Особливості влаштування дітей до дитячих будинків та прийомних сімей під час воєнного стану

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.24144/2788-6018.2022.01.8

Ключові слова:

сім’я, дитина, прийомна сім’я, дитячий будинок сімейного типу, правове регулювання, сирітство, військовий стан

Анотація

У статті досліджується питання функціонування дитячих будинків сімейного типу та прийомних сімей як важливих форм влаштування дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування в умовах воєнного стану. Звернено увагу на особливості прийому  дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування  до дитячих будинків сімейного типу та прийомних сімей під час військових подій в Україні. Звернено особливу увагу на законодавство України про соціальний захист дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, а також осіб з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, а саме: Конституцію України, Закон України «Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування», постанову Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України щодо захисту прав дітей на період надзвичайного або воєнного стану» від 22 березня 2022 р. № 349 та інші законодавчі акти, що регулюють правовідносини, пов’язані з наданням матеріальної, соціальної та правової допомоги дітям-сиротам, дітям, позбавленим батьківського піклування, а також особам із числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Прийомна сім’я та дитячий будинок сімейного типу є одними з найефективніших форм влаштування дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування. Адже діти, чиї батьки померли або в силу різних обставин не можуть виконувати свої обов’язки, також потребують родинного тепла і виховання. А особливо маємо сумний результат страшної війни: тисячі дітей залишилися сиротами, втратили піклувальників чи опікунів, стикнулися з жахіттями війни, загубилися під час бомбардувань, евакуації з зон бойових дій, зникли безвісти, насильно вивезені на територію країни-агресора та не знають нічого про своїх батьків.

Посилання

Дітей можуть влаштувати у прийомні сім’ї та будинки сімейного типу: процедура та умови. 2022. URL:https://galinfo.com.ua/news/na_chas_viyny_ditey_mozhut_vlashtuvaty_u_pryyomni_simi_ta_budynky_simeynogo_typu_yaka_protsedura_ta_umovy_382928.ht.

Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування” URL:https://zakon.rada.gov.ua/laws/show.

Національна стратегія реформування системи інституційного догляду та виховання дітей на 2017–2026 рр. URL:https://www.kmu.gov.ua/npas.

Солодухіна Л. С. Особливості нормативно-правового врегулювання альтернативного догляду за дітьми в Україні. Соціальна і гуманітарна політика Вісник НАДУ при Президентові України (Серія “Державне управління”) Вип. 2. 2018. С.82-90.

Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України щодо захисту прав дітей на період надзвичайного або воєнного стану: Постанова від 22 березня 2022 р. № 349.

«Положення про дитячий будинок сімейного типу» URL:https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-07-02

Номер

Розділ

Розділ 3. Цивільне право і цивільний процес; сімейне право; міжнародне приватне право