Нові перспективи вступу України до Європейського Союзу: вплив російсько-української війни 2022 року на євроінтеграцію

Автор(и)

  • Н.А. Макаренко кандидат юридичних наук, доцент Донецький державний університет внутрішніх справ, м. Кривий Ріг, Україна https://orcid.org/0000-0001-7772-0047

DOI:

https://doi.org/10.24144/2788-6018.2022.01.66

Ключові слова:

ЄС, угода про вступ, заявка, агресія, прискорений вступ, критерії, етапи, країна-кандидат, членство у Європейському Союзі

Анотація

У статті досліджуються перспективи вступу України до Європейського Союзу у період Російської збройної агресії на території України. Досліджуються ключові п’ять етапів вступу будь-якої країни до Європейського Союзу серед яких: консультативний, оціночний, переговорний, ратифікаційний, імплементаційний. Приділяється увага вивченню критеріїв вступу, які кожна країна-кандидат повинна виконати та пройти заради членства у ЄС, серед них: політичний, економічний, критерій членства та «незалежний».

Звертається увага на те, що в період повномасштабного вторгнення Росії на територію України постало питання щодо пришвидшеного вступу нашої держави до Європейського Союзу, адже переважно процес входження будь-якої держави до Європейського Союзу є довготривалим, і, зазвичай, може зайняти від одного до кількох десятків років. Акцентується увага на тому, що для України може бути розроблено спеціальну процедуру прискореного вступу до ЄС, проте не виключається можливість вступу з проходженням всіх етапів визначених в документах Європейського Союзу.

У статті наголошується на тому, що за підтримки світових лідерів та держав-членів, прискорений процес вступу можливий, і, навіть, без розробки спеціальних програм для пришвидшення цього моменту.

Зазначається, що Україні вже у квітня 2022 року було передано опитувальник для отримання статусу країни-кандидата, заповнення якого, дасть можливість Україні отримати цей статус. Після процедури заповнення опитувальнику, буде відбуватися розгляд відповідей які надасть Україна, а у подальшому державі буде надано статус кандидата та ухвалено рішення про початок переговорів про вступ.

У статті також досліджується процес впливу вторгнення Російської Федерації та територію України на подальшу долю України в рамках членства в Європейському Союзі, адже саме агресія, яку розпочала Росія проти України, і стала вагомим поштовхом для подання заявки на членство України у Європейському Союзі. Також звертається увага на те, що ставши країною-кандидатом, Україна матиме змогу розраховувати на значну допомогу від Європейського Союзу, у боротьбі зі збройним вторгненням, яке розпочала Російська Федерація, а у подальшому для відновлення зруйнованих територій та інфраструктури після війни.

Посилання

Угода про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони: ратифікована Законом України «Про ратифікацію Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони» від 16.09.2017 року № 1678-VII. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/984_011#Text (дата звернення: 13 квітня 2022 року).

Nugent N., The European Commission, (New York.: Palgrave, 2001), pp.316-320; Dinan D., Ever Closer Union? (London: Macmillan, 1994), pp. 473-482.

Копенгагенські критерії: червень 1993 року. URL: http://ukrcei.org/uploads/files/default/kopengagenskie_kriterii.pdf (дата звернення: 13 квітня 2022 року).

Польща виступає за негайне прийняття України до ЄС – президент Дуда. TSN.UA: веб-сайт. URL: https://tsn.ua/ukrayina/polscha-vistupaye-za-negayne-priynyattya-ukrayini-do-yes-prezident-duda-1989493.html (дата звернення: 13 квітня 2022 року).

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-07-02

Номер

Розділ

Розділ 11. Міжнародне право