Правовий статус експерта з питань права в цивільному судочинстві

Автор(и)

  • І.Ю. Татулич кандидат юридичних наук, доцент кафедри процесуального права юридичного факультету Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича, Україна https://orcid.org/0000-0003-0482-8174

DOI:

https://doi.org/10.24144/2788-6018.2022.01.12

Ключові слова:

експерт з питань права, учасник судового процесу, висновок, процесуальний порядок, суддя, науковець, фахівець

Анотація

У статті проаналізовано правовий статус експерта з питань права в цивільному судочинстві. Охарактеризовано чинне процесуальне законодавство, що регулює питання правосуб'єктності експерта з питань права. Акцентовано увагу на відсутності у процесуальному законодавстві чітких вимог, які пред'являються до вказаної особи, зокрема зазначається тільки про науковий ступінь та вимога – бути визнаним фахівцем в галузі права. Автором обґрунтовано доцільність закріплення критеріїв, які суддя повинен враховувати у випадку допуску до участі в справі експерта. Досліджено процедуру залучення експерта з питань права. У статті розглянуто питання місця і значення висновку експерта в процесі доказування та його зміст. Автором схвалюється положення норми, яка закріплює подання висновку експертом щодо застосування та тлумачення змісту норм іноземного права згідно з їх офіційним або загальноприйнятим тлумаченням, практикою застосування і доктриною у відповідній іноземній державі, оскільки на сьогодні головним орієнтиром для розвитку нашої держави є саме міжнародні стандарти. Заслуговує на увагу також те, що в якості експерта з даного питання, можливо буде залучити й іноземного експерта, який володіє більш точними і повними знаннями про право, яке підлягає застосуванню. У роботі доведено необхідність притягнення експерта до відповідальності за умови порушення ним процедури вступу та надання ним висновку до суду, зокрема кримінальної відповідальності чи, бодай, постановлення суддею окремої ухвали.  Підкреслено право учасників справи заявляти відвід вказаному учаснику за аналогією з іншими учасниками судового процесу. Звернено увагу на термінологічній розбіжності у визначенні поняття "експерта з питань права". В результаті чого встановлено єдину назву "експерт у галузі права". Автор у праці розглядає позиції науковців щодо процесуального становища експерта з питань права в цивільному судочинстві, що послужило формулюванню авторського визначення експерта в галузі права в цивільному судочинстві. За результатами проведеного дослідження сформульовано висновки та пропозиції до діючого вітчизняного законодавства.

Посилання

Цивільний процесуальний кодекс України: чинне законодавство зі змінами та допов. станом на 1 вересня 2021 р. К.: Паливода А.В., 2021. 312 с.

Кармаза О., Кушерець Д. Експерт із питань права в судовому процесі: новели законодавства України. Підприємництво, господарство і право. 2017. № 10. С. 32–36.

Бутирська І. А. Правовий статус експерта з питань права у господарському процесі. Науковий вісник Ужгородського національного університету. 2018. № 48. С. 108–111.

Штефан А. С. Висновок експерта у цивільному судочинстві. Теорія і практика інтелектуальної власності. 2018. № 2. С. 16–28 (25).

Луспеник Д. Д. Доказування у цивільному процесі: що нового у ЦПК та чому суд наділений правом витребування доказів. Судебно-юридическая газета від 10.01.2019.

Кармаза О. О. Експерт у галузі права в судовому процесі: теорія та судова практика. Право і суспільство. 2019. № 5. С. 89–94.

Старченко О. Проблемні питання процесуального статусу експерта з питань права. Підприємництво, господарство і право. 2019. № 8. С. 26–29.

Рябченко Ю. Ю. Цивільний процесуальний статус експерта з питань права: питання вдосконалення правового регулювання. Електронний журнал «Правова просвіта». 2017. № 11.

Зозуля. Н. Експерт з питань права: проблема процесуального статусу. Українське право від 14.12.2017.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-07-02

Номер

Розділ

Розділ 3. Цивільне право і цивільний процес; сімейне право; міжнародне приватне право