Криміналістична типологізація кримінальних правопорушень у кіберпросторі

Автор(и)

  • М.О. Думчиков кандидат юридичних наук, старший викладач кафедри кримінально-правових дисциплін та судочинства ННІ права Сумського державного Університету, Україна https://orcid.org/0000-0002-4244-2419

DOI:

https://doi.org/10.24144/2788-6018.2023.02.49

Ключові слова:

кримінальні правопорушення у кіберпросторі, кіберзлочини, кіберзлочинність, класифікація кіберзлочинів, типологізація кіберзлочинів

Анотація

Сьогодні злочинність у кібернетичному просторі, оголошена глобальною міжнародною проблемою, про що свідчать, як міжнародні домовленості, які передбачають спільні кроки до боротьби з цим високотехнологічним та технічним феноменом так і власне застосування різними країнами методів кібершпигунства та кібертероризму. При цьому, небезпеку від кримінальних правопорушень, які вчиняються у кіберпросторі визнають і правоохоронні органи різних держав світу. Наразі злочинність у кіберпросторі виступає однією з основних загроз національної безпеки і оборони України. Минулий рік, став певним каталізатором вироблення нових тактико-орієнтовних методів боротьби з кримінальними правопорушеннями у кіберпросторі, як в рамках суспільних відносин у сфері національної безпеки так і в інших сферах, зокрема безпечного функціонування цифрових пристроїв.
Здійснення правильної типологізації кримінальних правопорушень які вчиняються у кіберпросторі набуває не аби якого значення при правильному розслідуванні цього типу кримінальних правопорушень, та вироблення правильної методики збирання доказової бази.
В науковій роботі нами досліджено декілька підстав, щодо типологізації кримінальних правопорушень у кіберпросторі, зокрема: 1) Конвенції «Про кіберзлочинність»; 2) криміналістичної значимості елементів інформаційно телекомунікаційних технологій; 3) за способами вчинення цього типу суспільно небезпечних діянь; 4) кваліфікації
суб’єктів вчинення кримінальних правопорушень у кіберпросторі; 5) відповідно до об’єктів злочинного зазіхання.
Наголошується, що вивчення кримінальних правопорушень, які вчиняються у кіберпросторі в розрізі їх криміналістичного розуміння повинно мати комплексний характер і має розглядатися з різних сторін.
Встановлено, що у ході типологізаційного дослідження суспільно небезпечних діянь, які вчиняються у кіберпросторі не можна обмежуватися розподілом криміналістичної типологізації лише з однієї підстави, суть питання зобов’язує будувати типологізаційні системи за всіма можливими справжніми ознаками.

Посилання

Адамова О.С. Поняття правової класифікації. Часопис цивілістики. Випуск 18. С. 19–22.

Кравцов І.В. Класифікація правових цінностей та її значення для правової теорії і практики. Наукові записки НаУКМА. 2017. Том 200. Юридичні науки. С. 51–55.

В.Ю. Шепітько, В.О. Коновалова, В.А. Журавель. Криміналістика. 2010. URL:https://sci-book.com/kriminalistika-pidruchniki/kriminalistika6533.html.

Про кіберзлочинність: Конвенція від 23.11.2001. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/994_575#Text.

Дзюндзюк В.Б. Поява і розвиток кіберзлочинності. Державне будівництво. 2013. № 1. URL: http://nbuv.gov.ua/UJRN/DeBu_2013_1_3.

Emilio C. Viano. Cybercrime: Definition, Typology, and Criminalization. URL: https://www.researchgate.net/publication/311584382_Cybercrime_Definition_Typology_and_Criminalization/references.

Jonathan Clough. Data Theft? Cybercrime and the Increasing Criminalization of Access to Data. URL: https://www.researchgate.net/publication/225469687_Data_Theft_Cybercrime_and_the_Increasing_Criminalization_of_Access_to_Data

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-06-23

Номер

Розділ

Розділ 8. Кримінальне право та кримінологія; кримінально-виконавче право