Філософія права та її значення в процесі реформування правової системи України

Автор(и)

  • М.О. Семко старший викладач кафедри права Національного технічного університкту «ХПІ», Україна

DOI:

https://doi.org/10.24144/2788-6018.2023.02.75

Ключові слова:

правова система, філософія права, філософсько-правові знання, філософсько-правова рефлексія, правова реформа, філософія правової реформи

Анотація

У статті надано загальнотеоретичну характеристику філософії права і розкрито її роль та значення в процесі реформування правової системи України. Реформа повинна спрямовуватися насамперед на суспільний розвиток України у відповідність до політично задекларованих і конституційно закріплених ідеалів і принципів свободи, справедливості, демократії, на створення правових передумов для подальшого розвитку суспільства в умовах політичної та економічної свободи її громадян.
Автор зазначає, що багато інших сучасних викликів потрібно сьогодні вирішувати, на наш погляд, як з позицій філософії, так і враховуючи положення чинної правової системи України та перспективні напрями її можливого позитивного реформування.
Дослідження спрямоване на розробку концепції нового сприйняття функцій і змісту філософії права, яка має спиратися на філософії відповідних галузей права та інтегрувати головні напрями подальшого руху правової системи в єдину узгоджену модель з метою охорони й захисту прав та інтересів людини і громадянина в Україні. Автором запропоновано виділити нову функцію філософії права – визначення мети і системного напряму реформування правової системи України, а також способів досягнення мети через удосконалення діяльності і використання наукового потенціалу. В дослідженні зазначено, що сучасні тенденції розвитку правової системи України спрямовані на вирішення тактичних завдань у різних сферах держави, встановлюється стратегічна мета її реформування – самодостатня держава Україна. Саме ця мета й має визначати пріоритети у розвитку правової системи України як суверенної, незалежної, демократичної, соціальної, правової держави. Філософія права в Україні – це якісно нова форма філософського осмислення процесів право – і державотворення в Україні і має вагому роль в реформуванні правової системи держави.

Посилання

Актуальні проблеми філософії права: посібник / О.М. Балинська, А.С. Токарська, В.А. Ященко; за заг. ред.О.М. Балинської. Львів: ЛьвДУВС, 2017. 612 с.

Бостан С. Філософія держави: проблеми наукової ідентифікації. Історико-правовий часопис. 2016. № 2 (8). С. 3–9. URL: http://nbuv.gov.ua/UJRN/ipch_2016_2_3.

Вовк В.М. Реформи і позитивне право (на прикладі римського права). Філософські та методологічні проблеми права. 2016. № 1 (11). С. 94–103. URL: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Fmpp_2016_1_10.

Кампо В. Українські реформи: політика і право: популяр. нарис. Київ: Міжнар. Фундація Виборчих Систем, 1995. 29 с.

Кривицький Ю.В. Філософія правової реформи: світоглядно-методологічний вимір. Філософські та методологічні проблеми права. 2021.№ 2 (22). С. 11–21.

Навроцька Ю.О. Тлумачення права як особлива правова форма діяльності державних органів: поняття, ознаки, вид. Електронне наукове видання «Аналітично-порівняльне правознавство». 2022. № 4. С.33–40.

Романинець М.Р. Генеза ідеї відповідальності в праві: філософськоправовий вимір: автореф. дис. на здобуття наук. ступеня канд. юрид. наук: спец. 12.00.12 «Філософія права» / М.Р. Романинець. Львів, 2012. 18 c.

Селіванов В.М. Право у дзеркалі філософії. Проблеми філософії права. 2003. Т. I. С. 67–71.

Фурса С. Адвокатура крізь призму національної правової доктрини. Право України. 2019. № 12. С. 16–41.

Шишко В.В. Філософія права в системі юридичних наук. Проблеми філософії права. 2003. T. 1. С. 44–47.

Шемшученко Ю.С. Актуальні проблеми філософії права./ Проблеми філософії права. 2003. Т. 1. С. 7-8

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-06-23

Номер

Розділ

Розділ 12. Філософія права