Право на конституційну скаргу серед інших прав і свобод людини і грома- дянина в Україні

Автор(и)

  • В. Пулей здобувач кафедри теорії та історії держави і права ДВНЗ «Ужгородський національний університет», Україна

DOI:

https://doi.org/10.24144/2788-6018.2022.01.7

Ключові слова:

Конституційний суд України, форми звернення до Конституційного суду України, конституційна скарга, механізму охорони і захисту прав та свобод людини

Анотація

Визначається, тривалі системні демократичні перетворення в Україні, інтенсивний процес формування правової держави, поступове входження в європейський і світовий правовий простір викликають значний інтерес до пробле-
ми забезпечення і захисту основоположних прав і свобод людини та громадянина. Положення ст. 3
Конституції України про людину, її права і свободи як вищі цінності в системі основ конституційного ладу вирізняються особливою значимістю, оскільки мають фундаментальний характер і у зв’язку із цим здійснюють правовий вплив на всі сфери суспільних відносин.
Вказано, важливою умовою вирішення в Україні завдань, пов’язаних із втіленням у життя принципу формування демократичної правової держави, є створення дієвого механізму охорони й захисту основних прав і свобод. Це завдання повністю відповідає положенням Конституції України, сформульованим у ст. 55 про забезпечення прав
громадян правосуддям, судовий захист прав громадян від неправомірних посягань та обмежень.
Крім того, функціонування самостійної, незалежної та неупередженої судової влади є одним з основоположних критеріїв демократичної, конституційної держави.
Зосереджено увагу на тому, що, останніми роками простежується істотне підвищення ролі судової влади в конституційному розвитку України, особливо в контексті конституційної реформи, яка триває. У цьому зв’язку важливою складовою частиною загальнодержавного механізму охорони і захисту прав та свобод людини виступає захист, здійснюваний Конституційним Судом України, а саме така важлива процесуальна форма, що дає змогу особі скористатися зазначеними засобами захисту свого права, як інститут конституційної скарги. Через діяльність Конституційного Суду України відбувається виявлення конституційної природи прав людини, навіть тих, які не закріплені в Конституції, тим самим на практиці їм надаються якості природних, невідчужуваних, основних прав і свобод. Тож об’єктом захисту Конституційного Суду України є конституційні права, зокрема ті, які прямо не пе-
рераховані в Конституції України. Виявлення змісту таких конституційних норм має відбуватися в контексті загальновизнаних принципів і норм міжнародного права.

Посилання

Індивідуальна конституційна скарга як ефективний інструмент посилення захисту прав людини та конституціоналізму. URL: https://uba.ua/documents/events/2015_10_02-01/Zalimas%2001.10.2015.pdf.

Білоскурська О. Утвердження і забезпечення прав і свобод людини – головний обов’язок держави. Право України. 2011. No 7. С. 169–174.

Копча В. Звернення з конституційною скаргою як інструмент захисту прав людини в Україні. Науковий вісник Національної академії внутрішніх справ, 3 (Грудень 2021), с. 66–70.

Айріян К.Б. Конституційна скарга як форма звернення до органу конституційної юрисдикції : дис. ... канд. юрид. наук [12.00.02] /Національна академія внутрішніх справ. Київ, 2015. 267 с.

Гецко М. М. Інститут конституційної скарги як засіб захисту основних прав і свобод: порівняльно правовий аналіз : монографія / за заг. ред. М. М. Гецко, Ю. М. Бисаги, Д. М. Бєлова Д. М. Ужгород : Гельветика, 2015. 228 с.

Указ Президиума Верховного Совета СССР от 12 апреля 1968 г. «О порядке рассмотрения предложений, заявлений и жалоб граждан» в редакции от 4 марта 1980 г. Ведомости Верховного Совета СССР. 1980: № 11. Ст. 192 (утратил силу с принятием Федерального закона. № 5 9-ФЗ от 2 мая 2006 г.).

Закон України «Про звернення громадян» від 1996 року URL:https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/393/96-%D0%B2%D1%80#Text.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-07-02

Номер

Розділ

Розділ 2. Конституційне право; муніципальне право