Процесуальні аспекти застосування юридичних технологій підготовки судових рішень

Автор(и)

  • О.О. Суперсон аспірант кафедри теорії та історії права та держави Навчально-наукового інституту права Київського національного університету імені Тараса Шевченка, Україна

DOI:

https://doi.org/10.24144/2788-6018.2023.03.9

Ключові слова:

судочинство, судова діяльність, правовий акт, судовий акт, судове рішення, юридична техніка, техніка правових актів

Анотація

В роботі автором розкрито актуальність наукового дослідження процесуальних аспектів застосування юридичних технологій підготовки судових рішень. Відзначено, що юридичні технології за своєю природою та сутністю являють собою не лише комплекс правил, методик, засобів та прийомів вчинення юридично значимих дій та досягнення юридично значимих результатів, але і включають в себе систему послідовних процесуальних засобів реалізації (застосування) зазначеного юридико-технічного інструментарію.
Уточнено, що юридичні технології як об’єкт наукового пізнання потребують вивчення не лише з точки зору комплексу юридичного інструментарію, але і з точки зору процесуальних прийомів і методик їх використання, що дозволить поєднати: по-перше формальну складову юридичних технологій, що включає в себе комплекс правил, методик, засобів та прийомів вчинення юридично значимих дій та досягнення юридично значимих результатів; по-друге, процесуальну складову юридичних технологій, вивчення якої дозволить розкрити вказані вище правила, методики, засоби та прийоми з точки зору їх динаміки, як предмет використання уповноваженими особами у чітко визначеному порядку та послідовності.
Поєднання формальної та процесуальної складової дозволить сформувати комплексне уявлення про юридичні технології як про складний юридичний феномен, що має бінарний зміст, поєднуючи в собі комплекс юридико-технічних інструментів здійснення юридичної діяльності або/ та оформлення юридичних документів, з одного боку, та систему послідовних стадій використання такого інструментарію за допомогою здійснення юридично-значимої діяльності – з іншого. На підставі аналізу поглядів вчених на питання процесу підготовки правових актів здійснено спробу виокремити особливу модель застосування юридичних технологій підготовки судових рішень, яка складається з наступних процесуальних етапів: а) підготовчий етап, коли є можливість сформувати проект вступної частини судового рішення; б) основний етап, в межах якого в процесі розгляду судової справи є можливість з’ясувати обставини судової справи та, відповідно, скласти проект описової частини судового рішення; в) мотиваційний етап, змістом якого є формування певного суддівського уявлення в частині кола мотивів, котрі визначать в подальшому резолютивну частину судового рішення; г) резолютивний етап, що настає по завершенню судового розгляду та визначає можливість ухвалити остаточну резолютивну частину судового рішення.

Посилання

Словник української мови: в 11 томах. Київ, Том 10, 1979. С. 106.

Великий тлумачний словник сучасної української мови : 250000 / уклад. та голов. ред. В. Т. Бусел. Київ; Ірпінь: Перун, 2005. VIII, 1728 с.

Суперсон О.О. Юридико-технічні особливості судових актів. Південноукраїнський правничий часопис. 2019. № 4. Ч. 1. С. 70–73.

Суперсон О.О. Помилки у використанні юридичної техніки: різновиди та їх характеристика. Вісник Запорізького національного університету. Юридичні науки. 2021. № 1. С. 12–17.

Пригара Л.І. Юридична техніка актів правозастосування. Дис. … канд. юрид. наук : 12.00.01. Київ, 2008, 244 с.

Воронов М.Н. Правовые акты законодательной власти в Украине. Дисс. ... канд. юрид. наук: 12.00.02. Харков, 1997. 192 с.

Биля І.О. Нормотворча техніка: поняття і загальна характеристика. Вісник Національної академії правових наук. 2002. № 1(28). С. 152–157.

Артикуца Н.В. Мова права і юридична термінологія: Навчальний посібник. Друге вид., змін. і доп. Київ: Стилос, 2004. 277 с.

Кравченко С.П. Мова як фактор правоутворення та законотворення. Дис. ... канд. юрид. наук : 12.00.01. Одеса, 2000. 201 с.

Кельман М.С. Правозастосування як складова частина механізму правового регулювання. Держава і право: Збірник наукових праць. Юридичні і політичні науки. 2004. Випуск 26. С. 42–47.

Погорелов Є.В. Кодифікаційна діяльність в правовій системі України (загальнотеоретичний аспект). Дис.... канд. юрид. наук: 12.00.01. Харків, 2000. 167 с.

Дзейко Ж.О. Законодавча техніка в Україні: історико-теоретичне дослідження. Монографія. Київ: Київський університет, 2007. 360 с.

Дідич Т.О. Нормопроектування: теоретико-правовий аспект. Дис. ... канд. юрид. наук: 12.00.01. Київ, 2006. 198 с.

Богачова О.В. Законотворення: теоретико-прикладні аспекти. Кам’янець-Подільський: ТОВ «Друкарня «Рута», 2012. 448 с.

Чорнолуцький Р.В. Стадійна характеристика нормопроектної діяльності та її роль в конституційному праві. Публічне право. 2015. Вип. 3(19). С. 128–137. URL : https://jurliga.ligazakon.net/ru/catalog/9318/publikatsii/25.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-07-18

Номер

Розділ

Розділ 1. Теорія та історія держави і права; історія політичних і правових учень