Актуальні питання правового регулювання приватизації земель державних та комунальних сільськогосподарських підприємств

Автор(и)

  • М.В. Шульга доктор юридичних наук, професор кафедри земельного та аграрного права Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого, Україна https://orcid.org/0000-0001-6449-284X
  • С.В. Хомінець кандидат юридичних наук, доцент кафедри земельного та аграрного права Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого, Україна https://orcid.org/0000-0001-6703-7500

DOI:

https://doi.org/10.24144/2788-6018.2023.03.41

Ключові слова:

приватизація земель державних і комунальних сільськогосподарських підприємств, процедура приватизації земель державних і комунальних сільськогосподарських підприємств, суб’єкти приватизації земель державних і комунальних сільськогосподарських підприємств, право на земельну частку (пай)

Анотація

В статті висвітлюються актуальні питання правового регулювання приватизації майна та земель державних і комунальних сільськогосподарських підприємств, установ та організацій. Звертається увага на суттєві відмінні риси, які характеризують приватизацію державного і комунального майна та приватизацію земель, що перебувають у постійному користуванні державних і комунальних сільськогосподарських підприємств, установ та організацій. Приватизація майна і землі державних і комунальних підприємств, установ та організацій – речі не тотожні, оскільки йдеться про різні об’єкти приватизації, органи та процедури їх проведення, що закріплені спеціальними нормативними актами.
Окреслено коло суб’єктів, що мають право на приватизацію земель державних і комунальних сільськогосподарських підприємств, установ та організацій. Проведено аналіз нормативно-правових актів матеріального і процедурного характеру, що з початком запровадження приватизації земель сільськогосподарського призначення забезпечували можливість реалізації права громадян на приватизацію земель державних чи комунальних сільськогосподарських підприємств, установ та організацій.
Досліджено окремі аспекти різних порядків (процедур) приватизації земель державних і комунальних сільськогосподарських підприємств, установ та організацій. Так, звертається увага, що процедура безоплатної приватизації громадянами України земель сільськогосподарського призначення (сільськогосподарських угідь), які перебували у постійному користуванні сільськогосподарських юридичних осіб суттєво відрізняється від процедури приватизації земель шляхом трансформації колективної власності у приватну.
Досліджено актуальні питання реалізації права на земельну частку (пай) у землях державних та комунальних сільськогосподарських підприємств, установ та організацій.
В ході проведеного дослідження автори приходять до висновку, що найбільш оптимальним варіантом співвідношення приватизації майна та приватизації земель сільськогосподарських підприємств, установ чи організацій слід вважати одночасне проведення названих вище правових явищ – приватизації майна та земель державних і комунальних сільськогосподарських підприємств, установ і організацій.

Посилання

Новаковський Л.Я. Земельна реформа і землеустрій в Україні / Л.Я. Новаковський, А.М. Третяк, Д.С. Добряк. Київ: Інститут землеустрою УААН, 2002. 138 с.

Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вирішення питання колективної власності на землю, удосконалення правил землекористування у масивах земель сільськогосподарського призначення, запобігання рейдерству та стимулювання зрошення в Україні: Закон України від 10.07.2018 року № 2498- VIII. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2498-19#Text.

Кобилянський В. Колективні наслідки. Юридична практика. № 3. 25 січня 2022 року.

Земельний кодекс України від 25.10.2001 р. № 2768-ІІІ. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2768-14#Text.

Рішення Білокуракинського районного суду Луганської області від 22.08.2012 року у справі № 1205/1381/2012 (про встановлення права на земельну частку (пай)). URL: https://youcontrol.com.ua/catalog/court-document/2683299/.

Про приватизацію державного і комунального майна: Закон України від 18.01.2018 р., № 2269-VIII. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2269-19#Text.

Право користування землею / Закон і бізнес № 3 (1561), 22–28 січня 2022 р.

Семчик В.І. Коментар до ст. 25 Земельного кодексу України / Науково-практичний коментар Земельного кодексу України. Київ. Юрінком Інтер. 2004

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-07-18

Номер

Розділ

Розділ 6. Земельне право; аграрне право; екологічне право; природоресурсне право