Напрями та ризики для відновлення України в контексті європейської інтеграції у період відновлення

Автор(и)

  • М.Г. Хаустова кандидат юридичних наук, доцент Провідний науковий спiвробiтник НДІ правового забезпечення iнновацiйого розвитку НАПрН Украiни, Україна https://orcid.org/0000-0002-8684-0646

DOI:

https://doi.org/10.24144/2788-6018.2023.03.15

Ключові слова:

європейська інтеграція, відновлення України, економіка, боротьба із корупцією, правова система, адаптація законодавства, цифрові інструменти

Анотація

У роботі висвітлені напрямки щодо відновлення України у сучасний та повоєнний період. Визначені та проаналізовані основні принципи плану відновлення країни, серед яких негайний початок та поступовий розвиток нарощування справедливого добробуту, інтеграція в ЄС, відновлення та нарощування економіки для, боротьба із корупцією, стимулювання приватних інвестицій. Окреслені ризики та шляхи їх подолання на шляху реалізації основних планових завдань по відновленню держави. У статті проаналізовано, що основні виклики відновлення України – це масштабність обсягів відновлення, наявність достатніх фінансових ресурсів (поза фокусом цього дослідження), цільове фінансування кращих та найбільш необхідних ініціатив (пріоритезація), ефективність використання коштів та корупція. Задля успішного відновлення мають бути використані наступні принципи: 1. Відновленням повинні керувати органи країни, яка потребує відновлення. Ні міжнародні організації, ні громадські не повинні замінювати функції державних інституцій; 2. Відновлення країни повинно базуватися на економічному відновленні країни та ін.
У статті проаналізовано, що поки триває процес підготовки до переговорів про вступ України до Євросоюзу, наша країна має провести велику підготовчу роботу, в тому числі, у частині адаптації національного законодавства з нормами союзу, які, до речі, також постійно змінюються та попередити виникнення численних ризиків на цьому шляху. Та звичайно зробити кроки для подолання існуючих проблемних питань в політиці та в економіці країни.
Підкреслюється , що з метою повоєнного відновлення країни, інтеграції економіки у європейський простір та глобальні ланцюги створення вартості, Україні необхідно реалізувати масштабну програму відновлення. За сучасним розвитком інформаційних технологій (великі дані, хмарні технології, велике покриття швидкісного інтернету, сучасні супутникові системи тощо) світ не бачив проєктів відновлення, схожих за масштабом із майбутнім відновлення України. Тому Україна має створити власну модель відновлення з використання кращих принципів відновлення країн після стихійних лих та військових конфліктів та з використанням сучасних цифрових інструментів.

Посилання

«Відбудова України буде найбільшим внеском у підтримку глобального миру – промова Президента на Міжнародній конференції з питань відновлення України в Лугано», 4 липня, 2022. URL: https://www.president.gov.ua/news/vidbudova-ukrayini-bude-najbilshim-vneskom-u-pidtrimku-globa-76261.

Відбудова України: принципи та політика./ За ред. Ю. Городніченка, І. Сологуб, Беатріс Ведер ді Мауро. 2022. 508 с. URL: https://cepr.org/system/files/2022-12/reconstruction%20book_Ukrainian_0.pdf.

Антикорупційна Стратегія Украни на 2021-2025 рр. Режим доступу: https://nazk.gov.ua/wp-content/uploads/2022/08/Antykoruptsijna-strategiya-na-2021-2025- rr.pdf.

На шляху до ЄС: як українській економіці швидше інтегруватись з європейською. URL: https://www.unian.ua/economics/finance/na-shlyahu-do-yes-yak-ukrajinskiyekonomici-shvidshe-integruvatis-zyevropeyskoyu-12138699.html.

Солідарність країни з ЄС. URL: https://eusolidarity-ukraine.ec.europa.eu/index_uk

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-07-18

Номер

Розділ

Розділ 2. Конституційне право; муніципальне право