Місце доказування в механізмі розслідування кримінальних проваджень про корупційні злочини

Автор(и)

  • А.О. Шахворост здобувач третього рівня вищої освіти кафедри кримінального процесу та криміналістики Університету державної фіскальної служби України, Україна
  • О.В. Кузьменко к.ю.н., доцент, доцент кафедри кримінального процесу та криміналістики Університету державної фіскальної служби України, Україна https://orcid.org/0000-0002-6117-523X

DOI:

https://doi.org/10.24144/2788-6018.2021.03.40

Ключові слова:

доказування, докази, кримінальне провадження, корупція, корупційні злочини, збирання доказів, оцінка доказів, перевірка доказів

Анотація

В статті проведено наукове дослідження місця доказування в механізмі розслідування кримінальних проваджень про корупційні злочини; визначено сутність категорії «доказування», встановлено її характерні риси. Категорія «доказування» знаходить свої витоки у філософії, в ній вона відображає одну з універсальних форм осягнення світу, і з неї ж вона була згодом запозичена юридичною наукою. На відміну від філософії з її абстракціями, в юридичній науці категорія «доказування» уособлює відокремлені, приватні відносини, пов’язані з окремою, конкретною сферою діяльності.

В ході дослідження встановлено, що доказування при розслідуванні кримінальних проваджень про корупційні злочини – це діяльність зі збирання, перевірки та оцінки доказів для встановлення обставин, що мають значення для кримінального провадження про корупційні злочини. Збирання, перевірка та оцінка доказів – це елементи єдиного процесу, який ґрунтується на єдиній методиці, але при цьому вони спрямовані на різні підцілі при встановленні обставин, що мають значення для кримінального провадження, що і є основою їх виділення в якості відокремлених елементів. Збирання доказів – це винятково практична діяльність, яка полягає у здійсненні суб’єктами доказування пізнавальних і посвідчувальних дій, з метою отримання нових доказів. Способи збирання доказів можуть бути класифіковані за суб’єктною ознакою (характерні для сторони обвинувачення і характерні для сторони захисту) та за активністю проведення (активні і пасивні). Перевірка доказів здійснюється суб’єктами доказування, від яких залежить прийняття процесуальних рішень у кримінальному провадженні, шляхом порівняння та зіставлення отриманих доказів з уже наявними у проваджені доказами, у вивченні змісту доказів; мета – визначення їх достовірності, усунення сумнівів та протиріч, прогалин у доказовій інформації. Оцінка доказів – це виключно розумова діяльність, спрямована на оцінювання доказів з точки зору належності, допустимості, достовірності, а сукупності зібраних доказів – достатності та взаємозв’язку для прийняття відповідного процесуального рішення.

Посилання

Фоницкий И. Я. Курс уголовного судопроизводства. Т. 2. / под ред. А. В. Смирнова. СПб.: Альфа, 1996. 607 с.

Курс советского уголовного процесса. Т. 1. М.: Издательство «Наука», 1968. 468 с.

Лупинская П. А. Понятие доказывания. Уголовно-процессуальное право Российской Федерации. М.: Изд-во Юристъ, 2003. 797 с.

Габрелян А. Ю. Напрями підвищення ефективності діяльності правоохоронних органів щодо протидії економічній злочинності. Колективна наукова монографія «Державне управління та адміністрування, сфера обслуговування, економіка та міжнародні відносини як рушійні сили економічного зростання держав XXI століття». Видання 2. Вінниця, 2021-2022. С. 2 – 18.

Левченко О. В. Система средств познавательной деятельности в доказывании по уголовным делам и её совершенствование: дис. … д-ра юрид. наук: 12.00.09. Краснодар, 2004. 418 с.

Шульгін С. Достатність доказів як підстава прийняття процесуальних рішень слідчим та прокурором. Право та державне управління, 2019. № 2 (35). Т. 2. С. 109 – 116.

Каліновська А. Оцінка доказів у кримінальному провадженні на стадії досудового розслідування. Підприємство, господарство і право, 2019. № 11. С. 323 – 328.

Габрелян А. Ю. Недоліки законопроекту № 3139 «Про регулювання проституції та діяльності секс-закладів». Верховенство Права, 2020. № 1. С. 36 – 43.

Габрелян А. Ю. Об’єкт правопорушення передбаченого ст. 181-1 КУпАП «Заняття проституцією». Journal «ScienceRise: Juridical Science», 2020. № 3 (13). С. 27 – 33.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-02-20

Номер

Розділ

Розділ 9. Кримінальний процес та криміналістика; судова експертиза; оперативно-розшукова діяльність