Дотримання принципу верховенства права, як важливої складової захисту прав людини, при застосуванні правових норм органами державної влади

Автор(и)

  • Н.В. Федіна кандидат юридичних наук, доцент, доцент кафедри теорії права, конституційного та приватного права, факультету №1 ІПФПНП, Львівського державного університету внутрішніх справа , Україна
  • М.В. Повалена кандидат юридичних наук, доцент кафедри теорії права, конституційного та приватного права, факультету №1 ІПФПНП, Львівського державного університету внутрішніх справа , Україна

DOI:

https://doi.org/10.24144/2788-6018.2023.02.9

Ключові слова:

Конституція України, верховенство права, свобода, рівність, справедливість, права людини

Анотація

 У будь-якій сучасній  демократичній і правовій державі, до яких вчасності належить Україна, вагоме місце відводиться розумінню та втіленню в суспільні відносини верховенства права, тобто воно займає пануючу роль у правовідносинах.  В Україні визначається і діє принцип верховенство права, про що чітко зазначено в ч.1, ст. 8 Конституції України. Тому цей принцип вимагає від держави втілення верховенства права в правотворчу та правозастосовну діяльність.  Важливо зазначити, що ідеї свободи, рівності, соціальної справедливості, які в міжнародному співтоваристві вважаються найбільшими цінностями при захисті прав людини, повинні передусім бути закладені у закони держави.

Але важливим є той факт, що право не обмежується лише законодавством як однією з його форм, а також проявом верховенства права є те, що воно включає в себе й інші соціальні чинники, зокрема звичаї, традиції, норми моралі тощо, які безпосередньо були сформовані історично-культурним рівнем розвитку суспільства і будучи легітимовані державою стали дієвими регуляторами суспільних відносин. Усі вищенаведені  елементи права знайшли своє закріплення в Конституції України, що відповідають ідеї права, ідеології справедливості, тобто були об’єднанні якістю для вдосконалення правової системи держави.

Варто звернути увагу на те, що справедливість є одним із загальнолюдських вимірів права, одна з його основних засад і є вирішальною у визначені права як регулятора суспільних відносин.

Отже, справедливість і рівність, головні конституційні принципи із яких зазначається вимога якості, неоднозначності і визначеності правової норми, не виключає необмеженості трактування в практиці правозастосування, оскільки її однакове застосування не завжди можна забезпечити і тому це неминуче призводить до свавілля.

Тому, закон іноді може бути і несправедливими, деколи обмежувати рівність та свободу людини, тому розуміння верховенства права не дає вагомих причин для його порівняння із законом. Право кожної людини на свободу, честь і гідність захищається судом, який здійснює судовий контроль над дотриманням верховенства права, основоположного принципу демократичного суспільства.

Посилання

Шевченко Л. А. Принцип верховенства права: історія становлення.

Збірник наукових праць Харківського національного педагогічного університету імені Г. С. Сковороди. Серія: Право. 2020. Вип. 32. С. 7-13.

Наливайко Л., Чепік-Трегубенко О., Принцип верховенства права:

питання доктрини та практики. Верховенство права: доктрина і практика в умовах сучасних світових викликів. Матеріали Міжнародної науково-практичної конференції (ДДУВС, 25.02.2021). С. 14-19.

Основи конституційного ладу. Загальні принципи. Верховенство права. URL: https://ccu.gov.ua/storinka-knygy/34-verhovenstvo-prava

Корольова Ю. Кореляція принципів верховенства права та верховенства закону в системі джерел права. Підприємство, господарство і право. Загальноукраїнський науково-практичний господарсько-правовий журнал. 4/2019. С. 183-186.

Конвенція про захист прав людини і основоположних свобод (з протоколами) (Європейська конвенція з прав людини). URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/995_004#Text

Пухтецька А. Еволюція доктринального тлумачення принципу верховенства права: від зарубіжної доктрини до вітчизняного праворозуміння. Юридичний журнал. № 4 (58). К., 2007. С. 34-41.

Карась А.Г. Верховенство права як ціннісна характеристика права. Альманах права. Вип. 3. 2012. С. 185-190.

Конституція України: прийнята на п’ятій сесії Верховної Ради України від 28.06. 1996 р.: (із змінами та доповненнями). Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1996, № 30, ст. 141. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/254%D0%BA/96-%D0%B2%D1%80#Text

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-06-23

Номер

Розділ

Розділ 2. Конституційне право; муніципальне право