Рецензія на монографію Халюка С. О. «Конституційно-правовий статус Вищої ради правосуддя в Україні: доктрина, поняття, елементи».

Автор(и)

  • Н.В Заяць професор кафедри конституційного та адміністративного права Державного університету інфраструктури та технологій, Ukraine https://orcid.org/0000-0002-1530-4141

DOI:

https://doi.org/10.24144/2788-6018.2022.05.89

Ключові слова:

Конституційно-правовий стату Вища рада правосуддя в Україні

Анотація

Монографія Халюка С.О. «Конституційно-правовий статус Вищої ради правосуддя в Україні: доктрина, поняття, елементи»[1] є комплексним, системним, авторським дослідженням, яке присвячене аналізу конституційно-правового статусу Вищої ради правосуддя в Україні.

Актуальність даного дослідження обумовлена історичним періодом становлення української державності. Адже здобуття Україною незалежності та подальше прийняття Конституції стали фундаментом трансформацій і змін як в суспільстві, так і в державі. Саме Конституція України забезпечила новий імпульс для створення та реформування державних органів, що обумовилось розробкою і оптимізацією як напрямів їх діяльності, так і сукупності покладених завдань, окресленням сукупності повноважень тощо. Одним із пріоритетних напрямів реформування стали зміни в системі органів судової влади, адже процес який розпочався з проголошенням незалежності України реалізується й дотепер.

Крім того, зважаючи на обраний Україною європейський курс, який закріплений в Конституції, дотримання основоположних вимог щодо судової системи передбачає забезпечення незалежності суддів, зрозумілої та чіткої системи заміщення суддівських посад, створення належної інфраструктури, яка забезпечить потреби судової влади, доступності правосуддя, чіткості процесуального порядку розгляду справ на основі принципів верховенства права i законності. Саме з метою посилення незалежності судової системи було утворено в Україні Вищу раду правосуддя.

 

[1] Халюк С.О. Конституційно-правовий статус Вищої ради правосуддя в Україні: доктрина, поняття, елементи : монографія. Київ : Вид-во Ліра-К, 2022. 444 с.

 

Біографія автора

Н.В Заяць , професор кафедри конституційного та адміністративного права Державного університету інфраструктури та технологій

<br data-mce-bogus="1">

Посилання

Халюк С.О. Конституційно-правовий статус Вищої ради правосуддя в Україні: доктрина, поняття, елементи : монографія. Київ : Вид-во Ліра-К, 2022. 444 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-12-30

Номер

Розділ

Розділ 13. Відгуки та рецензії