Допит владних суб'єктів досудового розслідування під час судового провадження

Автор(и)

  • Ю.М. Мирошниченко кандидат юридичних наук, суддя Мукачівського міськрайонного суду Закарпатської області, Україна https://orcid.org/0000-0002-9114-1495

DOI:

https://doi.org/10.24144/2788-6018.2023.05.97

Ключові слова:

кримінальне провадження, судовий допит, допит слідчого

Анотація

Метою дослідження, результати якого наво­дяться в пропонованій статті, полягала у розв'я­занні проблеми допиту в судовому засіданні осіб, котрі вели досудове розслідування. Насамперед слід було визначитися зі статусом слідчого в суді, який розглядає справу щодо розслідувано­го ним правопорушення. У цьому зв'язку автор дійшов висновку, згідно з яким функція слідчого як представника сторони обвинувачення завер­шується із закінченням досудового розслідуван­ня. В судовому засіданні слідчий допитується як свідок обвинувачення з дотриманням усіх пра­вил допиту свідка, зокрема й права не свідчити проти себе.

В статті наголошується на необхідності самої пильної уваги до досвіду країн Західного світу щодо використання в судовому провадженні доказового потенціалу показань осіб, причетних до кримінальних розслідувань з метою удоско­налення національного судочинства. Висвітлю­ються основні рекомендації західних криміналіс­тів щодо тактики допиту співробітників право­охоронних органів, причетних до розслідування злочину, справа щодо якого знаходиться на роз­гляді суду.

В результаті проведеного дослідження ав­тор констатує, що впровадження у національне законодавство таких понять, як прямий і пере­хресний допит або навідне запитання означало початок «гри» за новими правилами, які тео­рія та практика українського судочинства так і не спромоглися сформулювати і якимось чином формалізувати. Ще очевиднішим є те, що якщо новий порядок нами запозичений, то немає сер­йозних причин, з яких варто було б нехтувати перевіреними століттями правилами його функ­ціонування. Нема потреби повторювати той са­мий історичний шлях, щоб переконатися в їхній розумності та ефективності. З огляду на це слід розробити та впровадити в практику відповідні змагальній парадигмі правила судового допиту, зокрема суб'єктів досудового розслідування.

Посилання

Стахівський С.М. Показання свідка як джерело доказів у кримінальному процесі: навч. Посібник. Київ: Ордан, 2001. 96 с.

Весельський В.К. Сучасні проблеми допиту (процесуальні, організаційні і тактичні аспекти): монографія. Київ: НВТ «Правник», НАВСУ, 1999. 126 с.

Muller, K. (2012). Polizeibeamte als Zeugen im Strafverfahren - vom Ermittler zum personellen Beweismittel. Vom Ermittler zum Beweismittel, BOORBERG.

Tanner, H. (2018). The Investigating Officer's Direct Exam: Strategic and Tactical Considerations to Take Advantage of the IO's Expertise. https://evawintl.org/wp-content/uploads/2018-01_TB-Direct-Examination.pdf.

Тертышник В.М. Проблемы теории и практики доказывания на досудебных стадиях современного уголовного процесса: монография. Сумы, 1995. 196 с.

Lvovsky, A. (2021). Rethinking Police Expertise [Review of Rethinking Police Expertise]. Yale Law Journal, 131(2), 370-781. https://www.yalelawjournal.org/issue/is-sue/volume-131-issue-2-november-2021.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-11-17

Номер

Розділ

Розділ 9. Кримінальний процес та криміналістика; судова експертиза; оперативно-розшукова діяльність