Концепція інституту префекта як суб’єкта державного контролю за діяльністю органів місцевого самоврядування в Україні

Автор(и)

  • Є.В. Мінакова доцент кафедри загальноправових дисциплін Навчально-наукового інституту права та інноваційної освіти Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ, кандидат юридичних наук, Україна https://orcid.org/0000-0003-3823-3072

DOI:

https://doi.org/10.24144/2788-6018.2023.03.4

Ключові слова:

префект, децентралізація влади, органи місцевого самоврядування, верховенство права, відповідальність, підзвітність, контроль, нагляд

Анотація

У статті обґрунтовано концепцію префекта як основного суб’єкта державного контролю за діяльністю органів місцевого самоврядування. В умовах воєнного стану не тільки не втрачає актуальності, а й посилює своє значення контроль за законністю діяльності органів місцевого самоврядування. Проблематика конституційного регулювання статусу префекта пояснюється і тим, що в Україні окремого спеціального органу, який би контролював місцеве самоврядування відповідно до Європейської хартії місцевого самоврядування, не існувало.
Запропоновано визначити префекта як координаційно-наглядову, автономну, публічно-правову інституцію – місцевий орган державної влади у системі органів виконавчої влади; як державного службовця, який не належить до політичних посад; як безстороннього гаранта дотримання Конституції та законів України органами місцевого самоврядування; як інститут обмеження дискреції органів місцевого самоврядування, що виходить за межі чинного законодавства. Метою діяльності префекта необхідно визнати забезпечення верховенства права і законності у діяльності органів місцевого самоврядування через їх консультування, підтримку та контроль.
Для досягнення громадської підтримки інституту префекта в Україні варто забезпечити прозорий механізм його діяльності та прийняття на посаду. Необхідно забезпечити партнерські відносини префекта з органами місцевого самоврядування, засновані на принципах взаємодовіри і підтримки. Не підтримуючи концепцію місцевих адміністрацій префектурного типу зауважимо, що неполітизований, незалежний, спеціальний орган контролю реалізуватиме нагляд більш прозоро та об’єктивно, що відповідатиме демократичній сутності місцевого самоврядування.
В особі префекта органи місцевого самоврядування мають отримати радника, який сприятиме дотриманню законодавства у процесі прийняття ними рішень. Доцільно наділити префекта правом сприяти різнобічній співпраці органів місцевого самоврядування та мережі державних і громадських інституцій.

Посилання

Лялюк О.Ю. Правове регулювання компетенції місцевого самоврядування в умовах воєнного стану в Україні. Проблеми законності. 2023. № 160. С. 6–23.

Лялюк О.Ю., Петренко І.В. Зарубіжний досвід запровадження інституту префекта та його значення для України. Проблеми законності. 2020. № 148. С. 26–35.

Марченко В. Системи місцевого самоврядування в контексті проведення реформи децентралізації влади в Україні. International Science Journal of Jurisprudence & Philosophy. 2023. Vol. 2. № 2. Р. 8–17.

Мінакова Є.В. Контроль за діяльністю органів місцевого самоврядування: теоретико-правовий аспект: дис. ... канд. юрид. наук. Дніпро, 2021. 244 с.

Касяненко Є.В. Теоретико-правова характеристика трансформації статусу місцевих державних адміністрацій в умовах децентралізації влади. Порівняльно-аналітичне право. 2017. № 6. С. 20–23.

Касяненко Є.В. Державний контроль за діяльністю органів місцевого самоврядування. Соціологія права. 2015. № 3-4 (14-15). С. 139–145.

Приходько С.М., Телятник Р.В. Перспективи запровадження інституту префекта в Україні. Соціально-економічні, політичні та гуманітарні виміри національного та місцевого розвитку: зб. наук. ст. учасників третьої всеукраїнської наук.-практ. конф. / редкол.: С.В. Степаненко (голова ред.) та ін. Полтава: ПНПУ імені В. Г. Короленка, 2022. С. 88–93.

Пухтинський М.О., Боярський В.О. Конституційно-правові аспекти трансформації публічної влади, врядування та територіального врядування в Україні. Соціальний калейдоскоп. 2020. № 1. URL: https://socialcaleidoscope.org.ua/index.php/journal/article/view/9/7.

Оновлення конституції як завершення революції / А. Барікова, К. Давиденко, Я. Журба, Ю. Кириченко, І. Коліушко, Р. Куйбіда, С. Кіщенко. Київ: Міжнародний центр перспективних досліджень, 2015. 72 с. URL: http://pravo.org.ua.

Лукеря Т. Запровадження місцевих адміністрацій префектурного типу: що це і навіщо Україні? URL: https://decentralization.gov.ua/news/16147.

Попередні коментарі до проєкту Закону України «Про внесення змін до Конституції України», підготовлені Генеральним директоратом з питань демократії, Європейською комісією за демократію через право та Конгресом місцевих і регіональних рад від 20.02.2020. URL: http://komsamovr.rada.gov.ua/uploads/documents/41772.pdf.

Чорнописький П.Б. Децентралізація влади в Україні: конституційно-правовий аспект. дис. … канд. юрид. наук. Харків, 2018. 235 с.

Макаров Г.В. Законодавче забезпечення наглядових повноважень префектів. URL: http://www.niss.gov.ua/content/articles/files/prefektu-9cafa.pdf.

Ганущак Ю.І., Чипенко І.І. Префекти: уроки Франції для України. Київ: ІКЦ «Легал. статус», 2015. 44 с.

Звіт щодо європейської практики та законодавчих рамок інституту префектів, порядку місцевого самоврядування в умовах надзвичайного стану. URL: http://www.slg-coe.org.ua/wp-content/uploads/CELGRLEX-2_2015_.pdf.

Bjørnа H., Jenssen S. Prefectoral systems and central-local government relations in Scandinavia. Scandinavian Political Studies. 2006. № 4. Vol. 29. Р. 308–332.

Чепік-Трегубенко О.С. Удосконалення взаємодії органів публічної влади з інститутами громадянського суспільства. Науковий вісник Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ. 2015. № 2 (76). С. 120–126.

Leheza Y., Nalyvaiko L., Sachko O., Shcherbyna V., Chepik-Trehubenko O. Principles of law: Methodological approaches to understanding in the context of modern globalization transformations. Ius Humani. Law Journal. 2022. 11(2). Р. 5–79.

Про правовий режим воєнного стану: Закон України від 12.05.2015 р. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/389-19#Text.

Дуліба Є. Особливості організації діяльності місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування під час воєнного стану. Актуальні проблеми правознавства. 2022. № 4 (32). С. 46–55.

Динник І.П. Запровадження інституту префекта в Україні: сучасний стан та тенденції розвитку. Інвестиції: практика та досвід. 2022. № 3. С. 77–80.

Касяненко Є.В. Характеристика ознак префекта як органу державної влади. Актуальні проблеми державотворення, правотворення та правозастосування: матер. Всеукр. наук. сем. м. Дніпро, 10 груд. 2019 р. Дніпро: Дніпроп. держ. ун-т внутр. справ, 2020. С. 101–104

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-07-18

Номер

Розділ

Розділ 1. Теорія та історія держави і права; історія політичних і правових учень