Поширення юридичної відповідальності за правопорушення в мережі Інтернет в умовах воєнного стану в Україні

Автор(и)

  • Н.А. Загребельна кандидат юридичних наук, доцент кафедри теорії та історії держави і права ВНЗ «Університет економіки та права «КРОК», Україна https://orcid.org/0000-0002-3390-7149

DOI:

https://doi.org/10.24144/2788-6018.2023.02.4

Ключові слова:

правопорушення, мережа Інтернет, кіберзлочин, інфопростір, діджиталізація, інформаційний злочин

Анотація

У статті досліджується сучасний стан та тенденції розвитку в питанні поширення юридичної відповідальності за правопорушення в мережі Інтернет. Воно є актуальним, оскільки наша країна живе в умовах повномасштабного вторгнення загарбників і постійно перебуває в умовах не лише воєнного захисту, а й на терені захисту в інформаційному просторі. Постійний розвиток та діджиталізація всіх ланок життя потребують наявності чіткої системи захисту суспільства й індивідуума зокрема, попередження та встановлення відповідальності за вчинення відповідних протиправних діянь.

У статті виявлено основні недоліки та запропоновано шляхи вирішення проблем у питанні відповідальності й порушення законів у мережі Інтернет. Проведено аналіз статистики таких правопорушень та зроблено висновки, що допоможуть їх попередити. Сучасний стан розвитку суспільства нерозривно пов’язаний з  тенденціями в різних сферах людської діяльності. Соціум стає повністю залежним від інформаційної складової. Сьогодні без комп’ютерних та мережевих технологій важко уявити найпростіші  завдання, які постають перед нами. Діджиталізація не оминула й правову науку. За останні 20 років з’явилися нові правові норми, що регулюють юридичні відносини у сфері інформаційних технологій. У карних та адміністративних законах розширено кількість протиправних діянь у мережі Internet.

Водночас, такі тенденції розкривають прогалини, через які кіберзлочинці стають безкарними навіть при відкритій протиправності свого діяння. Для боротьби з кібершахраями в багатьох країнах створюються спеціальні підрозділи і структури. Поштовхом до створення та вдосконалення системи протидії кіберзлочинам стало підписання у 2001 році “Конвенції про кіберзлочинність”, що розкрила й пояснила основні правові засади таких злочинів, встановила рамки юридичної відповідальності за їх порушення. В Україні положення Конвенції було ратифіковано  у 2005 році.

Посилання

Конвенція про кіберзлочинність : міжнародний документ вiд 23.11.2001. URL : http://zakon.rada.gov.ua.

Правдюк С. А. Класифікація інформаційних правопорушень. Порівняльно-аналітичне право. URL : http://www.рар.in.ua

Основи інформаційної безпеки України : навч. посіб. / за заг. ред. А. І. Марущака. К. : Наук.-вид. центр НА СБ України, 2013. 388 с.

Статистика МВС України : стан та структура злочинності. URL : http://mvs.gov.ua

Кримінальний кодекс України від 5 квітня 2001 року. Відомості Верховної Ради України. 2001. № 25-26. URL : http://zakon3.rada.gov.ua/laws/show/2341-14

Незаконні дії з банківськими документами та платіжними картками. Велика українська юридична енциклопедія : у 20 т. / відп. ред. В. Я. Тацій. Харків : Право, 2017. Т. 17. С. 589.

Про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України щодо забезпечення протидії несанкціонованому поширенню інформації про направлення, переміщення зброї, озброєння та бойових припасів в Україну, рух, переміщення або розміщення Збройних Сил України чи інших утворених відповідно до Законів України військових формувань, вчиненому в умовах воєнного або надзвичайного стану : Закон України від 24.03.2022 № 21600-ІХ. URL : https://ips.ligazakon.net/document/view/t222160?an=1&ed=2022_03_24

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-06-23

Номер

Розділ

Розділ 1. Теорія та історія держави і права; історія політичних і правових учень