Пенсійне законодавство Народної Ради Закарпатської України

Автор(и)

  • С.М. Болдижар кандидат юридичних наук, доцент кафедри теорії та історії держави і права Ужгородського національного університету, Україна

DOI:

https://doi.org/10.24144/2788-6018.2023.03.6

Ключові слова:

Закарпатська Україна, пенсійне забезпечення, законодавство

Анотація

Здійснено дослідження процесу формування системи пенсійного забезпечення періоду Закарпатської України.
У період 1944-1945 років після визволення краю від угорсько-німецьких окупантів, в умовах повоєнної розрухи, безробіття та голоду населення, перед органами влади Закарпаття постало завдання налагодити матеріальне забезпечення громадян, в тому числі – шляхом встановлення правил пенсійних платежів, що здійснювалось шляхом прийняття відповідних нормативно-правових актів.
Пенсійне забезпечення періоду Закарпатської України стосувалось двох категорій:
Робітників та службовців, що отримали право на наступні види пенсій: пенсія по інвалідності, пенсія у випадку втрати годувальника та пенсія за віком.
Інвалідів війни, членів їх сімей та сімей осіб, що були вбиті або пропали безвісті для яких встановлювалась пенсія по інвалідності та пенсія у випадку втрати годувальника.
Фінансові накопичення для забезпечення цих виплат здійснювались за рахунок обов’язкових страхових внесків працівників всіх сфер в залежності від розмірів заробітної плати.
Державними органами соціального страхування виступали окружні соціальні Страхові каси, які діяли спільно з окружними Народними Комітетами.
Керівництво соціальною сферою, зокрема пенсійним забезпеченням, здійснював Уповноважений Народної Ради Закарпатської України у справах соціальної опіки, при якому створювалась Рада соціального страхування, що безпосередньо займалась організацією соціальних виплат.
Таким чином, Народній Раді Закарпатської України вдалось у значній мірі, матеріально підтримати незабезпечені верстви населення створивши досить класичну систему пенсійних виплат в регіоні у 1944-1946 роках.

Посилання

Декрет № 49 „Про соціальне страхування робітників і службовців”. Вісник Народної Ради Закарпатської України.31.03. 1945 року. № 6. С. 64–74.

Декрет № 48 „Про матеріальні забезпечення інвалідів вітчизняної війни, родин загинувши у боротьбі з німецько-мадярськими окупантами та громадян їх родин які загинули від рук німецько-мадярських загарбників”. Вісник Народної ради закарпатської України. 31.03.1945 року. № 6. С. 62–64

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-07-18

Номер

Розділ

Розділ 1. Теорія та історія держави і права; історія політичних і правових учень