Рецензія на монографію "Актуальні питання сучасної парадигми й перспектив розвитку аграрного та земельного права України"

Автор(и)

  • М. Чабаненко Доктор юридичних наук, професор кафедри цивільного, трудового та господарського права, Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара, Ukraine https://orcid.org/0000-0002-0661-7605

DOI:

https://doi.org/10.24144/2788-6018.2023.01.114

Анотація

Враховуючи сукупність причин об’єктивного та суб’єктивного характеру на сьогодні назріла нагальна потреба у перегляді усталених у теорії аграрного та земельного права ідей, поглядів, концепцій на юридичну природу сучасного аграрного та земельного права й поступового переходу до нової парадигми правового регулювання аграрних, земельних та повʼязаних з ними суспільних відносин, що мають місце в агросфері.

Варто зазначити, що упродовж останніх років у суспільстві та державі відбулися резонансні події у сфері глобалізації агропродовольчих ринків, лібералізаціїї торгівлі, модернізації управління агропродовольчим сектором, здійснення прав на землю, використання та охорони земель й загалом державного регулювання аграрних та земельних відносин. Наведене дозволяє констатувати наявність системних проблем у сучасному аграрному і земельному законодавстві, оскільки закріплені принципи, методи і засоби правничого регулювання повною мірою не забезпечують ефективного функціонування вказаних відносин. До того ж як аграрне, так і земельне право належать до галузевих юридичних наук, що динамічно розвиваються. Тож у сучасних умовах перед доктриною аграрного та земельного права постають нові проблеми, зумовлені насамперед глобальними, національними і регіональними викликами економічного, соціального, політичного, екологічного та правового характеру.

З огляду на викладене, колективна монографія за редакцією доктора юридичних наук, професора Гетьмана Анатолія Павловича та докторки юридичних наук, професорки Курман Тетяни Вікторівни «Аграрне та земельне право України: сучасна парадигма і перспективи розвитку» є вкрай актуальною та своєчасною. Актуальність даної роботи полягає у необхідності науково-теоретичного дослідження методологічних і наукових засад правового регулювання аграрних та земельних відносин й удосконалення механізму правового регулювання зазначених відносин.

Посилання

Рецензія на колективну монографію: Аграрне та земельне право України: сучасна парадигма і перспективи

розвитку / за ред. проф. А.П. Гетьмана та проф. Т.В. Курман. Харків: Юрайт, 2022. 576 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-05-29

Номер

Розділ

Розділ 13. Відгуки та рецензії