Юридична відповідальність за незаконне перетинання державного кордону: зарубіжний досвід правового регулювання

Автор(и)

  • Надія Демчик кандидат юридичних наук викладач кафедри адміністративної діяльності Національної академії Державної прикордонної служби України імені Богдана Хмельницького, Україна https://orcid.org/0000-0001-7480-7753
  • Роман Гаврік кандидат юридичних наук, доцент, доцент кафедри конституційного, адміністративного та фінансового права Хмельницького університету управління та права імені Леоніда Юзькова, Україна https://orcid.org/0000-0003-1557-0594

DOI:

https://doi.org/10.24144/2788-6018.2022.01.25

Ключові слова:

незаконне перетинання державного кордону, державний кордон, адміністративна відповідальність, кримінальна відповідальність, адміністративне правопорушення

Анотація

В науковій статті автори провели наукове дослідження зарубіжного досвіду притягнення до юридичної відповідальності за незаконне перетинання державного кордону за законодавством суміжних держав та держав Європейського Союзу. На підставі проведеного дослідження, автори дійшли висновку, що відповідно до зарубіжного законодавства щодо відповідальності за незаконне перетинання державного кордону, за такі діяння переважно передбачається кримінальна відповідальність (передусім пострадянські держави, крім України, Білорусі, Естонії та Молдови; Сполучене королівство Великої Британії та Північної Ірландії; Польща; Франція; Німеччина). Однак, законодавство багатьох держав Європейського Союзу, в  тому числі Чехії, Словаччини та Естонії передбачає кримінальну відповідальність лише у випадку наявності обтяжуючих обставин під час перетину державного кордону, передбачаючи адміністративну відповідальність за перетинання державного кордону в інших випадках. Такими обставинами є:  застосування сили чи загроза неминучого застосування сили під час перетинання державного кордону, порушення повітряного кордону, ігнорування сигналу про зупинку або наказу, який надає посадова особа прикордонної служби, перетин кордону групою осіб або транспортним засобом у місці, не призначеному для перетину кордону, повторне правопорушення під час перетину кордону, завдання серйозної шкоди здоров’ю або життю посадовій особі прикордонної служби. Схожим чином здійснюється правове регулювання юридичної відповідальності за незаконне перетинання державного кордону і в Україні – це адміністративне правопорушення, однак за наявності кваліфікуючих обставин (незаконне перетинання державного кордону з метою нанесення шкоди інтересам держави, а також у разі вчинення незаконного перетинання державного кордону особою, якій заборонено в’їзд на територію України, або представниками підрозділів збройних сил чи інших силових відомств держави-агресора) – злочин. Білоруське законодавство передбачає за незаконне перетинання державного кордону, яке відбувається вперше адміністративну відповідальність, а за повторне вчинення – кримінальну. Виключно як адміністративне правопорушення розглядають незаконне перетинання державного кордону такі держави, як Республіка Словенія та Республіка Молдова, законодавство яких взагалі не передбачає кримінальної відповідальності за незаконний в'їзд та незаконне перебування на території країни.

Посилання

Гаврік Р. О. До питання про прикладні проблеми притягнення до адміністративної відповідальності за незаконне перетинання державного кордону (у справах про подвійне громадянство). Порівняльно-аналітичне право. 2020. № 2. С. 112-116. URL: http://pap-journal.in.ua/wp-content/uploads/2020/08/PAP_2_2020-1.pdf

Баранов А. П. О гармонизации национальных законодательств государств – участников СНГ в области ответственности для незаконных мигрантов и для всех категорий лиц, оказывающих содействие незаконной миграции. Миграционное право. 2011. № 3. С. 16-18.

Огляд європейського законодавства щодо відповідальності за незаконний перетин державного кордону. Інформаційна довідка (на запит народного депутата). Європейський інформаційно-дослідницький центр. URL: http://euinfocenter.rada.gov.ua/uploads/documents/29263.pdf.

Анализ правового регулирования борьбы с незаконной переправкой лиц в Республике Беларусь, Республике Молдова и Украине. Киев, 2008. 75 с.

Комаровская Г. Г., Макарчик Н. И., Селиванов А. В. Ответственность иностранных граждан и лиц без гражданства за нарушение правил пребывания в Республике Беларусь. Вопросы депортации: практ. пособие. Мн.: Тесей, 2003. 64 с.

Нікітін А. А. Кримінальне законодавство зарубіжних країн щодо порушення порядку в’їзду на тимчасово окуповану територію та виїзду з неї. Соціально-правові студії. 2019. Випуск 3 (5). С. 14-20.

Нікітін А. А. Кримінальна відповідальність за порушення порядку в’їзду на тимчасово окуповану територію України та виїзду з неї. Дис. … канд. юр. наук. Спец.: 12.00.08 – «Кримінальне право та кримінологія; кримінально-виконавче право». Київ, 2018. 218 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-07-02

Номер

Розділ

Розділ 7. Адміністративне право і процес; фінансове право; інформаційне право