Правове забезпечення трансформації сфери охорони здоров’я у світлі медичної реформи з огляду на євроінтеграційні процеси

Автор(и)

  • Т.В. Шлапко к.ю.н., доцент кафедри адміністративного, господарського права та фінансово-економічної безпеки Навчально-наукового інституту права Сумського державного університету, Україна https://orcid.org/0000-0003-1619-3831
  • М.В. Старинський д.ю.н., професор, професор кафедри адміністративного, господарського права та фінансово-економічної безпеки Навчально-наукового інституту права Сумського державного університету, Україна https://orcid.org/0000-0003-2661-5639
  • В.В. Миргород-Карпова к. ю. н., заступник директора з наукової роботи, старший викладач кафедри адміністративного, господарського права та фінансово-економічної безпеки Навчально-наукового інституту права Сумського державного університету, Україна https://orcid.org/0000-0002-3302-221X
  • А.І. Висоцький студент магістратури Навчально-наукового інституту права Сумського державного університету, Україна
  • Д.С. Шеін студент бакалаврату Навчально-наукового інституту права Сумського державного університету, Україна

DOI:

https://doi.org/10.24144/2788-6018.2021.03.27

Ключові слова:

сфера охорони здоров’я, медична реформа, діджиталізація, eHealth, електронна система охорони здоров'я, центральна база даних, електронна медична інформаційна система, електронний кабінет, електронна медична картка, електронний рецепт

Анотація

Авторами були розглянуті основні правові питання оновлення медичної системи України та напрями її діджиталізації в умовах реформування. Уточнено сутність та особливості втілення діджиталізації в країнах Європейського Союзу. Розглянуто електронні системи охорони здоров’я окремих країн Європи та, відповідно, приділено увагу досвіду щодо їх запровадження та використання.

Досліджено сучасний стан правового забезпечення трансформації медичної електронної системи з урахуванням досвіду зарубіжних країн. Зроблено висновок про необхідність повільного переходу до діджиталізації з урахуванням інтересів та можливостей окремих груп суспільства.

Через те, що Міністерство охорони здоров’я України наразі відмовляється від паперових звітів та документів у сфері охорони здоров’я, для того щоб знизити ризики корупції та полегшити пацієнтам, лікарям та структурам сфери охорони здоров’я процес лікування та комунікації, останні декілька років ознаменувалися стрімкою інтеграцією цифрових комп’ютерних технологій у сферу охорони здоров’я.

На основі електронної системи охорони здоров’я розроблено зручні для пацієнтів та інших учасників правовідносин в сфері охорони здоров’я інтернет-сервіси, за допомогою яких можна обрати лікаря та укласти з ним декларацію, виписати та отримати електронний рецепт на ліки, записатися на прийом до лікаря, укласти договір з Національною службою здоров’я України, здійснюється процедура звітування за надані медичні послуги. Зазначено, що ідея створення даних сервісів є запозиченням у країн ЄС, саме тому в статті проведено аналіз між європейськими та вітчизняною медичними електронними системами.

Проведено аналіз цифрових технологій в медичних системах європейських країн. Визначено подальший вектор та напрям розвитку національної системи охорони здоров’я в розрізі діджиталізації. Виділено важливі аспекти та заходи оптимізації та осучаснення, на які потрібно звернути увагу при подальшому реформуванні та створенні нових цифрових ресурсів для більш комфортнішого переходу і використання новітніх для України діджиталізованих технологій в сфері охорони здоров’я.

Акцентована увага на перспективних напрямах державного регулювання у сфері реформування системи охорони здоров’я в Україні з огляду на європейський досвід.

Посилання

Питання Міністерства цифрової трансформації: постанова Кабінету Міністрів України від 18 вересня 2019 р. № 856Верховна Рада України. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/856-2019-п#Text.

Угода про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони від 27.06.2014 р. Верховна Рада України. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/984_011#Text.

Діджиталізація в Україні: електронне врядування та держпослуги. Ти#день. URL: http://week.dp.gov.ua/osvitnia-prohrama/pislya91/digitalizaciya-v-ukraini.

Про електронні документи та електронний документообіг: Закон України від 22 травня 2003 року. Верховна Радв України. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/851-15#Text.

Про схвалення Стратегії розвитку сфери інноваційної діяльності на період до 2030 року: розпорядження Кабінету Міністрів України від 10 липня 2019 р. № 526-р. Верховна Рада України. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/526-2019-р#Text.

E-health – Estonian Digital Solutions for Europe. e-Estonia. URL: https://e-estonia.com/e-health-estonian-digital-solutions-for-europe/.

Про схвалення Концепції розвитку електронної охорони здоров’я: розпорядження Кабінету Міністрів України від 28 грудня 2020 р. № 1671-р. Верховна Рада України. URL:https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1671-2020-р#Text.

Цифровая медицина как способ сократить бумажную работу в сфере здравоохранения. Mhealth. URL: https://mhealthcongress.ru/ru/article/tsifrovaya-meditsina-kak-sposob-sokratit-bumagnuyu-rabotu-v-sfere-zdravoohraneniya-96477.

Держава і я (ДІЯ). Цифрова держава. URL: https://plan2.diia.gov.ua.

Електронна система охорони здоров’я в Україні eHealth. URL: https://ehealth.gov.ua.

Шукайте лікарів, клініки та ліки онлайн. Helsi. URL: https://helsi.me.

Оцінка програми «Доступні ліки» в Україні. Всесвітня організація охорони здоров’я, 2019. https://www.euro.who.int/__data/assets/pdf_file/0019/400429/52308-WHO-Affordable-Medicines-Programme-Ukraine-UKR_low_V7.pdf.

ВООЗ: Програма «Доступні ліки» поліпшила доступ українців до медичних препаратів. Міністерство охорони здоровя України. URL: https://moz.gov.ua/article/news/vooz-programa-dostupni-liki-polipshila-dostup-ukrainciv-do-medichnih-preparativ.

Helsi.me и Doc.ua: как зарабатывают две крупнейшие в Украине медицинские цифровые платформы. Онлайн 24/7. URL: https://www.epravda.com.ua/rus/publications/2021/03/2/671524/.

Кузьменко О. В., Чорна В. Г. Актуальні проблеми отримання послуг в режимі діджиталізації в сфері обігу лікарських засобів. Київський часопис права. № 2. C. 42–47. URL: http://kyivchasprava.kneu.in.ua/index.php/kyivchasprava/article/view/22/20.

Діджиталізація медицини: ЗОКЛ одна з перших в Україні відкрила Центр телемедицини. Запорізька обласна клінічна лікарня. URL: https://zokb.org.ua/d-dzh-tal-zats-ya-meditsini-zokl-odna-z-pershih-v-ukra-n-v-dkrila-tsentr-telemeditsini/?lang=uk.

Про затвердження нормативних документів щодо застосування телемедицини у сфері охорони здоров'я: наказ Міністерства охорони здоров’я України 19.10.2015 р. № 681. Верховна Рада України. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1400-15#Text.

Про підвищення доступності та якості медичного обслуговування в сільській місцевості: Закон України від 14 листопада 2017 р. Верховна Рада України. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2206-19#Text.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-02-20

Номер

Розділ

Розділ 7. Адміністративне право і процес; фінансове право; інформаційне право