Вплив ситуації з ринком землі в Україні на продовольчу ситуацію в Європі: сучасний стан та перспективи

Автор(и)

  • С.В. Калюжна доктор філософії спеціальності 081 «Право», доцент кафедри міжнародних відносин Сумського національного аграрного університету, Ukraine https://orcid.org/0000-0002-4704-468X
  • Н.О. Петрова доктор філософії спеціальності 081 «Право», доцент кафедри міжнародних відносин Сумського національного аграрного університету, Ukraine https://orcid.org/0000-0003-4242-2212

DOI:

https://doi.org/10.24144/2788-6018.2023.01.48

Ключові слова:

землі сільськогосподарського призначення, земельні ресурси, продовольча безпека, ринок землі, сільськогосподарська продукція, експорт, земельні відносини

Анотація

Стаття присвячена аналізу впливу ситуації з ринком землі в Україні на продовольчу ситуацію в Європі з  наступним визначенням сучасного стану та перспектив розвитку ринку землі. Актуальність даної статті пов’язана з тим, що агропромисловий комплекс України здійснює вплив на продовольчу ситуацію в інших країнах, що обумовлено не лише зв’язками у частині експорту продукції з нашої країни, але й створенням умов щодо виробництва окремих засобів виробництва (сільськогосподарської техніки) певної продукції. Однак у зв’язку з початком війни агропромисловий комплекс України зазнав значних втрат і збитків. Ситуація ускладняється ще й тим, що окремі посівні площі є замінованими або на них ведуться активні бойові дії, у результаті чого зміщуються строки збирання урожаю чи взагалі це є неможливим. Усе це негативно позначається і на продовольчій ситуації в Європі, адже значення України для світової продовольчої безпеки важко переоцінити. Надано визначення понять «ринок землі» та «продовольчий ринок». Виокремлено основні завдання, які має виконувати ринок землі. Зауважено, що Україна належить до найбільших експортерів сільськогосподарської продукції в Європі. Наголошено на важливості експорту продукції сільськогосподарського призначення, що зумовлено існуючими сьогодні проблемами з агроринком в європейських країнах. Визначено чинники, які впливають на стан продовольчої ситуації в Європі. Узагальнено кроки, які були здійснені Європейським Союзом для уникнення кризи, пов’язаної з продовольчою безпекою. Зроблено висновок про суттєвий вплив ситуації з ринком землі в Україні на продовольчу ситуацію в Європі, адже країни Європейського Союзу не в змозі забезпечити самостійно продовольчу безпеку на внутрішньому ринку, що зумовлено насамперед несприятливими погодними умовами в європейських країнах, якістю земель та збільшенням населення з інших країн. У зв’язку з описаною вище ситуацією з ринком землі в Україні, Євросоюз всіляко намагається підтримувати український експорт, що виявляється здебільшого у значній фінансовій підтримці. За таких умов перспективи розвитку ринку землі в Україні мають досить значний потенціал.

Посилання

Марковська К. Російські окупанти вивезли з України зерна та олії більш ніж на $600 млн – KSE. Landlord. 2022. URL: https://landlord.ua/news/rosiiski-okupanty-vyvezly-z-ukrainy-zerna-ta-olii-bilsh-nizh-na-600-mln-kse/.

Act by giving: WFP Executive Director calls for private sector to «step-up» in a world jolted by Europe's war. URL: https://www.wfp.org/news/act-giving-wfp-executive-director-calls-private-sector-step-world-jolted-europes-war.

Огляд продовольчої безпеки та політики в Україні. Центр досліджень продовольства та землекористування (KSE Агроцентр). 2022. URL: https://bit.ly/3gMXhef.

Ліщенюк Т. М. Формування інфраструктури ринку землі: автореф. на дис. на здобуття наук. ступеня канд. екон. наук: 08.07.02 «Економіка сільського господарства і АПК» / Інститут економіки та прогнозування НАН України. К., 2006. 24 с.

Дзюбенко Н. О. Соціально-економічне прогнозування розвитку продовольчого ринку в Україні: автореф. дис. ... канд. екон. наук, спец. 08.00.03; М-во освіти і науки України, Львівський нац. ун-т ім. Івана Франка. Луцьк: [б. и.], 2014. 20 с.

Бєсєда О. Л. Сучасний стан та перспективи формування ринку землі в Україні. URL: https://www.pdau.edu.ua/sites/default/files/nppdaa/2011/v2i3/37.pdf.

Коробська А. О. Державне регулювання використання земель сільськогосподарського призначення в Україні: дис. … канд. економ. наук: 08.00.03. Кам’янець-Подільський, 2020. 255 с.

Виробництво пшениці падає, площі під олійними культурами ростуть. Розповідаємо, що відбувається на агроринку ЄС. Latifundist.com. 2022. URL: https://latifundist.com/blog/read/2911-virobnitstvo-pshenitsi-padaye-ploshchi-pid-olijnimi-kulturami-rostut-rozpovidayemo-shcho-vidbuvayetsya-na-agrorinku-yes.

Лиса А. 5 загальних висновків щодо року роботи ринку землі в Україні. Landlord. 2022. URL: https://landlord.ua/news/5-zahalnykh-vysnovkiv-shchodo-roku-roboty-rynku-zemli-v-ukraini/.

Кірейцева О. В., Жилін О. В. Ринок землі в Україні: проблеми та перспективи. Біоекономіка і аграрний бізнес. 2021. Вип. 12. № 3-4. С. 35–45.

Груба Д. Оренда землі сільськогосподарського призначення в умовах воєнного стану. Ілляшев та партнери: офіційний сайт. 2022. URL: https://attorneys.ua/publication/orenda-zemli-silskogospodarskogo-pryznachennya-v-umovah-voyennogo-stanu/.

Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо особливостей регулювання земельних відносин в умовах воєнного стану: Закон України від 12.05.2022 р. № 2247-ІХ. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/card/2247-20.

Аграрна реформа в Україні / П. І. Гайдуцький, П. Т. Саблук, Ю. О. Лупенко та ін. ; за ред. П. І. Гайдуцького. К. : ННЦ ІАЕ, 2005. 424 с.

Приблизна вартість викрадених рф зернових та олійних культур в Україні становить понад $613 мільйонів. Agravery.com. 2022. URL: https://bit.ly/3FjRYgQ.

Лиса А. У цьому році Україна зможе зібрати близько 18 млн тонн пшениці. Landlord. 2022. URL: https://landlord.ua/news/u-tsomu-rotsi-ukraina-zmozhe-zibraty-blyzko-18-mln-tonn-pshenytsi/.

ФАО активізує зусилля для збереження майбутнього врожаю та забезпечення експорту зернових культур в Україні. Landlord. 2022. URL: https://bit.ly/3Dz8w2R.

Махінова А. Виклики для продовольчої безпеки: що пропонує СОТ. Європейська правда. 2022. URL: https://bit.ly/3U3wUiR.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-05-29

Номер

Розділ

Розділ 6. Земельне право; аграрне право; екологічне право; природоресурсне право