Cутність категорії «доброчесність військових посадових осіб»

Автор(и)

  • М.О. Приліпко аспірант Міжрегіональної Академії управління персоналом, Україна

DOI:

https://doi.org/10.24144/2788-6018.2021.03.22

Ключові слова:

доброчесність, військові посадові особи, морально-етичні норми, кодекси професійної етики, інтолерантність до корупції, правове забезпечення, правові засади, публічне управління

Анотація

Стаття присвячена визначенню сутності доброчесності військових посадових осіб.

З’ясовано, що посилення вимог до рівня правової свідомості, правової культури, законослухняності представників публічної влади є сьогодні загальносвітовою тенденцією. У більшості цивілізованих демократичних країн нині визначено низку обмежень та заборон для осіб, які здійснюють функції держави, у тому числі й для військовослужбовців. Запровадження викладення у вільний доступ декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, збільшення уваги до додержання правил академічної доброчесності свідчать про зростання етичних вимог до поведінки представників сектору безпеки і оборони в Україні.

Необхідність реалізації означених вище положень щодо забезпечення доброчесної поведінки військових посадових осіб потребує створення адміністративно-правового механізму, за допомогою якого задекларовані нормотворцем цілі могли б втілитися у площину реальних правовідносин. Це вимагає перегляду положень актів військового законодавства, в яких знайшли відображення принципи та стандарти поведінки військових посадових осіб, особливо ті з них, які стосуються відносин з цивільним населенням, а також здійснення під час виконання своїх службових обов’язків дій, які можуть містити корупційні ризики.

Доброчесність військових посадових осіб може розглядатися у декількох аспектах, кожен з яких підкреслює важливість досліджуваного феномена для вирішення завдань підвищення ефективності функціонування сектору безпеки і оборони. У правовому аспекті доброчесність військових посадових осіб уявляє собою сукупність правових приписів, якими встановлюються їх обов’язки, а також заборони та обмеження щодо їх поведінки, які супроводжують увесь період несення військової служби. В інформаційному аспекті вказаний вид доброчесності означає наявність процедур оприлюднення певних відомостей та даних про військових посадових осіб (із додержанням законодавства про захист персональних даних та вимог законодавства про державну таємницю). У морально-етичному аспекті  доброчесність військових посадових осіб передбачає існування у суспільстві усталеної позиції щодо неприпустимості корупції та інших проявів недоброчесності особами, які несуть військову службу. У ціннісному аспекті досліджуваний феномен означає встановлення високих моральних якостей та інтолерантності до корупції як цінностей суспільства, що знайшли своє відображення в етичних кодексах, кодексах честі та інших документах, які самостійно розробляються і затверджуються в окремих професійних співтовариствах. У діяльнісному аспекті доброчесність військових посадових осіб може розглядатися як комплекс дій, що складаються з двох основних категорій: а) тих, які військовослужбовець зобов’язаний реалізовувати під час несення служби; б) тих, від вчинення яких військовослужбовець має утриматися.

Посилання

Стратегічний оборонний бюлетень України: затверджено Указом Президента України від 17 вересня 2021 року №473/2021. URL: https://www.president.gov.ua/documents/4732021-40121.

Бігун В. С. Доброчесність як юридичний термін і сенс. Часопис Київського університету права 2019. №1. С.25-29.

Кодекс доброчесної поведінки та професійної етики військових посадових осіб, державних службовців та інших осіб, уповноважених на виконання функцій держави, в Міністерстві оборони України та Збройних Силах України: затверджено Міністром оборони України 15 березня 2017 року. URL: https://www.mil.gov.ua/content/coruption/Codecs.pdf

Шопіна І. Ґенеза правового забезпечення академічної доброчесності. Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Військово-спеціальні науки. 2020. Вип. 1. С. 36-39.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-02-20

Номер

Розділ

Розділ 7. Адміністративне право і процес; фінансове право; інформаційне право