Економіко-правові аспекти міжнародного регулювання іноземного інвестування

Автор(и)

  • В.В. Панченко кандидат юридичних наук, доцент, доцент кафедри міжнародного приватного права та порівняльного правознавства Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого, Україна
  • А.В. Матвєєва кандидат юридичних наук, старший науковий співробітник кафедри міжнародного приватного права та порівняльного правознавства Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого, Україна

DOI:

https://doi.org/10.24144/2788-6018.2023.03.20

Ключові слова:

іноземне інвестування, міжнародне регулювання, захист інвестицій, міжнародно-правові документи, міжнародні організації, міжнародне співробітництво, міжнародне приватне право

Анотація

У статті проводиться науково-практичне дослідження економіко-правових аспектів щодо іноземного інвестування, що є однією зі сфер регулювання міжнародних приватних відносин. Проаналізовано міжнародно-правові документи у сфері інвестування, зокрема, про заохочення та взаємний захист інвестицій. Виявлено сполучність предмету регулювання іноземного інвестування в умовах однозначності та взаємозалежності, формуючи міжнародну сферу іноземного інвестування, що включає національно-правове та міжнародно-правове регулювання, яке створює комплекс юридичних норм та принципів щодо регулювання відносини між різними суб’єктами інвестування як публічної, так і приватної сфери. Зазначено, що міжнародно-правові норми повинні відображати не тільки процеси взаємодії держав, а також врегульовувати сферу міжнародних приватноправових відносин, які закріплюються та забезпечуються правом. З’ясовано необхідність при створенні сприятливих умов для іноземного інвестування у потребі належних правових форм і методів захисту іноземних капіталовкладень з урахуванням дворівневого характеру регулювання, тому що поліпшення інвестиційного клімату передбачає наявність правових передумов для взаємодії різних видів та форм власності і суб’єктного складу, які включають національно-правове та міжнародно-правове регулювання. Наголошено, що іноземне інвестування є важливим інструментом як соціального, так й економічного розвитку країн, оскільки успішна інвестиційна політика є передумовою зростання рівня економічної складової через збільшення обсягів потужного виробництва та підвищення рівня якості продукції. Визначено, що іноземне інвестування, завдяки своєму особливому становищу у міжнародному співробітництві сфери економічного розвитку, формує комплекс відносин, що відображають об’єктивні аспекти утворення та розвитку іноземного інвестування як економіко-правового явища в суспільстві, в яких беруть участь держави, міжнародні фінансово-економічні організації, міжнародні інвестиційні організації, міжнародні неурядові організації, транснаціональні корпорації, приватні суб’єкти іноземного інвестування, як юридичні, так і фізичні особи. Констатовано наявний специфічний метод правового регулювання іноземного інвестування з використанням певного комплексу юридичних засобів, комбінацій юридичного впливу, маючи свою особливість, вказує на поєднання публічно-правового та приватно-правового регулювання зазначеної сфери.

Посилання

Конвенція про організацію багатостороннього агенства з гарантій інвестицій: Конвенція, Міжнародний документ від 11.10.1985 року. URL: https://regulation.gov.ua/documents/id208405 (дата звернення: 29.05.2023).

Конвенція про порядок вирішення інвестиційних спорів між державами та іноземними особами інших держав: ООН; Конвенція, Міжнародний документ від 18.05.1965 року. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/995_060#Text (дата звернення: 29.05.2023).

Недовіра до судової системи посіла 1 місце серед перешкод для іноземних інвестицій. Центр економічної стратегії. URL: https://ces.org.ua/distrust-ofthe-judiciary-ranked-first-among-obstacles-to-foreign-investment/ (дата звернення: 29.05.2023).

Угода про пов’язані з торгівлею інвестиційні заходи: СОТ; Угода, Міжнародний документ від 15.04.1994 року URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/981_009#Text (дата звернення: 29.05.2023).

Chaisse J. The Treaty Shopping Practice: Corporate Structuring and Restructuring to Gain Access to Investment Treaties and Arbitration. Hastings Business Law Journal. 2015. Vol. 11. Number 2. P. 225–305.

International Investment Agreements Navigator. UNCTAD Investment Policy Hub. URL: https://investmentpolicy.unctad.org/international-investmentagreements (date of access: 29.05.2023).

Principles for Effective Insolvency and Creditor Rights Systems. – The World Bank, 2011 (Revised). – 22 p. URL: https://openknowledge.worldbank.org/handle/10986/35506 (дата звернення: 29.05.2023).

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-07-18

Номер

Розділ

Розділ 3. Цивільне право і цивільний процес; сімейне право; міжнародне приватне право