Пенсійне забезпечення в системі соціального захисту населення

Автор(и)

  • Г.В. Русак аспірант Навчально-наукового інституту права Сумський державний університет, Україна https://orcid.org/0000-0002-4858-4194

DOI:

https://doi.org/10.24144/2788-6018.2022.01.20

Ключові слова:

систем соціального захисту, пенсійне забезпечення, пенсія, пенсійні права

Анотація

Дослідженню пенсійного забезпечення в системі соціального захисту населення присвячена велика кількість робіт в науковій літературі оскільки сьогодні дуже болючим є питання забезпечення соціальних гарантій населенню. Сьогоднішня пенсійна система в Україні функціонує в умовах постійного фінансового перенапруження, нестабільності  та вимагає постійного удосконалення  так як вона не в змозі забезпечити громадянам  гідне рівень життя і тому потребує перегляду й реформування. Реформування соціально-економічних процесів обумовлює необхідність комплексного державного управління реформами в системі пенсійного забезпечення шляхом удосконалення організаційно-економічних механізмів.

Пенсійне забезпечення – важлива складова економічної системи України. Пенсійні права є одним із основних соціальних прав, гарантованих Конституцією України та законами України, які не лише проголошені або задекларовані, а й реалізуються та стосуються кожної людини.

Пенсійні виплати, що здійснюються державою є одним з важливих чинників, що визначає рівень життя населення та добробут найменш забезпечених його верств  та призначені для запобігання бідності, задоволення основних потреб й підтримки звичного рівня життя після втрати працездатності.

У статті розглянуто питання щодо функціонування системи пенсійного забезпечення в Україні, а саме, необхідність і склад пенсійного забезпечення, еволюційні процеси, економічну природу, а також джерела формування Пенсійного фонду й використання коштів. Визначено необхідність внесення змін до законодавства України для реформування системи пенсійного забезпечення в Україні.

Систематизуються погляди науковців на трактування поняття «пенсійне забезпечення» та «система соціального захисту». Особлива увага приділяється дослідженню складових елементів системи соціального захисту, до якої входять: соціальна допомога, соціальне забезпечення, соціальне страхування. Також досліджено трирівневу систему пенсійного забезпечення в контексті складових підсистем соціального захисту.

Посилання

Українські Закони. Соціальний кодекс України: Проект / В.С.Журавський та ін., Християнсько-демократична партія України. - К.: Логос, 1998. - 319 с.

Дідковська Т. О. Правове регулювання пенсійного забезпечення працівників на роботах зі шкідливими та важкими умовами праці: автореф. дис. канд. юрид. наук. Харків, 2008. 19 с.

Кравчук Т. В. Пенсійне забезпечення у разі втрати годувальника у солідарній пенсійній системі України: автореф. дис. канд. юрид. наук. Одеса, 2008. 20 с.].

Казанчан А. А. Поняття та види пенсійного забезпечення громадян в Україні. Ученые записки Таврического национального университета им. В. И. Вернадского. Серия «Юридические науки». 2010. Том 23. № 1. С. 142–149.

Гуцалова Ю. Є. Фінансово-економічна сутність пенсійного забезпечення в Україні. Економічний вісник. 2015. № 2. С. 86–93].

Шалієвська Л. І. До питання про сутність пенсійного забезпечення населення України. Науковий вісник Львівського державного університету внутрішніх справ. Серія економічна. Львів, 2018. Вип. 1. С. 130–140.

Рад Н. С. Пенсійна реформа та інституціональні зміни у пенсійній системі України. Економіка і організація управління. 2009. № 5. С. 70–79.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-07-02

Номер

Розділ

Розділ 5. Трудове право; право соціального забезпечення