Кантівські погляди на право та мораль як складові верховенства права

Автор(и)

  • О.О. Панченко аспірантка кафедри теорії права, конституційного та приватного права факультету № 1 ІПФПНП Львівського державного університету внутрішніх справ, Україна https://orcid.org/0000-0002-8700-4367

DOI:

https://doi.org/10.24144/2788-6018.2023.02.74

Ключові слова:

право, мораль, верховенство права, метафізика, індивід, свобода, природне право, буття, співвідношення моралі та права, норми моралі, І.Кант

Анотація

Вказано, що у своєму вченні мислитель, основуючись на етиці (науці про мораль), розкривав питання про природу та сутність особистості та намагався поєднати їх з правовими основами буття індивіда (й такими правовими основами, на нашу думку, може виступати верховенство права). Підкреслено, що, на думку мислителя, індивід має оцінювати свої рішення та вчинки через визнання свободи та самоцінності кожної особи. І. Кант проголошував, що чинити людина має так, аби вона ставилася до людства й у своїй особі, і в особі іншої людини як до мети, а не як до засобу. Зазначено, що, за І. Кантом, людина повинна робити зовні так, аби вільний прояв її сваволі (свобідної волі) був сумісним зі свободою кожного, яка співмірна із загальним законом, а загальні закони в свою чергу знаходять своє підґрунтя в природному праві.

А слідуючи методом логіки розуміємо, що загальні закони лежать в площині позитивного права (встановленого тою чи іншою державою, і не завжди з демократичним режимом), які повинні опиратися на закони природного права (яке в свою чергу також включає в знання про мораль).   

Указано, що І. Кант уважав вищим з-поміж обов’язків індивіда повагу до права інших людей, а отже мова йде про основи природного права – верховенства права. У своїх працях мислитель розвивав особливий гуманістичний потенціал теорій природного права через таку категорію як мораль, яка ми вважаємо складовою частиною верховенства права. 

Онтологічно-теологічний підхід до з’ясування суті права, котрий відстоював із позиції метафізики І. Кант, був пов’язаний насамперед із людиною як розумною істотою, з визнанням її сваволі (свобідної волі). Розумовий аспект в дослідженні права, у використанні правових понять під час життєвих обставин різними особами (і громадянами, і посадовими особами, і державою зокрема) сприяє природному втіленню ідей права та верховенства права у правову реальність, що в свою чергу сприяє ефективному регулювання суспільних відносин.

Посилання

Косьмій М. М. Мораль і право: питання розмежування та взаємодії. Науково-інформаційний вісник. 2011. № 3. С. 33–38.

Подковенко Т. О. Концепція правової держави через призму свободи індивіда у творчості І. Канта. Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія «Право». 2013. Вип. 22. Ч. 2. Т. 1. С. 87.

Козюбра М. І. Доктрина природного права: через історичні злети й падіння до визнання основою найважливіших досягнень сучасної правової теорії та практики. Право України. 2021. № 1. С. 12–42.

Сердюк І. В. Взаємодія права та моралі в історії в історії філософсько-правової думки. Філософські та методологічні проблеми права. 2015. № 1–2 (9–10). С. 99.

Імануель Кант. Пролегомени до кожної майбутньої метафізили, яка може постати як наука. Переклад з німецької Віталій Терлецький. Харків: Фоліо, 2018. 288 с.

Пилипишин П. Б. Розкриття сутності людини як стержень індивідуалістичної концепції у філософії права Іммануїла Канта. Право і суспільство. 2021. № 1. С. 206–211.

Демиденко Г. Г. Історія вчень про право і державу : підручник для студентів юридичних вищих навчальних закладів. Харків : Консум, 2004. 432 с.

Попович Т. П. Класифікація обовязків згідно вчення І. Канта. Науковий вісник Ужгородського Національного Університету. Серія Право, 2021. Вип. 66. С. 27–31.

В. Денисенко. Кант Іммануїл. Політична енциклопедія. Редкол. : Ю. Левенець (голова), Ю. Шаповал (заст. голови) та ін. К. : Парламентське видавництво. 2011. с.313.

Подковенко Т. О. Концепція свободи індивіда у творчості Іммануїла Канта. Науковий вісник Херсонського державного університету. Серія юридичні науки. 2015. Вип.1. Т.1. С. 46–48.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-06-23

Номер

Розділ

Розділ 12. Філософія права