Прикладні питання здійснення державного контролю у сфері господарської діяльності в умовах правового режиму воєнного стану

Автор(и)

  • Р. Гаврік кандидат юридичних наук, доцент, професор кафедри конституційного, адміністративного та фінансового права, Хмельницького університету управління та права імені Леоніда Юзькова , Україна https://orcid.org/0000-0003-1557-0594
  • О. Галус кандидатка юридичних наук, доцентка, доцентка кафедри конституційного, адміністративного та фінансового права, Хмельницького університету управління та права імені Леоніда Юзькова, Україна https://orcid.org/0000-0002-5474-3323

DOI:

https://doi.org/10.24144/2788-6018.2024.04.50

Ключові слова:

орган державної влади, орган місцевого самоврядування, господарська діяльність, державний контроль, державний контроль у сфері господарської діяльності, суб’єкт господарювання, воєнний стан, перевірки, податковий контроль, митний контроль

Анотація

В науковій статті авторський колектив провів наукове дослідження практичних осо­бливостейздійснення державного контролю у сфері господарської діяльності в умовах пра­вового режиму воєнного стану. На підставі проведеного дослідження, авторський колек­тивдійшов висновку, що в умовах правового режиму воєнного стану було повністю припи­неноздійснення заходів державного контролю у сфері господарської діяльності - як планові, так і позапланові, за окремими виключеннями. Такі виключення із мораторію на проведення заходів державного контролю у сфері госпо­дарської діяльності повинні бути викликані загрозою, що має значний негативний вплив на права, законні інтереси, життя та здоров’я людини, захист навколишнього природного середовища та забезпечення безпеки держави у відповідній сфері господарської діяльності. При цьому, для розблокування заборони на проведення заходів державного контролю у відповідній сфері господарської діяльності не­обхідним є прийняття відповідного рішення центральним органом виконавчої влади, який здійснює формування державної політики у відповідній сфері. Особливості проведення державного контролю у сфері господарської діяльності можуть бути визначені самим ор­ганом, Кабінетом Міністрів України або в за­коні, але лише на період дії правового режиму воєнного стану. За відсутності визначення та­ких особливостей, при здійсненні відповідних заходів державного контролю у сфері госпо­дарської діяльності повинні бути дотримані вимоги Закону України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері го­сподарської діяльності». На жаль, мораторій на проведення заходів державного контролю у сфері господарської діяльності, встановле­ний постановами Кабінету Міністрів України №№ 303 та 550 не повною мірою відповідає по­ложенню Закону України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері госпо­дарської діяльності», в якому не передбачені виключення щодо встановлення особливостей у здійсненні заходів державного контролю на період дії правового режиму воєнного стану (у зв’язку із цим, запропоновано внести відповід­ні зміни до закону). На рівні закону передба­чені лише особливості здійснення заходів мит­ного та податкового контролю в умовах право­вого режиму воєнного стану.

Посилання

Барахтян Н.В. Поняття та форми державного контролю у сфері господарської діяльності. Право і суспільство. 2014. № 2. С. 69–75.

Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності: Закон України від 5 квітня 2007 року (із змінами та доповненнями). Законодавство України. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/877-16#Text.

Про припинення заходів державного нагляду (контролю) і державного ринкового нагляду в умовах воєнного стану: постанова Кабінету Міністрів України від 13 березня 2022 року № 303 (оригінальний текст, без змін та доповнень). Законодавство України. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/303-2022-п/ed20220313#Text.

Про припинення заходів державного нагляду (контролю) і державного ринкового нагляду в умовах воєнного стану: постанова Кабінету Міністрів України від 13 березня 2022 року № 303 (із змінами та доповненнями). Законодавство України. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/303-2022-п#Text.

Про припинення здійснення державного контролю нехарчової продукції в умовах воєнного стану: постанова Кабінету Міністрів України від 3 травня 2022 року № 550 (із змінами та доповненнями). Законодавство України. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/550-2022-п#Text.

Про державний ринковий нагляд і контроль нехарчової продукції: Закон України від 2 грудня 2010 року (із змінами та доповненнями). Законодавство України. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2735-17#Text.

Митний кодекс України від 13 березня 2012 року (із змінами та доповненнями). Законодавство України. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/4495-17#Text.

Податковий кодекс України від 2 грудня 2010 року (із змінами та доповненнями). Законодавство України. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2755-17#Text.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-09-11

Номер

Розділ

Розділ 7. Адміністративне право і процес; фінансове право; інформаційне право