Статус митних брокерів в українському бізнесі

Автор(и)

  • Д.А. Біленець кандидат юридичних наук, доцент кафедри цивільно-правових дисциплін Чернівецького юридичного інституту Національного університету «Одеська юридична академія», Ukraine https://orcid.org/0000-0003-0866-0698
  • К.А. Возняковська доктор юридичних наук, професор, завідувач кафедри цивільно-правових дисциплін Чернівецького юридичного інституту Національного університету «Одеська юридична академія», Ukraine https://orcid.org/0000-0002-0351-7107

DOI:

https://doi.org/10.24144/2788-6018.2023.01.34

Ключові слова:

митний перевізник, посередницькі послуги, митне оформлення, декларування, митна брокерська діяльність, митний агент, міжнародна торгівля, торгові витрати

Анотація

Аналіз нормативно-правових засад діяльності митних брокерів дозволяє стверджувати, що конституційний та кодифікований рівні регулювання діяльності підприємств, що надають посередницькі послуги в галузі митної справи представлений загальними нормативними актами, тобто такими, що призначені для всіх суб’єктів підприємницької діяльності і які визначають їх правовий статус без урахування окремих особливостей. Адже інтереси бізнесменів на митниці, як правило, представляють митні брокери, то найчастіше саме між брокерами і митницею виникають спірні питання, тому аналіз статусу митного брокера потребує детального вивчення.

Щодо спеціальних нормативних актів, які відображають особливості правового статусу саме митних брокерів і митних перевізників, то вони представлені підзаконним рівнем.  Проаналізовано вимоги до митних брокерів, іх права та також розкриті основні обов’язки митного брокера та специфіку функціонування в умовах зміни законодавства, особливо  після повномасштабного вторгнення,яке спонукало переоцінку експортно-імпортних відносин та роботу митниці взагалі. Також досліджено відповідальність митних брокерів в разі порушення ними вимого щодо розголошення інформації та комерційної таємниці.

 Статус митного брокера різноманітний. Окрім того, що він є посередником між експортером або імпортером і державною установою, він також виконує завдання з підготовки, підписання та подання документів, класифікації або оцінки товарів, розрахунку та сплати митних платежів, реєстрації експорту, дозволів на імпорт, підготовки і видача сертифікатів, консультування щодо правил і процедур експорту та імпорту, перевірки транзакцій для забезпечення відповідності. На митного брокера також покладено категоризацію продуктів, аналіз та інформування щодо ціноутворення або структури витрат для експорту та імпорту,  допомога щодо вибору виду транспорту, який буде використано для поставки товарів, контроль простою, подальше відвантаження, укладання договорів страхування, тощо. Брокер відповідає за отримання відшкодування або повернення мита у разі переплати чи іншого прорахунку. брокер може виконувати необхідні дії та керувати процедурою отримання податкових пільг та уникнення штрафів через процедурні помилки.

Посилання

Світлак І. Організаційно-правові засади провадження посередницької діяльності митного брокера та митного перевізника в Україні. Автореферат дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата юридичних наук. Ірпінь.2006. 38 с.

Бондаренко І. О. Організаційно-правові засади надання митних послуг: дис. … кандидата юрид. наук : спец. 12.00.07. Ірпінь, 2006. 212 с.

Митний кодекс України від 13.03.2012 № 4495-VI .[Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://zakon3.rada.gov.ua (дата звернення 28.02.2023)

Medin, H. Customs brokers as intermediaries in international trade. Rev World Econ, 157, 2021. Р. 295–322.

Про ліцензування видів господарської діяльності: Закон України від 03.03.2015 № 222-VIII//Відомості Верховної Ради України. -2015. - N 23. -Ст. 158.

Христова В. Інститут митних брокерів як ліцензований вид підприємницької діяльності. Новітні наукові дослідження держави і права. 2011. Т. 2 . 2011. С. 252-258.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-05-29

Номер

Розділ

Розділ 4. Господарське право, господарсько-процесуальне право