Забезпечення безпеки осіб, які беруть участь у кримінальному судочинстві: процесуальні аспекти

Автор(и)

  • Ю.В. Анісімова студентка III курсу Навчально-наукового інституту права Сумського державного університету, Україна
  • О.В. Ільченко кандидат юридичних наук, доцент кафедри кримінально-правових дисциплін та судочинства Сумського державного університету, Україна https://orcid.org/0000-0001-8453-8606

DOI:

https://doi.org/10.24144/2788-6018.2022.01.59

Ключові слова:

заходи забезпечення безпеки, кримінальне судочинство, кримінальне законодавство, світовий досвід, захист свідків

Анотація

Важливість існування інституту забезпечення безпеки осіб, які беруть участь у кримінальному судочинстві, для України є беззаперечною, оскільки від відсутності будь-якого тиску на учасників процесу з боку зацікавлених осіб, залежить повнота розгляду та дослідження обставин справи, встановлення по ній об’єктивної істини. Проте даний інститут, який передбачає низку заходів, спрямованих на захист життя, житла, здоров’я та майна таких осіб від протиправного впливу, в Україні перебуває у незадовільному стані. Це сприяє виникненню недовіри суспільства та загрожує реалізації завдань кримінального процесу.

У статті розглянуто основні та найважливіші процесуальні аспекти забезпечення безпеки осіб, які беруть участь у кримінальному судочинстві, вказано на основні недоліки функціонування даного інституту та прогалини чинного кримінального законодавства України. Визначено необхідність внесення змін до кримінального законодавства України, запровадження власної системи захисту свідків.

Саме внесення до Кримінального процесуального кодексу України окремого розділу, присвяченого забезпеченню безпеки осіб, які сприяють кримінальному судочинству, посприяє створенню чіткого та досконалого алгоритму забезпечення безпеки особам, які її потребують, та механізму здійснення нагляду і контролю за виконанням таких заходів.

Належна увага приділена практичному досвіду високорозвинених країн, де механізм забезпечення безпеки осіб, які сприяють здійсненню кримінального судочинства, відпрацьований роками і є зразком для становлення подібної ефективної системи. Впровадження міжнародних норм і стандартів у кримінальне право сприятиме побудові ефективного та надійного інституту забезпечення безпеки осіб, які беруть участь у кримінальному провадженні в Україні. Загалом аналіз світової практики в цій сфері дає змогу виявити недосконалості та прогалини кримінального законодавства України.

Також розглядаються такі процесуальні аспекти, як коло осіб, які мають право на охорону, та коло органів, що забезпечують охорону, наводиться перелік можливих заходів безпеки.

Посилання

Орлеан А. М. Процедура забезпечення безпеки учасників кримінального провадження: адаптація законодавства України до європейських стандартів. Актуальні проблеми правознавства. 2016. № 3 (7). С. 87-92.

Про забезпечення безпеки осіб, які беруть участь у кримінальному судочинстві: Закон України № 3782-XII. Дата оновлення: 03.07.2020. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3782-12#Text (дата звернення 15.11.2021).

Ромців О. І. Особливості забезпечення безпеки осіб, які беруть участь у кримінальному судочинстві, в Україні. Правові горизонти. 2020. № 23 (36). С. 68-72.

Семків Т. Удосконалення забезпечення безпеки осіб, які беруть участь у кримінальному провадженні. Науковий часопис Національної академії прокуратури України. 20217. № 3. С. 119-128.

Глобенко Г. І. Окремі аспекти інституту забезпечення безпеки учасників кримінального провадження. Вісник ЛДУВС ім. Е. О. Дідоренка. 2018. № 4 (84). С. 63-70.

Вечеря М. Зарубіжний досвід забезпечення безпеки свідка в кримінальному процесі. Підприємництво, господарство і право. 2020. № 5. С. 325-330.

Ноздренко М. В. Міжнародний досвід із забезпечення безпеки осіб, взятих під захист. Економіка, фінанси, право. 2015. № 5. С. 24-27.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-07-02

Номер

Розділ

Розділ 9. Кримінальний процес та криміналістика; судова експертиза; оперативно-розшукова діяльність