Визначення напрямів державної молодіжної політики як фундаменту надання юридичних гарантій реалізації права на працю: методологія проблеми у період дії режиму воєнного стану

Автор(и)

  • М.Д. Ждан кандидат юридичних наук, доцент доцент кафедри цивільно-правових дисциплін і трудового права імені професора О.І. Процевського Харківського національного педагогічного університету імені Г.С. Сковороди, Україна https://orcid.org/0000-0002-7773-0402
  • О.О. Коваленко доктор юридичних наук, професор в.о. завідувача кафедри цивільно-правових дисциплін і трудового права імені професора О.І. Процевського Харківського національного педагогічного університету імені Г.С. Сковороди, Україна https://orcid.org/0000-0002-0883-9869

DOI:

https://doi.org/10.24144/2788-6018.2023.01.38

Ключові слова:

право на працю, гарантії трудових прав, працевлаштування, ринок праці, зайнятість, безробіття, молодь, випускники закладів освіти

Анотація

Метою статті є характеристика визначення напрямів державної молодіжної політики як фундаменту надання юридичних гарантій реалізації права на працю з точки зору методології проблеми у період дії режиму воєнного стану. У науці питання визначення напрямів державної молодіжної політики як фундаменту надання державних юридичних гарантій реалізації права на працю зачіпалося науковцями. Однак, їх роботи стосувалися реалій мирного часу, а от досліджень, які б розглядали це питання у площині воєнного та поствоєнного періоду не провадилось. У статті відмічається, що вже зараз, через майже рік від початку війни в Україні, очевидним стає той факт, що українська молодь потребує прийняття правового документу, окремим напрямом якого має стати вирішення проблем молодіжного безробіття і посилення привабливості України як країни працевлаштування. Робиться висновок, що у сучасній площині розвитку України у період дії режиму воєнного стану і наявних військових дій простежується обопільна проблема як для держави, так і для її молодих громадян щодо нормального функціонування ринку праці, що негативно впливає на економіку країни і на добробут молоді. Констатується, що молодь завжди була однією з найуразливіших категорій населення на ринку праці, а з початком війни її проблеми у цій сфері ще більш загострилися. Будучи об’єктивно не здатними на рівних конкурувати на ринку праці, реалізувати свої можливості у площині здійснення права на працю молодь не має змоги, а тому держава має забезпечувати їй особливий, підвищений захист у вигляді спеціальних юридичних гарантій реалізації права на працю як способів реалізації державної молодіжної політики, що вирішить проблему молодіжного безробіття. Також робиться висновок, що окремо на державному рівні вже зараз має розроблятися механізм підвищення привабливості зайнятості і працевлаштування в Україні, який би сприяв поверненню молоді, що виїхала за кордон.

Посилання

Бойко А. К. Правове регулювання працевлаштування молоді : дис. … канд. юрид. наук : 12.00.05 ; Харківський національний педагогічний університет імені Г.С. Сковороди Міністерства освіти і науки України, Харків, 2018. 221с.

Бойко А. К. Субсидіювання заробітної плати як спосіб стимулювання зайнятості та утримання молоді від трудової міграції. Тенденції розвитку науки трудового права та права соціального забезпечення : тези доповідей учасників міжнар. наук.-практ. конф. (м. Київ, 20 квіт. 2018 р.) / за ред.: М. І. Іншина, І. С. Сахарук. Київ, 2018. С. 35–37.

Коваленко О. О. Правовий статус молодого спеціаліста як гарантія працевлаштування. Актуальні проблеми державного управління. 2004. №1 (19). С. 180–185.

Коваленко О. О. Щодо ефективності дії юридичної гарантії забезпечення молоді першим робочим місцем в умовах ринкової економіки. Збірник наукових праць Харківського національного університету ім. Г.С.Сковороди «Право». 2018. Вип.29. С. 47–51.

Нестерович О. С. Освіта як фактор працевлаштування випускників закладу освіти. Актуальні проблеми приватного та публічного права : матеріали ІV міжнар. наук.-практ. конф., присвяч. 93-річчю з дня народження члена-кореспондента НАПрН України, академіка Міжнародної кадрової академії, Заслуженого діяча науки України, доктора юридичних наук, професора Процевського О.І. (м. Харків, 21 трав. 2022 р.). Харків : ТОВ «Видавництво Точка», 2022. С. 110–112.

Нестерович О. С. Особливості працевлаштування випускників закладів освіти: невирішені питання. Соціальне право. 2021. №2. С. 113–120.

Стратегія подолання бідності, затв. Указом Президента України від 15.08.2001 №637/2001. Урядовий кур’єр. 2001. №149.

Стратегія подолання бідності, затв. розпорядженням Кабі. Міністрів України від 16.03.2016 № 161-р. URL: https://www.kmu.gov.ua/npas/248898080.

Підтримка на всіх рівнях: ВР проконтролює, як виконують Стратегію подолання бідності. Вечірній Київ. 29 лип. 2021 р. URL: https://vechirniy.kyiv.ua/news/55010/.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-05-29

Номер

Розділ

Розділ 5. Трудове право; право соціального забезпечення