Специфіка судового розсуду в адміністративно-юрисдикційному процесі

Автор(и)

  • Б. Шведа Аспірант кафедри адміністративно-правових дисциплін Львівського державного університету внутрішніх справ, Ukraine https://orcid.org/0000-0002-2670-3199

DOI:

https://doi.org/10.24144/2788-6018.2023.01.72

Ключові слова:

адміністративне право, адміністративний процес, процесуальна форма, стадії процесу, судовий розсуд, провадження

Анотація

У статті на підставі комплексного системного аналізу з позиції сучасного розуміння адміністративного права із застосуванням загальнонаукових та спеціальних методів пізнання юридичних явищ розглянуто специфіку судового розсуду в адміністративно-юрисдикційному процесі. Чинне адміністративне законодавство виділяє адміністративний процес при вирішенні адміністративних спорів, при провадженні у справах про адміністративні правопорушення та дисциплінарних провадженнях, при реалізації позитивних адміністративних процедур дозвільного, реєстраційного та іншого характеру. Адміністративно-юрисдикційний процес розглянуто у широкому та вузькому сенсі. Адміністративно-юрисдикційна діяльність – це урегульовані нормами адміністративно-процесуального права суспільні відносини, що виникають у межах розв’язання правового спору (конфлікту) під час розгляду справи про адміністративне правопорушення, спорів публічно правового характеру між фізичними та юридичними особами та органами публічної влади щодо розгляду скарг громадян, дисциплінарні провадження, провадження у зв’язку із застосуванням заходів адміністративного примусу, зокрема адміністративного попередження й адміністративного припинення. Стосовно провадження в адміністративно-юрисдикційному процесі, суддівський розсуд – це надані судді законодавством право та обов’язок свободи вибору одного з кількох закріплених у нормах КУпАП, Господарського процесуального кодексу України, КАС України рішень щодо конкретної справи, заснований на світогляді, професійному досвіді та переконанні, що здійснюється у процесуальній формі на користь особи, суспільства та держави. У адміністративно-юрисдикційному провадженні розсуд здійснюється на основі матеріальних норм, що виступають засобом формування юридичної основи фактичного виникнення суддівського розсуду; закріплення суддівського розсуду у нормативних актах; безпосередньої реалізації суддівського розсуду; реалізується через процесуальні норми, спрямовані на виявлення відносин, які охороняються адміністративно-правовими нормами.

Посилання

Деякі питання реформування державного управління України: Розпорядження Кабінету Міністрів України від 21.07.2021 р. № 831-р. URL. https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/831-2021-%D1%80#Text

Ковалів М. В. Основні завдання адміністративного судочинства України. Вісник Національного університету «Львівська політехніка». Юридичні науки. 2014. № 810. С. 28-32.

Пінчук В. В. Адміністративно-юрисдикційна діяльність дільничних офіцерів поліції: дис. … д-ра філософії, спец: 081 Право. Київ, 2022. 222 с.

Єсімов С. С. Превентивне регулювання: теоретичні аспекти. Соціально-правові студії. 2020. Випуск 3 (9). С. 40-47.

Гудим І. В. Концептуальний погляд на сутність та особливості адміністративно-юрисдикційних правовідносин як складника адміністративного процесу. Право і суспільство. 2022. № 1. С. 141-147.

Біла В. Співвідношення процедурної та процесуальної форм діяльності публічної адміністрації у контексті Закону України «Про адміністративну процедуру». Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія: Право. 2022. Том 2. № 72. С. 53-58.

Адміністративний процес України: підручник / за ред. Д. І. Йосифовича. Львів: ЛьвДУВС, 2021. 500 с.

Остапенко О. І. Ковалів М. В., Єсімов С. С. та ін. Адміністративне право України (загальна частина): навч. посіб. вид. 2-е,. Львів: СПОЛОМ, 2021. 616 с.

Байрачна Л. К., Бондар Т. І. Суддівський розсуд як інструмент забезпечення справедливості судочинства. Теорія та історія держави і права. 2021. № 6 (41). С. 22-27.

Івановська А. М. розмежування судового та конституційного контролю: теоретико-правовий аспект. Юридичний науковий електронний журнал. 2020. № 3. С. 234-237.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-05-29

Номер

Розділ

Розділ 7. Адміністративне право і процес; фінансове право; інформаційне право