До питання медичного забезпечення членів сімей військовослужбовців в Україні

Автор(и)

  • А.О. Сидоренко аспірант кафедри трудового права Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого, Україна

DOI:

https://doi.org/10.24144/2788-6018.2023.03.34

Ключові слова:

члени сім’ї військовослужбовців, соціальний захист, здоров’я, медичне забезпечення, санаторно-курортне лікування, національне законодавство

Анотація

Однією із першочергових проблем соціального захисту військовослужбовців та членів їх сімей варто назвати брак належного рівня фінансування здійснення соціальних програм, спрямованих на відновлення їх здоров’я. Саме із фінансуванням пов’язуємо ненадання належного рівня соціального захисту, в тому числі медичного забезпечення та санаторно-курортного лікування. Оскільки, сьогодні питання медичного забезпечення, як військовослужбовців, так і членів їх сімей стоїть досить гостро у зв’язку з російською збройною агресією. Мета статті розглянути деякі питання медичного забезпечення членів сімей військовослужбовців в Україні в сьогоднішніх реаліях. Проаналізувавши нормативно-правові акти у розглядуваній сфері, зроблено висновок, що вони містять лише загальні положення щодо права членів сімей військовослужбовців на охорону здоров’я та медичну допомогу, при цьому не розкривають механізм і порядок надання медичного забезпечення. Водночас медичне забезпечення військовослужбовців та членів їх сімей має досить важливе значення, оскільки спрямоване не тільки на збереження їх життя та здоров’я, а й на відновлення їх здоров’я у випадку втрати працездатності, підтримання належного рівня фізичної форми, необхідної для виконання покладених на них завдань і функцій. Підводячи підсумок, ураховуючи реалії сьогодення, зроблено висновок, що питання організації медичного забезпечення членів сімей військовослужбовців як на мирний час, так і на воєнний період, є однією з актуальних наукових проблем і тому потребує вирішення. Зокрема, внесення змін до законів України та інших нормативно-правових актів за різними напрямами, серед яких удосконалення законодавства як з питань медичного забезпечення, так і посилення соціального захисту членів сімей військовослужбовців; приведення рівня матеріального та інших видів забезпечення у відповідність із установленими для них законодавством правами і свободами. Оскільки медичне забезпечення, як і військовослужбовців, так і членів їх сімей, підтримання їх життя на належному рівні, є важливою частиною соціальної політики держави, яка відповідальна за добробут, розвиток і безпеку своїх громадян.

Посилання

Конституція України від 28.06.1996 № 245к/96-ВР. Відомості Верховної Ради України. 1996. № 30. Ст. 141.

Основи законодавства України про охорону здоров’я: Закон України від 19.11.1992 № 2801-ХІІ. Відомості Верховної Ради України. 1993. № 4. Ст. 19.

Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей: Закон України від 20.12.1991 № 2011-XII. Відомості Верховної Ради України. 1992. № 15. Ст. 190.

Інструкція про порядок медичного обслуговування в закладах охорони здоров’я МВС : затв. наказом Мін-ва внутрішніх справ України від 03.06.2016 № 462. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0912-16#Text.

Порядок забезпечення санаторно-курортними путівками до санаторно-курортних закладів військовослужбовців, ветеранів війни, ветеранів військової служби, органів внутрішніх справ та деяких інших категорій осіб і членів їх сімей : затв. постановою Каб. Міністрів України від 27.04.2011 № 446. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/446-2011-%D0%BF#Text.

Москаленко В.Ф. Стан фінансування системи охорони здоров’я України та невідкладні заходи щодо його поліпшення: доповідь. Вісник соціальної гігієни та організації охорони здоров’я України. 2000. № 4. С. 6–9.

Білий В.Я., Жаховський В.О., Лівінський В.Г. Місце та роль Воєнно-медичної доктрини України у формуванні системи медичного забезпечення військ і цивільного населення у воєнний час. Наука і оборона. 2015. № 1. С. 9–14.

Надання медичної допомоги військовослужбовцям в умовах воєнного стану. URL: https://legalaid.gov.ua/publikatsiyi/nadannya-medychnoyi-dopomogyvijskovosluzhbovczyam-v-umovahvoyennogo-stanu/

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-07-18

Номер

Розділ

Розділ 5. Трудове право; право соціального забезпечення