Аналіз зарубіжного досвіду здійснення державного контролю в галузі чорної металургії (адміністративно-правові засади фінансового та екологічного контролю)

Автор(и)

  • П. Лютіков Доктор юридичних наук, професор, професор кафедри публічного та приватного права Університету митної справи та фінансів, Ukraine https://orcid.org/0000-0001-6173-0128
  • Є. Легеза Доктор юридичних наук, професор, професор кафедри публічного та приватного права Університету митної справи та фінансів, Ukraine https://orcid.org/0000-0001-9134-8499

DOI:

https://doi.org/10.24144/2788-6018.2023.01.60

Ключові слова:

адміністративно-правові засади, атмосферне повітря, зарубіжний досвід, екологія, навколишнє природне середовище, контроль, фінанси

Анотація

У статті було реалізовано спробу узагальнити зарубіжний досвід здійснення державного контролю в галузі чорної металургії, а саме акцентовано увагу на адміністративно-правових засадах фінансового та екологічного контролю.

Автори звертають увагу на те, що запозичення досвіду зарубіжних країн у сфері здійснення державного контролю у галузі чорної металургії має стати одним із пріоритетних напрямків на шляху реформування цього інституту публічного адмініструванням в Україні після закінчення війни з росією. Однак, як свідчить практика, сліпе запозичення зарубіжного досвіду дає недостатній ефект, часом, навіть, створює законодавчі суперечності, призводить до виникнення прогалин у регулюванні того чи іншого виду правовідносин, а також істотно знижує рівень ефективності публічного адміністрування в цілому і контролю зокрема.    Враховуючи це застереження, дуже важливим і необхідним, поряд із запозиченням зарубіжного досвіду, є врахування національних традицій та тенденцій у сфері нормотворення і публічного адміністрування.

Також зазначено, що система державного контролю у галузі чорної металургії в зарубіжних державах є важливим та неодмінним інститутом державного управління. Основний вплив з боку контролюючих органів підприємства чорної металургії в зарубіжних країнах, переважно, спрямовується з боку податкових та природоохоронних органів. Позитивний досвід у здійсненні державного контролю в галузі чорної металургії таких країн як Китайська Народна Республіка, Німеччина, США, Австрія варто врахувати і Українській державі при визначенні засад контрольної діяльності у зазначеній галузі публічного адміністрування. Крім того, надзвичайно важливим, в контексті євроінтеграційних намагань України, на думку авторів, є врахування позитивного досвіду у даній сфері держав Європейського Союзу.

Посилання

Офіційний сайт Служби внутрішніх доходів США. URL: http://www.irs.gov/irs/article/0,,id=96387,00.html.

Уряд ФРН погодив проєкт реформи оподаткування концернів. Податки та бізнес. Електронне видання. 2007. № 11 (410). URL: http://www.businesspress.ru/newspaper/article_mId_36_aId_412231.html.

Сашичев В.В. Опыт организации налоговых проверок в Германии и некоторые проблемы совершенствования процедур налогового контроля». Налоговий вестник. 1997 № 10. URL: http://www.nalvest.com/books/1-free/10.html?p=

Гальмування по китайські. URL: http://www.metaltorg.ru/analytics/black/index.php?id=261.

Лютіков П.С. Державний контроль у галузі чорної металургії в Україні: організаційно-правовий аспект: : дис. ... докт. юрид. наук : 12.00.07. Ірпінь, 2009. 212 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-05-29

Номер

Розділ

Розділ 7. Адміністративне право і процес; фінансове право; інформаційне право