Особливості виявлення та документування порушення порядку перебування дітей у розважальних закладах

Автор(и)

  • І.С. Дрок кандидат юридичних наук, доцент, науковий співробітник навчально-наукової лабораторії з дослідження проблем превентивної діяльності Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ, Україна https://orcid.org/0000-0002-9722-2376

DOI:

https://doi.org/10.24144/2788-6018.2021.04.23

Ключові слова:

Національна поліція, неповнолітній, дитина, адміністративне правопорушення, заклад, у якому провадиться діяльність у сфері розваг, заклад громадського харчування

Анотація

Наукова стаття присвячена актуальній для української поліції темі - особливості виявлення та документування порушення порядку перебування дітей у розважальних закладах.

У роботі надано характеристику складу адміністративного правопорушення, відповідальність за яке передбачена статтею 180-1 КУпАП. Автор наголошує, що проаналізований склад адміністративного правопорушення посягає, перш за все, на здоров’я неповнолітніх осіб, а тому такі правопорушення мають високий ступінь шкідливості.

Поліцейські найчастіше виявляють факти порушень перебування дітей у закладах, у яких провадиться діяльність у сфері розваг, або закладах громадського харчування через здійснення запланованих рейдів у таких закладах у час, коли  перебування дітей  у них заборонено або реалізацію отриманої оперативної інформації. Проте після отримання оперативної інформації поліцейський все одно здійснює перевірку закладу. Автором запропоновано алгоритм здійснення перевірки закладів, в яких провадиться діяльність у сфері розваг, або в закладів громадського харчування у нічний час.

У роботі також визначені труднощі, які виникають у поліцейських під час виявлення фактів порушення порядку перебування дітей у таких закладах, а також вироблені рекомендації для вдосконалення діяльності підрозділів ювенальної превенції щодо виявлення та документування адміністративних правопорушень за статтею 180-1 КУпАП.

З метою оптимізації діяльності Національної поліції України щодо виявлення фактів порушення порядку перебування дітей у закладах, у яких провадиться діяльність у сфері розваг, або закладах громадського харчування, автором запропоновано розробити спільні програми між органами та підрозділами Національної поліції України та органами місцевого самоврядування, спрямовані на здійснення спільних заходів попередження та виявлення таких фактів.

Звернута увага на суперечливий момент між диспозицією статті 180-1 КУпАП та нормами Закону України «Про охорону дитинства» та у змісті самого Закону. Запропоновано зміни до вказаного Закону, які забезпечать дотримання прав і свобод дітей та обмежить вплив на них антисоціальних проявів.

Посилання

Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо порядку перебування дітей у закладах, у яких провадиться діяльність у сфері розваг, або закладах громадського харчування у нічний час: Закон України від 16.05.2013 № 243-VII. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/243-18#Text (дата звернення 23.08.2021)

Кодекс України про адміністративні правопорушення від 07.12.1984 № 8073-Х. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/80731-10#Text (дата звернення 23.08.2021)

Про охорону дитинства: Закон України від 26.04.2001 № 2402-III. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2402-14#Text (дата звернення 23.08.2021)

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-04-28

Номер

Розділ

Розділ 7. Адміністративне право і процес; фінансове право; інформаційне право