Особливості взаємодії юридичних клінік з системою надання безоплатної правової допомоги

Автор(и)

  • К. Рогозіннікова кандидат юридичних наук, асистент кафедри відновного правосуддя та приватної детективної діяльності Національний університет водного господарства та природокористування, Україна https://orcid.org/0000-0003-2866-408X

DOI:

https://doi.org/10.24144/2788-6018.2023.02.41

Ключові слова:

юридична клініка, взаємодія, права, безоплатна правова допомога, правова допомога

Анотація

У правовій державі, якою є Україна, однією з головних цінностей виступають основоположні права та свободи людини і громадянина, які гарантуються Конституцією України та іншими нормативно правовими актами держави. Тому захист порушених прав, є важливим елементом у правовій системі держави. Саме тому стаття є актуальною та присвячена питанню організації державної системи надання безоплатної правової допомоги. Зазначено, що до учасників державної системи надання безоплатної правової допомоги відносяться органи виконавчої влади, які не тільки вирішують організаційно-правової завдання у цій сфері суспільних відносин, реалізуючи різноманітні форми та методи діяльності, а й надають безоплатну допомогу. Здійснено аналіз правових актів, які утворюють систему надання безоплатної правової допомоги. Розглянуто організацію роботи юридичних клінік вищих навчальних закладів як учасників недержавної системи надання безоплатної правової допомоги, а також особливості взаємодії юридичних клінік з системою надання безоплатної правової допомоги.
Визначено, що метою діяльності клініки є виховання нового покоління юристів, формування у них усвідомлення важливої ролі правозахисника в суспільстві, розумінням соціальних проблем та бажанням забезпечити незахищеним громадянам доступ до безоплатної правової допомоги та справедливого правосуддя. Якість таких послуг забезпечується завдяки допомозі та контролю з боку викладачів, а також відповідності стандартам асоціації юридичних клінік. Студенти в юридичній клініці мають можливість самостійно складати процесуальні документи, оцінювати зміст та хід розгляду і вирішення конкретної справи та обґрунтовувати свою позицію у ній.
Проаналізовано заходи проведені юридичними клініками України та центрами безоплатної правової допомоги. Встановлено, що завдяки діяльності системи безоплатної правової допомоги все більше людей починають цікавитися своїми правами та звертаються за безоплатною правовою допомогою. Крім того, підтверджено значення взаємодії юридичних клінік з центрами безоплатної правової допомоги наступними фактами: по-перше,визначає загальний рівень правової культури, оскільки чим більше людей знають про свої права і координують свою поведінку з нормами закону, тим вищий рівень правової культури суспільства; по-друге, формує загальну законослухняність серед громадян усієї країни та охоплює різноманітні вікові та професійні групи населення; по-третє, сприяє розширенню суб’єктів надання безоплатної правової допомоги; по-четверте, системи безоплатної правової допомоги адаптуються під виклики сьогодення та інформують найбільш уразливі верстви населення.

Посилання

Дацко К.П., Стець Є.О. Захист прав споживачів фінансових послуг в юридичній клініці. Правова позиція. 2021. № 4. С. 26–32.

Конвенція про захист прав людини і основоположних свобод (з протоколами) (Європейська конвенція з прав людини) Рада Європи; Конвенція, Міжнародний документ, Протокол від 04.11.1950. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/995_004#Text (дата звернення: 20.03.2023 року).

Конституція України: Закон України від 28.06.1996 р. № 254к/96-ВР/ Відомості Верховної Ради України. 1996. № 30. Ст. 141.

Лоджук М.Т. Юридичні клініки в Україні: освіта та правова допомога: монографія / М.Т. Лоджук. Одеса: Фенікс, 2015. 328 с.

Польська О.М. Суб’єкти відносин безоплатної правової допомоги в Україні. Науковий вісник Національної академії внутрішніх справ. 2016. № 2 (99). С. 76–85.

Про безоплатну правову допомогу: Закон України від 02.06.2011 року. Відомості Верховної Ради України. 2011. № 51. Ст. 577.

Рогозіннікова К.С. Сучасні методи та форми організації діяльності юридичних клінік у закладах вищої освіти. Управління та інновації в освіті: досвід, проблеми та перспективи: збірник матеріалів міжнар. наук.-практ. конф., м.Одеса 27-28 жовтня 2022 року Одеса: Видавець Букаєв Вадим Вікторович, 2022. С. 154–158

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-06-23

Номер

Розділ

Розділ 7. Адміністративне право і процес; фінансове право; інформаційне право