Диференціація кримінальної процесуальної форми та її значення для кримінального судочинства

Автор(и)

  • Ю.В. Циганюк доктор юридичних наук, доцент, професор кафедри кримінального права та процесу, Хмельницький університет управління та права імені Леоніда Юзькова, Україна https://orcid.org/0000-0002-8495-3583
  • В.О. Кулєбякін суддя, Чемеровецький районний суд Хмельницької області, Україна https://orcid.org/0009-0003-7671-3269

DOI:

https://doi.org/10.24144/2788-6018.2023.02.61

Ключові слова:

кримінальний процес, форма кримінального процесу, диференціація, структура кримінального процесу, колізії та прогалини кримінального процесуального законодавства

Анотація

У статті автори досліджуючи сучасне процесуальне законодавство приділяють особливу увагу диференціаці процесуальної форми та встановлення її значення для кримінального судочинства в цілому.
Автори аналізують теоретичні та практичні проблеми окремих диференційованих форм кримінального провадження. Так, авторами у статті досліджено провадження у справах щодо неповнолітніх; особливості провадження щодо осіб, які не досягли віку кримінальної відповідальності у віковому проміжку від одинадцяти років та до віку настання кримінальної відповідальності; специфіку диференціації досудового розслідування та судового провадження щодо застосування примусових заходів медичного характеру; спрощене провадження щодо кримінальних проступків; провадження на підставі угод; окремі процесуальні форми, які спрощують судовий розгляд; провадження в суді присяжних; провадження у формі приватного обвинувачення; особливий режим досудового розслідування, судового розгляду в умовах воєнного стану.
Указані вище дослідження автори проводять із використанням як теоретичного осмислення вище визначених диференційованих форм кримінального провадження, так і з прикладною складовою аналізу проблем, які виникають у практиці застосування норм Кримінального процесуального кодексу України.
У результаті дослідження сформульовано висновок про те, що в умовах сучасної системи кримінального процесу України диференціація форм кримінального провадження є необхідним елементом його ефективності. Побудова різних моделей і способів урегулювання кримінальних процесуальних правовідносин створює необхідні процесуальні механізми досягнення завдань кримінального провадження.
Практичний рівень диференціації кримінального провадження, що здійснений авторами, включає в себе питання оцінки чинного кримінального процесуального законодавства щодо змісту підстав для диференціації та практики застосування окремих диференційованих форм кримінального провадження в контексті досягнення ефективності кримінального провадження, виявлення проблем та вироблення пропозицій щодо їх усунення.

Посилання

Кримінальний процесуальний кодекс України від 13.04.2012 № 4651-VI URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/4651-17#n5091.

Надольний Н. Інтереси людські. Філософський енциклопедичний словник. Гол. редкол. Шинкарук В.І. та ін. Київ: Інститут філософії імені Григорія Сковороди НАН України: Абрис, 2002. 742 с.

Яновська О.Г. Особливості кримінальних проваджень у формі приватного обвинувачення за новим кримінально процесуальним кодексом України. Часопис Київського університету права. 2013 р. № 1. С. 242–245.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-06-23

Номер

Розділ

Розділ 9. Кримінальний процес та криміналістика; судова експертиза; оперативно-розшукова діяльність