Суд і судочинство через призму теорії ментальності

Автор(и)

  • В.М. Вовк доктор юридичних наук, професор професор кафедри теорії та історії держави і права Хмельницького університету імені Леоніда Юзькова, Україна

DOI:

https://doi.org/10.24144/2788-6018.2023.02.73

Ключові слова:

ментальність, суд, судочинство, історичні форми судочинства, лібералізм, права людини

Анотація

Стаття присвячена дослідженню детермінаційного впливу ментальних настанов спільноти та явищ повсякденності на форми й історичні модифікації суду і судочинства. Акцентується увага на потребі комплексного і міждисциплінарного дослідження конкретних форм судочинства, оскільки кожна із них є опредметненням ментальних засад спільноти. Показано, що розгляд правових феноменів і процесів з позицій теорії ментальності в межах вітчизняного правознавства не є поширеним, хоча для суспільствознавчих наук ця проблематика була актуальною в другій половині ХХ століття. Теорію ментальності в розрізі правових досліджень можна трактувати як один із методологічних прийомів соціально-культурної антропології права (яка тісно пов’язана з теорією повсякденності). Досягнення поставленої мети стало можливим в результаті використання сучасної, постнекласичної методології, інструментарій якої дозволяє всебічно досліджувати правові явища і процеси та акцентувати увагу на їх глибинних засновках, які впродовж тривалого часу вважалися як такими, що не належать до об’єктів наукового вивчення (повсякденне життя, ментальні настанови, стереотипи, знаково-символічна сфера). Показано, що окрема культура (в нашому випадку – європейська) характеризується притаманними їй глибинними ментальними засновками, які опредметнюються у всіх сферах соціального життя, в правовому в тому числі. Сучасний суд як державна інституція і судочинство як процес відправляння правосуддя в межах європейського культурного ареалу значною мірою формуються ментальними настановами, які поєднують в собі низку античних уявлень про влаштування соціального світу (пропорційність і баланс), християнські вірування (рівність), основні ліберальні цінності (свобода, справедливість). Доведено, що будь-які модернізаційні і реформаційні процеси в сфері суду і судочинства будуть ефективними лише за умови їх відповідності ментальним настановам спільноти.

Посилання

Gouldner A. The Coming Crisis of Western Sociology. L., 1971.

Петінова О.Б. Ментальність як соціокультурний феномен в контексті соціально-філософського аналізу. Культура народов Причерноморья. 2004. № 48, Т. 1. С. 138–143.

Кошова О.В. Судова влада як соціокультурний феноме : дис. ... канд. філос. наук: 12.00.12. Київ, 2016. 198 с.

Балтаджи П.М. Поняття «ментальність» у сучасних наукових дослідженнях. Актуальні проблеми політики : зб. наук. пр. Одеса: Фенікс, 2012. Вип. 45. С. 21–28.

Berman H. Law and Revolution: The Formation of the Western Legal Tradition. Harvard. 1983. 782 р.

Богомаз С. Ментальність: проблемне поле в гуманітарному пізнанні. Актуальні проблеми психології в закладах освіти. 2017. № 7. С. 6–17. https://doi.org/10.31812/psychology.v7i.7253.

Skinner Q. Liberty before Liberalism. Cambridge University Press. 2000. 120 р.

Хёйзинга Й. Homo Ludens; Статьи по истории культуры. Коммент. Д.Э. Харитоновича. М.: Прогресс – Традиция. 1997. 416 с.

Чому перука адвоката знову набуває популярності в Англії. URL: https://yur-gazeta.com/golovna/chomu-peruka-advokata-znovu-nabuvae-populyarnosti-v-angliyi.htm

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-06-23

Номер

Розділ

Розділ 12. Філософія права