Напрямки реформування громадянського суспільства та органів публічної влади в умовах війни в Україні

Автор(и)

  • М. Пивовар доктор філософії в галузі права, PhD асистент кафедри теорії правата конституціоналізму Національний університет“Львівська політехніка”, Україна https://orcid.org/0000-0001-5495-5361
  • С. Ковальчук доктор філософії в галузі права, PhD заступник начальника відділу розгляду скарг у сфері державної реєстрації нерухомого майна Управління розгляду скарг у сфері державної реєстрації Офісу протидії рейдерству Міністерства юстиції України, Україна

DOI:

https://doi.org/10.24144/2788-6018.2022.01.32

Ключові слова:

інститути громадянського суспільства, держава, органи публічної влади, збройна агресія, громадські організації

Анотація

В сучасних умовах перебування України в стані війни громадянське суспільство слід розглядати не лише, як суспільство вільних індивідів, але й суспільство, побудоване на правомірних (справедливих) відносинах. Підтверджено, що визнання зв’язку між правом і справедливістю є складовою європейської правової традиції. Базовим елементом громадянського суспільства є його незалежні самоврядні інститути, які  взаємодіючи з органами державної влади, виконують важливі легітимувальні функції як усередині суспільства, так і в процесі його взаємодії з органами державної влади. Встановлено, що інститути громадянського суспільства є гарантами непорушності особистих прав громадян, дають їм упевненість у своїх силах, слугують опорою для громадян та державної влади у їх можливому протистоянні з ворогом. Вони ж діють у свою чергу на самоврядних засадах у межах Конституції та законів України. Особливо актуальним залишається роль громадянського суспільства в період повномаштабної війни в Україні. В такий складний період нашої незалежності кожен українець бере активну участь в громадському житті держави долучаючись до спільної перемоги над ворогом. Важливою підтримкою стає діяльність іноземних волонтерів. Саме тому, роль громадяського суспільства є неоціненою. Від згуртованості кожного з нас залежить доля нашої держави в майбутньому.

У демократичній правовій державі громадянське суспільство взаємодіє з публічною владою, видом суспільно-політичної, суверенної, легітимної влади, в основі якої лежить публічний інтерес і безособовий характер, що виражається у системі суспільних, публічно-політичних, вольових відносин, які виникають між фізичними та юридичними особами (як суб’єктами громадянського суспільства) та органами і посадовими особами держави (які наділені владними повноваженнями) на основі права й закону.

На сучасному етапі розвитку України процеси становлення демократичної правової держави й інституціоналізації громадянського суспільства йдуть одночасно та паралельно, взаємодоповнюючи один одного. Повномаштабну війну, яку розпочала Російська Федерація проти України 24 лютого 2022 року акумулювала механізми становлення та розвитку міцної та злагодженої взаємодії органів публічної влади та інститутів громадянського суспільства. Проте, шлях до перемоги є нелегкий, а отже і потребує певних реформувань та удосконалень таких механізмів. Важливо, щоб сьогодні конституційність та легітимність державної влади були повноцінно реалізовані на умовах громадянського суспільства. Ступінь цієї повноцінності прямо пропорційний стабільності інститутів громадянського суспільства і розвиненості громадянської правової та політичної культури. Громадянське суспільство –  відзеркалення демократії та перемоги нашого народу над відомим на весь світ диктатора Путіна. Українці демонструють єдність на усіх фронтах боротьби з російським окупантом і це викликає неабияке захоплення та підтримку в діях міжнародної спільноти. Після перемоги у війні з окупантом на українське суспільство чекає ряд нових демократичних транформацій, в тому числі які стосуються інститутів громадянського суспільства.

Посилання

Про Деякі питання отримання, використання, обліку та звітності благодійної допомоги: Постанова Кабінету Міністрів України від 05 березня 2022 року № 202.URL:https://www.kmu.gov.ua/npas/deyaki-pitannya-otrimannya-vikoristannya-obliku-ta-zvitnosti-blagodijnoyi-dopomogi-202 (дата звернення 10.04.2022 р.)

При Верховній Раді України створено «Благодійний фонд «Слава Україні». Голос України. Газета Верховної Ради України. URL:http://www.golos.com.ua/article/357650 (дата звернення 11.04.2022 р.)

“Cпівдія” - офіційна платформа для обєднання волонтерських та державних ініціатив з гуманітарної допомоги в час війни. URL:https://koda.gov.ua/spivdiya-oficzijna-platforma-dlya-obyednannya-volonterskyh-ta-derzhavnyh-inicziatyv-z-gumanitarnoyi-dopomogy-v-chas-vijny/ (дата звернення 11.04.2022 р.)

В Україні створили програму Ти хто для миттєвої перевірки осіб URL:https://tv7plus.com/v-ukrayini-stvoryly-programu-ty-hto-dlya-myttyevoyi-perevirky-osib/ (дата зверенння 13.04.2022 р.)

Індекс сталості розвитку організацій громадянського суспільства. URL:http://www.ucipr.org.ua/publicdocs/Ind.pdf (дата звернення 09.04.2022 р.)

Про Національну Стретегію сприяння розвитку громадянського суспільства в Україні на 2021-2026 роки: Указ Президента України від 29.09.2021 р. № 487/2021. Відомості Верховної Ради України. URL:https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/487/2021#Text (дата звернення 02.04.2022 р).

Україна може залишитись без іноземних волонтерів: Рада готується ухвалити дискримінаційний законопроект. URL:https://zmina.ua/event/ukrayina-mozhe-zalyshytysya-bez-inozemnyh-volonteriv-rada-gotuyetsya-uhvalyty-dyskryminaczijnyj-zakonoproyekt/ (дата звернення 02.04.2022 р).

Ковальчук С.В. Правові засади взаємодії громадянського суспільства та органів публічної влади в умовах становлення демократичної правової держави. дис. на здоб. д-ра філос. Національний у-т “Львівська політехніка”, Львів, 2019. 216 с.

Конституція України : Конституція, Закон від 28.06.1996. № 254к/96- ВР. Відомості Верховної Ради України. 1996. №30. Ст. 141 (зі змінами) (дата звернення 05.04.2022)

Про благодійну діяльність та благодійні організації : Закон України від 05.07.2012 р. № 5073-VI. Відомості Верховної Ради України. 2013. №25. Ст. 252 (зі змінами). (дата звернення 01.04.2022)

Про громадські об’єднання : Закон України від 22.03.2012. №4572-VI. Відомості Верховної Ради України. 2013. №1. Ст. 1 (зі змінами). (дата звернення 11.04.2022).

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-07-02

Номер

Розділ

Розділ 7. Адміністративне право і процес; фінансове право; інформаційне право