Органи самоорганізації населення у контексті теорій про природу місцевого самоврядування

Автор(и)

  • Н.В. Мішина професор кафедри конституційного права Національного університету «Одеська юридична академія», Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.24144/2788-6018.2021.01.5

Ключові слова:

місцеве самоврядування, самоорганізація населення, органи самоорганізації населення, територіальна громада, місцеве управління

Анотація

Метою статті є на підставі аналізу теорій про природу місцевого самоврядування сформулювати рекомендації для підвищення ефективності нормативно-правової регламентації створення та функціонування в Україні органів самоорганізації населення.

Концепція адміністративної реформи 1998 р. передбачає, що головним завданням муніципальної реформи є усунення недоліків, які істотно впливають на здійснення управлінської діяльності. Варто підкреслити, що це завдання виконується і досі. А отже, при проведенні реформи, при її законодавчому забезпеченні особлива увага має приділятись вивченню, аналізу, узагальненню і впровадженню кращого вітчизняного та міжнародного досвіду у сфері розвитку місцевого самоврядування. Одним із важливих практичних завдань на цьому етапі є пожвавлення участі населення у здійсненні локальної демократії, в тому числі – у роботі органів самоорганізації населення (далі – органів СОН), - будинкових, квартальних, вуличних тощо комітетів. Важливим науковим завданням є доктринальне забезпечення цього процесу. Варто підкреслити, що внесок правознавців, в першу чергу, полягає у створенні ефективного нормативно-правового забезпечення створення і функціонування органів СОН як елементу системи місцевого самоврядування.

У статті розглянуті теорії місцевого самоврядування, в яких йдеться про його природу, - громадська, державна, громадсько-державна теорії. На підставі аналізу цих теорій зроблені висновки про характерну політику щодо органів самоорганізації населення в разі використання в державі тієї чи іншої теорії.

Зокрема автор аргументує, що ефективному розвитку органів СОН як невід’ємному елементу системи місцевого самоврядування сприятиме: 1) визначення на державному рівні теорії місцевого самоврядування; 2) послідовна реалізація положень цієї теорії у поточному законодавстві. На сучасному етапі в Україні це не відбувається, що істотно гальмує розвиток інституту самоорганізації населення. Перспективи подальших досліджень у цьому напрямі вбачаються у необхідності  надати більш детальні рекомендації стосовно ефективного нормативно-правового регулювання створення та діяльності будинкових, квартальних тощо комітетів.

Посилання

Децентралізація: Зеленський розповів про основні завдання у сфері регіональної політики. URL: https://www.ukrinform.ua/rubric-polytics/2771798-decentralizacia-zelenskij-rozpoviv-pro-osnovni-zavdanna-u-sferi-regionalnoi-politiki.html

Конституційне право України / [Погорілко В. Ф., Фрицький О. Ф., Городецький О. В., Корнієнко М. І. та ін.]; За редакцією д.ю.н., професора В. Ф. Погорілка. [2-е вид.]. К.: Наукова думка, 2002. 735 с.

Любченко П. М. Конституційно-правові основи розвитку місцевого самоврядування як інституту громадянського суспільства: Монографія. Харків: Одіссей, 2006. 352 с.

Муніципальне право України: Підручник / [В.Ф. Погорілко, О.Ф. Фрицький, М.О. Баймуратов та ін.]; За ред. В.Ф. Погорілка, О.Ф. Фрицького. К.: Юрінком Інтер, 2001. 352 с.

Муніципальне право України: Підручник / [В.Ф. Погорілко, О.Ф. Фрицький, М.О. Баймуратов та ін.]; За ред. В.Ф. Погорілка, О.Ф. Фрицького. К.: Юрінком Інтер, 2006. 592 с.

Токвиль А. Демократия в Америке / пер. с франц. / Предисл. Гарольда Дж. Ласки. М.: Прогресс, 1992. 554 с.

Мишин А. А., Власихин В.А. Конституция США: Политико-правовой комментарий. М.: Международные отношения, 1986. 334 с.

Census Bureau. Government Organization, 2019. URL: http://www.census.gov.

Фрицький О. Ф. Конституційне право України: Підручник. 3-є вид., перероб. і доп. К.: Юрінком Інтер, 2006. 512 с.

Мішина Н. В. Органи самоорганізації населення в Україні: типологія та класифікація територіальних мікроколективів. Наукові праці Національного університету «Одеська юридична академія». Том ХХVІІ. Одеса, 2020. С. 78-84.

Мішина Н.В. Муніципальна реформа в Україні: стан і перспективи. Право України. 2018. № 4. С. 126-138.

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-07-01

Номер

Розділ

Розділ 2. Конституційне право; муніципальне право