Поняття та сутність прав людини

Автор(и)

  • І. Щербай Навчально-науковий інститут права, психології та інноваційної освіти Національного університету «Львівська політехніка» асистент кафедри ТПК, Ukraine https://orcid.org/0000-0002-0868-3411

DOI:

https://doi.org/10.24144/2788-6018.2023.01.111

Ключові слова:

природне право, розвиток, філософська антропологія, філософські течії

Анотація

Розвиток прав і свобод людини є неодмінною складовою сучасного суспільства. Світ побудований на дотриманні певних прав, адже, якщо їх не дотримуватися, почнеться хаос. У 2022 році ми чітко бачимо до чого призводить недотримання країною своїх прав і порушення чужої територіальної цілісності. Країна «сусід» несе хаос у весь світ руйнуючи все і всіх на своєму шляху. Але цивілізований світ неодмінно зупинить пройдисвіта і він понесе відповідальність за всі злочини.

Ментальність формується людською спільнотою шляхом культурологічного розвитку. Це формування стає підґрунтям, базою правових можливостей людини у конкретному регіоні. Тобто правові можливості людини у кожному регіоні можуть мати свої критерії, оскільки органічність, природженість людських ознак у вигляді їх прав видозмінюється у залежності від природи існування. Природу існування забезпечує суспільство стихійно, а держава – активно.

Сучасний світ важко уявити без прав людини. Сьогодні це досить актуальна тема. Адже однією з найважливіших ознак демократичного суспільства є вільне й ефективне здійснення людиною своїх прав. Саме завдяки розвитку права розвивається і країна.

Права людини тісно пов’язані з розвитком держави. Адже вони є так званим своєрідним юридичним мірилом для всіх процесів, що відбуваються в державі. Права людини перебувають у постійному розвитку, і тому відображають певні зміни в суспільних відносинах, зростання правосвідомості громадян, що досить помітно під час розгляду прав відповідно до історичної періодизації. Ми класифікуємо права людини так, а саме: а) природні права людини (це ті права, які надаються людині від народження, надані Богом і супроводжують людину аж до самої смерті); б) фізичні права людини (це ті права, які задовольняють матеріальні, духовні та інші потреби людини); в) особисті права людини (це ті права, які захищають права, свободи й інтереси громадянина).

Якщо говорити про права в Україні, то можна сказати, що потрібні певні зміни щодо прав людей. Адже в нашій державі занадто багато побудовано на матеріальних цінностях. Люди забули, що вони передусім є людьми і повинні надавати перевагу моральним цінностям та допомагати один одному.

Посилання

Колодій А. М. Принципи права України. Київ: Юрінком Інтер, 1998. 208 с.

Сливка С. С. Природне та надприродне право: у 3 ч. Ч. 1: Природне право: історико-філософський погляд. Київ: Атіка, 2005. 224 с.

Філософія права: підруч. для студ. юрид. вищ. навч. закл. / [О. Г. Данильян, О. П. Дзьобань, С. І. Максимов та ін.]; за ред. д-ра філос. наук, проф. О. Г. Данильяна. Харків: Право, 2009. 208 с.

Кузнєцов В. І. Філософія права. Історія та сучасність: навч. посіб. Київ: ВД «Стилос»: ПЦ «Фоліант», 2003. 382 с.

Філософський енциклопедичний словник / за ред. В. І. Шинкарука. Київ: Абрис, 2002. 744 с.

Максимов С. Антропологічні передумови правової теорії: досвід класичної філософії права. Вісник Львівського університету. Сер. юридична. 2002. Вип. 37. С. 64–69.

Рабінович П. М., Хавронюк М. І. Права людини і громадянина. Київ: Атіка, 2004. 464 с.

Єльникова М. О. Генезис прав людини в історії політико-правової думки. Právna veda a prax: výzvy modern ých európskych integračnych procesov. Bratislava, Slovenska republika, 2015. С. 109–112. URL: http://www.google.com.ua/url6cGm3FAA

Бігун В. С. Людина в праві та науках про право: три загальнонаукові підходи до дефініції. Антропологія права: філософський та юридичний виміри (стан, проблеми, перспективи): матер. І Всеукр. круглого столу, 16–17 верес. 2005 р. Львів, 2006. С. 37–42.

Мушак Н. Б. Концептуальні підходи до класифікації прав людини в умовах глобалізаційних процесів. Часопис Київського університету права. Київ, 2011. № 2. С. 298–301.

Радзієвська В. Права людини нового покоління та їх міжнародно-правове регулювання. Науковий вісник Національної академії внутрішніх справ. 2010. С. 65–70. URL: http://www.nbuv.gov.ua/portal/soc_gum/-Nvknuvs/2010_5/radzivsa.html

Пушкіна О. В. Система прав і свобод людини та громадянина в Україні: теоретичні і практичні аспекти забезпечення. Київ: Логос, 2006. 416 с.

Колодій А. М., Олійник А. Ю. Права людини і громадянина в Україні. Київ: Юрінком Інтер, 2004. 332 с.

Зайчук О. В., Оніщенко Н. М. Теорія держави і права. Київ: Юрінком Інтер, 2006. 688 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-05-29

Номер

Розділ

Розділ 12. Філософія права