Синергетика системи кримінального процесу

Автор(и)

  • Ю.В. Циганюк доктор юридичних наук, доцент, професор кафедри кримінального права та процесу Хмельницького університету управління та права імені Леоніда Юзькова, Україна https://orcid.org/0000-0002-8495-3583

DOI:

https://doi.org/10.24144/2788-6018.2021.03.39

Ключові слова:

система кримінального процесу, синергетика, хаос у системі, кримінальне процесуальне законодавство, кримінальний процес, філософія права

Анотація

У статті досліджено проблемне наукове питання синергетики системи кримінального процесу. Визначено, що однією з передумов правильного застосування норм кримінального-процесуального законодавства, а також і правотворчості у галузі кримінального процесу та й при дослідженні об’єктів кримінальної процесуальної науки є використання філософських методів дослідження правових явищ. Одним із таких є синергетичний метод (підхід), що застосовується у наукових дослідженнях. За відсутності його використання можливе настання хаосу у системі кримінального процесу.

Автором наголошується на тому, що дослідження системи кримінального процесу через використання синергетичного підходу важливе і з точки зору визначення внутрішньої побудови цієї системи та й взаємозв’язків між її компонентами й елементами. А його використання здійснюється  з метою застосування такого підходу для теоретичного  і  для практичного способів вирішення проблем, що виникають у науці кримінального процесу та у правозастосовчій практиці зокрема.

Встановлено, що система кримінального процесу з точки зору синергетичного підходу є штучно створеною людиною системою. Її природа не є первинною щодо людини, а сама по собі вона є похідною від людського існування та направлена на забезпечення такого існування. Таке забезпечення здійснюється шляхом організації процесів у межах самої системи кримінального процесу та з метою задоволення потреб як держави, так і населення.

При використанні синергетичного підходу для дослідження  системи кримінального процесу у статті визначено притаманні цій системі властивості динамічності, цілісності, подільності на частини, постановки завдань (мети) цієї системи, багатогранності, збереження своєї форми та спрямованості на досягнення встановлених завдань у процесі взаємодії із зовнішнім середовищем, гнучкості, взаємодоповнення та несуперечливості. Автор вказує, що указані властивості мають враховуватись при нормотворчості, правозастосуванні та рекомендовані для використання при проведенні наукових досліджень із кримінального процесу.

Посилання

Маїк І. С. Синергетичний підхід у порівняльному правознавстві : автореф. дис. кандидата юридичних наук : 12.00.01; Національний університет «Львівська політехніка». Львів, 2013. 19 с. URL: http://ena.lp.edu.ua:8080/handle/ntb/20240

Якімцов В. В. Міждисциплінарність синергетики. Науковий вісник Херсонського державного університету. Серія : Економічні науки. 2015. Вип. 11(4). С. 97-101.

Орлов Ю. Ю. Джужа О. М., Орлова О. Ю. Синергетика та пізнання правових явищ. Науковий вісник Національної академії внутрішніх справ. 2014. № 1. С. 75-90.

Балинська О. М., Ященко В. А. Синергетика як методологічна парадигма юридичних досліджень. Науковий вісник Львівського державного університету внутрішніх справ. серія юридична. 2017. Вип. 4. С. 3-12.

Бронніков В. Синергетика як перспективна методологія у дослідженнях соціально-політичних наук / В. Бронніков // Сучасна українська політика. Політики і політологи про неї. — К., 2008. — Вип. 13. — С. 109-115.

Якімцов В. В. Міждисциплінарність синергетики. Науковий вісник Херсонського державного університету. Серія : Економічні науки. 2015. Вип. 11(4). С. 97-101.

Циганюк Ю.В. Система кримінального процесу України:. дис. ... д-ра юрид. наук : 12.00.09; Київ. нац. ун-т ім. Тараса Шевченка. 437 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-02-20

Номер

Розділ

Розділ 9. Кримінальний процес та криміналістика; судова експертиза; оперативно-розшукова діяльність