Типологія органів парламентського контролю в демократичних конституціях світу

Автор(и)

  • О.В. Зінченко доктор історичних наук, професор, доцент кафедри міжнародного приватного права та порівняльного правознавства Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого, Ukraine https://orcid.org/0000-0001-6083-8727

DOI:

https://doi.org/10.24144/2788-6018.2023.01.9

Ключові слова:

конституція, омбудсмен, парламентський контроль, парламентська комісія

Анотація

В статті виявляються найбільш характерні для демократичних конституцій світу особливості парламентського контролю дотримання державною адміністрацією прав людини і громадянина. Показано різні типи органів парламентського контролю практичної реалізації задекларованих конституціями прав і свобод людини і громадянина. До їх переліку входять парламентські чи конституційні комісії їх захисту, комісії захисту прав національних меншин, представників нетрадиційних віросповідань, у справах каст, племен, управління територій та благоустрою племен, відсталих класів, офіційної мови, комісії з розвитку та захисту прав культурних, релігійних та мовних спільнот, комісії з гендерної рівності, комісії з петицій, комісії з клопотань, колегії народного правозахисту, ради радіомовлення та телебачення, ради захисту прав громадян.

Зроблено висновки, що ідея контролю дотримання чиновниками законів чи просто звичаїв та правил поведінки у суспільстві зародилася у Стародавньому світі і продовжила свій розвиток у період Середньовіччя. Розподіл законів на світські та церковні обумовив появу «права справедливості» і посади «лорда-канцлера», яка виявилась прообразом сучасної посади омбудсмена. З ухвалою демократичних конституцій виникла зафіксована ними система стандартів парламентського контрою дотримання урядовцями законів. Вона охоплює загальні декларації прав та свобод людини та громадянина, гарантування їх захисту різними державними органами, колективні органи, загальні чи вузько профільовані, персональні посади, обирані парламентами, призначувані урядами, монархами, президентами, єдині чи множинні, поєднані, із заступниками чи без них, а також регіональні і міжнародні організації.

На сучасному етапі розвитку людства та міжнародної правової науки і політичної культури активно опрацьовуються універсальні правові цінності – загальновизнані правові стандарти, взірці, еталони, принципи, норми, процедури тощо, які мають глобальний характер і різною мірою впливають на розвиток усіх правових систем світу. З іншого боку, зберігається ідентичність національного права, стиль народного мислення, традиції, мотиви та підходи до правового регулювання, а разом з тим і самобутності правової культури кожної країни.

Посилання

Литвин В. Роль юридичної науки в удосконаленні механізмів гарантій належної реалізації Європейської конвенції про захист прав людини. Вісник Академії правових наук України. 2010. № 4 (63). С. 3-13.

Маймескулов М.Н., Россіхін В.В., Тихоненков Д.А. Історія держави і права зарубіжних країн. Харків: ФІНН, 2010. С. 542-673.

Тодика Ю., Марцеляк О. Інститут омбудсмена: світові моделі і досвід. Вісник Академії правових наук України. 1998. № 2 (13). С. 57-66.

Конституція Австрії (Федеральний закон Австрії 1920 р.) URL: https://www.constituteproject.org/constitution/Austria_2009.pdf.

Конституція Індії. URL: https://www.constituteproject.org/constitution/India_2016?lang=en.

Конституція Південно-Африканської Республіки. Конституції зарубіжних країн. Харків: ФІНН, 2009. С. 569-628.

Конституція Швеції. URL: https://www.constituteproject.org/constitution/Sweden_2012?lang=en.

Конституція Німеччини 1949 р. URL: https://www.constituteproject.org/constitution/German_Federal_Republic_2014?lang=en.

Конституція Данії. URL: https://www.constituteproject.org/constitution/Denmark_1953?lang=en.

Конституція Республіки Польща. Конституції зарубіжних країн. Харків: ФІНН, 2009. С. 173-205.

Конституція Франції. Конституції зарубіжних країн. Харків: ФІНН, 2009. С. 47-72.

Конституція Іспанії. URL: https://www.constituteproject.org/constitution/Spain_2011?lang=en.

Конституція Аргентини. Конституції зарубіжних країн. Харків: ФІНН, 2009. С. 403-423.

Конституція Португалії. URL: https://www.constituteproject.org/constitution/Portugal_2005?lang=en.

Конституція України 28 червня 1996 р. К.: Юрінком, 1996. 80 с.

Конституція Ірландії. URL: https://www.constituteproject.org/constitution/Ireland_2019?lang=en.

Конституція Королівства Нідерланди. URL: https://www.constituteproject.org/constitution/Netherlands_2008?lang=en.

Конституція Фінляндії. URL: https://www.constituteproject.org/constitution/Finland_2011?lang=en.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-05-29

Номер

Розділ

Розділ 2. Конституційне право; муніципальне право