Захист прав дітей-сиріт та дітей позбавлених батьківського піклування під час військових дій

Автор(и)

  • А.М. Лисюк студентка 3 курсу, Національний авіаційний університет, Україна
  • Г.М. Грабовська кандидат юридичних наук, доцент, Національний авіаційний університет, Україна https://orcid.org/0000-0002-4484-8295

DOI:

https://doi.org/10.24144/2788-6018.2023.02.13

Ключові слова:

захист, права, сім’я, дитина, прийомна сім’я, дитячий будинок сімейного типу, правове регулювання, сирітство, військовий стан

Анотація

У статті досліджується питання захисту прав дітей-сиріт та дітей позбавлених батьківського піклування під час військових дій. Звернено особливу увагу на законодавство України про соціальний захист дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, зокрема: Конституцію України, постанову Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України щодо захисту прав дітей на період надзвичайного або воєнного стану», «Конвенцію про права дитини», постанову Кабінету Міністрів України «Про затвердження Правил перетинання державного кордону громадянами України»  та інші законодавчі акти, що регулюють правовідносини, пов’язані з наданням матеріальної, соціальної та правової допомоги дітям-сиротам, дітям, позбавленим батьківського піклування. Діти, які стають сиротами внаслідок війни, є найбільш вразливою категорією населення, яка потребує належного захисту та підтримки. Під час війни численна кількість дітей втратили свої домівки та батьків, стикнулися з жахіттями війни, загубилися під час бомбардувань, евакуації з зон бойових дій, зникли безвісти, насильно вивезені на територію країни-агресора та не знають нічого про своїх батьків, і всі вони потребують належного захисту з боку держави. Вони можуть стикнутися з насильством, голодом, хворобами та іншими викликами, які ставлять під загрозу їхні життя та здоров'я.  Крім того, розповсюджене явище виїзду дітей за кордон, де також процедура контролю має забезпечуватися державою як на стадії підготовки до виїзду, так і на моменті перетину кордону. Виїзд дітей за кордон може бути потрібним для їхньої безпеки та добробуту. Також  держава повинна забезпечити можливість повернення дітей назад в Україну у разі необхідності. Влада зобов'язана забезпечувати реалізацію прав дітей-сиріт та дітей позбавлених батьківського піклування, зокрема, шляхом забезпечення житла, харчування, медичної допомоги та освіти. Наголошується на полегшенні забезпечення дітям- сиротам та дітям, позбавлених батьківського піклування надійного захисту та допомоги, шляхом створення чат-ботів організацією ЮНІСЕФ (ООН).

Посилання

Конвенція про права дитини: 20 листопада 1989 року: Конвенцію ратифіковано Постановою ВР № 789-XII від 27.02.91.

Національна стратегія реформування системи інституційного догляду та виховання дітей на 2017–2026 рр. URL: https://www.kmu.gov.ua/npas.

Солодухіна Л. С. Особливості нормативно-правового врегулювання альтернативного догляду за дітьми в Україні. Соціальна і гуманітарна політика Вісник НАДУ при Президентові України (Серія “Державне управління”) Вип. 2. 2018. С.82-90.

Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України щодо захисту прав дітей на період надзвичайного або воєнного стану: Постанова від 22 березня 2022 р. № 349.

Про затвердження Правил перетинання державного кордону громадянами України : Постанова Кабінету Міністрів України від 27 січня 1995 р. № 57 Київ.

Дитина не сама: «Інструкція з турботи». URL: https://dity.msp.gov.ua/about

Романовська О. О. Теоретичні основи поняття «фостерна сім’я» у Великобританії: Соціалізація особистості. Романовська О. О. Збірник наукових праць. – К.: «Логос». НПУ імені М. П. Драгоманова, 2000.

«Положення про дитячий будинок сімейного типу» URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-06-23

Номер

Розділ

Розділ 3. Цивільне право і цивільний процес; сімейне право; міжнародне приватне право