Комісії міжнародного права Організації Об’єднаних Націй: кваліфікація та порядок обрання членів

Автор(и)

  • П.В. Карабаш студентка групи МП 18-2 Університету митної справи та фінансів, Ukraine https://orcid.org/0000-0003-1610-5555
  • С.М. Перепьолкін доктор юридичних наук, доцент, завідувач кафедри міжнародного права Університету митної справи та фінансів, Ukraine https://orcid.org/0000-0003-2914-5898

DOI:

https://doi.org/10.24144/2788-6018.2021.04.64

Ключові слова:

Комісія міжнародного права, прогресивний розвиток міжнародного права, кодифікація міжнародного права, Організація Об’єднаних Націй, вибори

Анотація

Комісія міжнародного права Організації Об’єднаних Націй є одним із найбільш відомих міжнародних органів, що займаються прогресивним розвитком міжнародного права та його кодифікацією. Водночас, проведений аналіз останніх наукових публікацій, в яких розкриваються різноманітні аспекти діяльності Комісії міжнародного права Організації Об’єднаних Націй, дозволив дійти висновку, що представники вітчизняної науки міжнародного права не приділяють належної уваги дослідженню різних аспектів її правового статусу. З огляду на це, у статті розкрито порядок обрання членів Комісія міжнародного права Організації Об’єднаних Націй і охарактеризовано встановлені вимоги стосовно їх кваліфікації. За результатами проведеного дослідження встановлено, що членський склад Комісії міжнародного права формується з 34 осіб, які мають визнаний авторитет у галузі міжнародного права та є представниками найголовніших форм цивілізації та основних правових систем світу. Від моменту проведення першої сесії до сьогодні склад Комісії міжнародного права змінювався тричі, а саме у: 1956 р.; 1961 р.; та у 1981 рр. Кожного разу підставою для збільшення складу членів Комісії МП було значне збільшення держав – членів Організації Об’єднаних Націй. Усі члени Комісії міжнародного права беруть участь у її засіданнях від власного імені, а не як представники держав – членів Організації Об’єднаних Націй. За загальним правилом члени Комісії міжнародного права обираються на основі принципу справедливого географічного розподілу шляхом проведення таємного голосування Генеральною асамблеєю Організації Об’єднаних Націй терміном на п’ять років, з правом подальшого переобрання. У разі виникнення вакансій у її складі до моменту проведення чергових виборів, їх заміщення здійснюється Комісією міжнародного права самостійно. Підставами для проведення таких виборів можуть бути власне бажання діючого члена Комісії міжнародного права припинити участь у її роботі, його смерть, важка хвороба, призначення на нову посаду тощо. Обрані для заповнення випадкових вакантних посад члени, працюють до кінця терміну роботи діючого складу Комісії міжнародного права і мають право бути переобраними до її складу на наступних виборах.

Посилання

Statute of the International Law Commission 1947. URL : https://legal.un.org/ilc/texts/instruments/english/statute/statute.pdf (дата звернення : 28.01.2022).

Мовчан А. П. Кодификация и прогрессивное развитие международного права : монография. Москва : Юрид. литература, 1972. 216 с.

The International Law Commission. Membership. Qualifications and nationality. URL : https://legal.un.org/ilc/ilcmembe.shtml (дата звернення : 28.01.2022).

70 Years Of The International Law Commission / Published by the United Nations, 2020. 151 p.

The International Law Commission. Membership. 2021 Election of the International Law Commission. URL : https://legal.un.org/ilc/elections/2021election.shtml (дата звернення : 28.01.2022).

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-04-28

Номер

Розділ

Розділ 11. Міжнародне право