Адміністративна відповідальність за правопорушення у сфері надрокористування: теоретико-правовий аспект

Автор(и)

  • І.Б. Мачуська доктор юридичних наук, професор кафедри цивільного та трудового права ДВНЗ «Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана», Україна https://orcid.org/0000-0002-6441-8356

DOI:

https://doi.org/10.24144/2788-6018.2022.01.35

Ключові слова:

надра, надрокористування, корисні копалини, охорона та використання надр, адміністративна відповідальність, правопорушення у сфері надрокористування

Анотація

Стаття присвячена дослідженню теоретичних проблем, повязанных із застосуванням заходів адміністративної відповідальності за правопорушення у сфері надрокористування.

У статті авторка акцентує увагу на існуванні у сфері надрокористування значного кола проблем, однією із яких є самовільний видобуток корисних копалин, що наносить непоправну шкоду навколишньому природному середовищу. Авторкою проаналізовано значну кількість правопорушень, що торкаються незаконного видобутку корисних копалин (вугілля, бурштину) на території Донецької, Луганської та Рівненської областей.

Зазначено, що забезпечення законності у сфері надрокористування потребує забезпечення дієвого механізму державного примусу із застосуванням норм адміністративної відповідальності для раціонального використання надр.

Встановлено, що відносини у сфері надрокористування є комплексними, як з позиції юридичного змісту так, і з позиції ролі та місця їх у системі суспільних відносин держави, що викликає необхідність запровадження особливо виваженої державної політики у сфері охорони та раціонального використання надр.

У статті авторка акцентує увагу на тому, що інститут адміністративної відповідальності відіграє особливу роль у державному регулюванні охорони відносин  у сфері надрокористування та є одним із дієвих засобів забезпечення законності і правопорядку у зазначеній сфері.

Зазначено, що інститут адміністративної відповідальності у сфері надрокористування має значні недоліки, як  у частині самої побудови норм, так і в частині змісту санкцій.

Доведено, що зміст відповідних статей Кодексу України про адміністративні правопорушення, не містить всіх необхідних положень щодо адміністративної відповідальності за правопорушення у сфері надрокористування, а саме: незаконний видобуток корисних копалин та заходів щодо охорони надр.

Посилання

Конституція України: Відомості Верховної Ради України. 1996. № 30. Ст. 141.

На Волині зупинено незаконне видобування корисних копалин URL: http://www.kivadm.gov.ua/news/na-volyni-zupyneno-nezakonne-vydobuvannya-korysnyh.html

В ході проведення перевірки в сфері охорони надр на території м. Сєвєродонецьк Луганської області встановлено факт незаконного видобування надр URL: https://lg.dei.gov.ua/posts/771

Колгушева О. Чорний бізнес: власники нелегальних шахт Донбасу, рятуючись від перевірок, живцем ховають своїх робітників // Інформаційне агентство УНІАН. 31.03.2012. URL: http://www.unian.ua/society/630242-chorniybiznes-vlasniki-nelegalnih-shaht-donbasu-ryatuyuchis-vid-perevirok-jivtsem-hovayut-svojih-robitnikiv.html

Некрасова О. Справжня ціна вугілля в умовах війни на Донбасі: погляд крізь призму прав людини. ГО «Східноукраїнський центр громадських ініціатив». Київ : Видавництво ТОВ «АРТ КНИГА». 2017. 140 с.

Природные ресурсы Донецкой области. URL: http://www.ua.all.biz/regions/?fuseaction = adm _oda. showSection&rgn_id=24&sc_id=7

Галунько В.В. Правовий стан і напрями законодавчого вдосконалення видобутку бурштину в Україні. Науковий вісник публічного і приватного права. Випуск 1. 2015. С. 75-81.

Світличний О. П. Реалізація загальноприйнятих принципів права в управлінській діяльності земельними ресурсами. Бюлетень Міністерства юстиції України. 2010. № 11. С. 53‒58.

Білицька М.А. Адміністративна відповідальність як вид юридичної відповідальності за правопорушення у сфері надрокористування. Науковий вісник Ужгородського національного університету. 2014. Серія право. Випуск 25. С. 139-141.

Калюжний Р.А., Тимченко С.М., Пархоменко Н.М. Загальна теорія держави і права: Навч. Посібн. К.: Вид. ПАЛИВОДА А.В. 2007. 296 с.

Оверковська Т.К., Опольська Н.М. Юридична відповідальність за екологічні правопорушення : навч. посіб. Вінн. нац. аграр. ун-т. Вінниця: ТОВ "ТВОРИ". 2020. 252 с.

Курило В.І., Моторіна Т.С. Основи земельного права України: Навч. Посіб. / За заг. ред. В.З. Янчука. К.: Магістр ХХІ сторіччя, 2006. 160 с.

Копєйчиков В.В. Правознавство: підручник / За ред. В.В. Копєйчикова. 7-е вид., стер. К.: Юрінком Інтер. 2003. 736 с.

Курило В.І Адміністративні правовідносини у сільському господарстві України : дис… на здобуття наук. ступеня докт. юр. наук : спец. 12.00.07. К. 2008. 419 с.

Кодекс України про адміністративні правопорушення URL: http://zakon5.rada.gov.ua/laws/show/132/94-Bp4

Світличний О.П. Адміністративні правовідносини у сфері земельних ресурсів України: проблеми теорії та практики правозастосування: Монографія. Донецьк: Державне видавництво «Донбас». 2011. 410 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-07-02

Номер

Розділ

Розділ 7. Адміністративне право і процес; фінансове право; інформаційне право