Джерела інформаційно-аналітичної діяльності

Автор(и)

  • І.В. Федоров кандидат юридичних наук, доцент кафедри кримінального процесу ОДУВС, Україна
  • В.Ю. Калугін кандидат юридичних наук, доцент, професор кафедри кібербезпеки та інформаційного забезпечення ОДУВС, Україна

DOI:

https://doi.org/10.24144/2788-6018.2022.01.31

Ключові слова:

досудове розслідування, планування, кримінальний аналіз, інформація

Анотація

У зв’язку із запровадженням 24 лютого 2022 року в Україні воєнного стану після початку збройного нападу російської федерації кримінальна ситуація в Україні загострилась, про що говорить деяке збільшення кількості вчинених злочинів, а також підвищення їх суспільної небезпеки. Для формування ефективної системи протидії злочинності необхідно вивчити та провести кримінологічний аналіз стану злочинності на сучасному етапі розвитку українського суспільства.

Крім того, напружена динаміка росту соціальних процесів породжує величезні неконтрольовані, суперечливі потоки інформації, які потребують відповідного дослідження, аналізу, контролю, що без ефективних сучасних аналітичних технологій неможливо зробити.

Для успішного вирішення завдань, пов'язаних з підвищенням ефективності боротьби зі злочинністю, необхідно, щоб органи, що протидіють злочинності, мали вичерпну, перевірену та своєчасну інформацію про стан, структуру, динаміку злочинності та інші антигромадські прояви, про обставини, що сприяють їх вчиненню, про боротьбу зі злочинами різної категорії.

Національна поліція України вживають необхідні заходи з метою отримання необхідної інформації щодо осіб, що вчиняють кримінальні правопорушення, у тому числі членів організованих злочинних груп та організацій.

Для правоохоронного органу великі обсяги інформації який завжди означають якісну ефективність. Зазвичай правоохоронні органи мають надлишок інформації, і їм потрібно таким чином її обробляти, щоб вона сприяла прийняттю процесуальних рішень, підвищувала ефективність, дозволяла розробляти стратегічні напрями своєї діяльності.

У зв'язку із зазначеним, важливим завданням для співробітників кримінальної поліції є грамотне застосування необхідних засобів, що мають можливість оперувати зі значними масивами даних. Одним із таких засобів, що застосовується оперативними підрозділами Національної поліції України є кримінальний аналіз, який можна визначити, як специфічний вид аналітичної діяльності, що забезпечує ідентифікацію та подальше  визначення  взаємозв’язку в між наявними даними, що стосуються кримінального правопорушення, та іншими, що отримані з  отриманими з різних джерел, а також їх можливе подальше використання з метою забезпечення досудового розслідування кримінальних правопорушень та оперативного супроводження.

Мета кримінального аналізу - знайти важливу інформацію у численному потоці даних та поширити ці відомості серед працівників правоохоронних органів для надання їм допомоги у припиненні кримінальної діяльності та затриманні злочинців.

В умовах сьогодення кримінальний аналіз, як окремий вид професійної діяльності, здійснюється  правоохоронними  органами  більшості  розвинених країн та є суттєвою складовою виконання завдань для досягнення довготривалих цілей, визначення пріоритетів та загального спрямування правоохоронної  діяльності.

Посилання

Про інформацію Закон України (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1992, № 48, ст.650)

Варенко В.М. Інформаційно-аналітична діяльність. Навчальний посібник. - К.: Університет «Україна», 2013. - 416 c.

Греченко С. Ю. Отримання та використання оперативної інформації. Юридичний часопис Національної академії внутрішніх справ № 1, 2015.

Калугін В.Ю, Смоков С.М., Федоров І.В. Основи слідчої діяльності: Навчальний посібник // Одеський державний університет внутрішніх справ - 2-е вид.- Одеса: ОДУВС, 2021 . 248 с.

Основи кримінального аналізу : посіб. з елементами тренінгу / Користін О. Є., С. В. Албул, А. В. Холостенко та ін. — Одеса : ОДУВС, 2016. — 112 с.

Піддубна Л. П. Документ та його основні характеристики: сутність поняття, властивості, атрибути / Л. П. Піддубна //Науковий вісник Академії муніципального управління. Серія : Управління. – 2012. – С. 165-172

Сурмин Ю. П. Теория систем и системный анализ: Учеб. пособие. / Ю.П. Сурмин К.: МАУП, 2003. 368 с.

Федчак І. А. Основи кримінального аналізу : навчальний посібник. Львів: Львівський державний університет внутрішніх справ, 2021. 288 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-07-02

Номер

Розділ

Розділ 7. Адміністративне право і процес; фінансове право; інформаційне право