Корупція в правоохоронних органах: причини та система заходів протидії

Автор(и)

  • О. Бондаренко Завідувач кафедри кримінально-правових дисциплін та судочинства, д.ю.н, доцент Навчально-наукового інституту права Сумського державного університету, Ukraine https://orcid.org/0000-0002-2288-1393

DOI:

https://doi.org/10.24144/2788-6018.2023.01.77

Ключові слова:

корупція, протидія корупції, правоохоронні органи, правоохоронна система, воєнний стан

Анотація

Корупція завжди була тим негативним явищем, що істотно деформувала інституційне призначення державних органів та органів державної влади та підривало довіру населення до них. Особливо гостро, на жаль, завжди стояло питання корупції у правоохоронних органах. Більше того, саме зараз в умовах повномасштабної війни правоохоронні органи мають стояти на захисті внутрішнього суверенітету, національної єдності держави, забезпечувати охорону та функціонування різних державних механізмів. Варто відмітити, що інституційна структура правоохоронної системи постійно змінюється, на фоні чого створюються інституції, метою яких є безпосередня профілактика корупції та корупційних діянь. Класичний підхід полягає у віднесенні конкретного органу державної влади до правоохоронних органів за фактичним виконанням правоохоронних функцій. Поза тим, пропонується врахування й компетенції, повноважень, мети, а також завдань.

Обґрунтовано, необхідність та актуальність кримінологічної характеристики причин та важливість та нагальність розробки системи заходів протидії корупції у правоохоронних органах.

Зазначається, що корупційні правопорушення, вчинені працівниками правоохоронних органів, найчастіше є різноманітними відхиленнями та порушеннями чинного законодавства, що регулює правоохоронну та правоохоронну діяльність цих органів. Основною причиною корупції у цій сфері ми бачимо високу латентність корупційних правопорушень; кадрові проблеми та деформування ролі та значення керівного складу. Заходи щодо протидії корупції в правоохоронних органах передбачають: оптимізацію процесу підбору кадрів; покращення внутрішніх і зовнішніх каналів зв’язку для викривачів корупції; сприяння відомчому фінансовому нагляду та контролю за побутом правоохоронців та постійне навчання та підвищення кваліфікації кожного правоохоронця, необхідність проходження щорічної психологічної атестації.

Робиться висновок, що розробка заходів протидії корупції не повинна мати загального характеру. Більш ефективним є саме адресний підхід, заснований на виявлені причин та умов корупції у окремій сфері, у даному випадку сфері діяльності правоохоронних органів, та розроблені на основі цих детермінант конкретних галузево-орієнтованих, адресних заходів протидії корупції.

Посилання

Transparency International Україна. URL: https://cpi.ti-ukraine.org/ (data of appeal: 31.01.2023).

Топчій В. В., Шкелебей В. А., Супрун Т. М. Публічно-правова протидія корупції: навчальний посібник. Вінниця : ТОВ «Нілан-ЛТД», 2016. 208 с.

Іванець М. Корупція як негативний фактор в діяльності правоохоронних органів. Актуальні проблеми правознавства. 2018. Вип. 3. С. 59–63.

Соловйов В., Береза О. Сучасний стан та особливості корупційних проявів у правоохоронних органах України. Вісник Національної академії державного управління при Президентові України. 2012. Вип. 3. С. 90–97.

Сорокина Ю. В., Горностаева Ж. В., Лазарева Н. В. Моббинг и боссинг в управлении персоналом: причинны возникновения, типологии участников. Экономические науки. 2017. № 4. С. 262–266.

Рєзнік О. Г. Психологічні особливості запобігання та подолання босінгу у відділах прикордонної служби : дис. … канд. психол. наук : 19.00.09 / Нaцioнaльнa aкaдeмiя Дeржaвнoї прикoрдoннoї cлужби Укрaїни iмeнi Бoгдaнa Xмeльницькoгo. Хмельницький, 2017. 186 с.

Стасюк В. В. Психологія управління військами : підручник. Київ : НУОУ, 2014. 540 с.

Бондаренко О. С. Концепція кримінально-правової протидії корупції : монографія. Суми : СумДУ, 2021. 472 с.

Приходько Ю. О. Аналіз стану професійного відбору пожежних-рятувальників МНС України на сучасному етапі. Проблеми екстремальної та кризової психології. Харків : УЦЗУ, 2007. Вип. 2. С. 171–181.

Черкасова А. Аналіз технологій відбору до митної служби України та шляхів їх вдосконалення. Державне управління та місцеве самоврядування: зб. наук. пр. Нац. акад. державне управління при Президентові України. 2010. Вип. 4 (7). С. 201–210.

Kulish A., Chumak V., Chernysh R., Khan O., Havrik, R. Measures to combat smuggling and corruption in the customs clearance of commercial goods in Ukraine. 2020. Amazonia Investiga. 9 (30). P. 99–110.

Шинкаренко Н. В. Причини виникнення корупції в органах Національної поліції України. Право і безпека. 2016. № 3. С. 104–107.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-05-29

Номер

Розділ

Розділ 8. Кримінальне право та кримінологія; кримінально-виконавче право