Вплив стресу на професійну діяльність працівників Національної поліції

Автор(и)

  • Р.В. Задорожня курсантка 3 курсу ННІППФПНП Дніпропетровського державногоуніверситету внутрішніх справ, Україна
  • Н.О. Фісун курсантка 3 курсу ННІППФПНП Дніпропетровського державногоуніверситету внутрішніх справ, Україна
  • В.П. Тимофєєв старший викладач кафедри тактико-спеціальної підготовки Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ, Україна https://orcid.org/0000-0002-6805-8933

DOI:

https://doi.org/10.24144/2788-6018.2023.03.49

Ключові слова:

стрес, фактори стресу, правоохоронці, психічне здоров’я, стресові ситуації

Анотація

У статті розглянуто стресові фактори, які у великій мірі негативно впливають на працівників Національної поліції та взагалі що таке стрес та яка його дія. У вітчизняній і зарубіжній літературі питання впливу професійної діяльності на людину та її стан одержали досить широке висвітлення. Проте роль цих чинників у розвитку психологічного (професійного) стресу, механізми регуляції цього стану, обґрунтування моделей його вивчення, оцінки і прогнозування стрес усталеності до впливу екстремальних факторів у діяльності працівників правоохоронних органів, роль особистісної детермінації досліджувалися лише побіжно. Стрес у житті людини займає перше місце, серед психофізіологічних та біологічних процесів. Стрес – це відповідь організму на зовнішні обставини навколишнього середовища, яка мобілізує захисні сили для здолання або уникнення загроз. Професійна діяльність поліцейських постійно супроводжується значною психоемоційною напруженістю, професійним стресом і ризиком, психологічною травматизацією. Стресогенний характер діяльності поліцейських, а також негативні детермінанти професійної діяльності неминуче призводять до виникнення негативного феномену – емоційного вигорання, а наслідком їх діяльності в умовах постійного впливу стресових чинників є втрата позитивної професійної мотивації, вияв різноманітних невротичних реакцій, розлади психічного і фізичного здоров’я. Проблема переживання стресу є актуальною, а вміння його подолати трансформується на фронтальну проблему. Через відсутність психоемоційної підготовленості поліцейських відбувається низька якість виконання оперативно-службових завдань, отримання травм і поранень, а інколи й загибелі. Беручи до уваги сучасні умови життя, можемо простежити, наскільки важлива підготовка працівників поліції до зустрічі з різними стресовими ситуаціями. В статті досліджено питання щодо впливу стресу на професійну діяльність поліцейських , а також основні фактори, що можуть призводити до стресу, одним із яких є стрільба з вогнепальної зброї під час виконання службових обов’язків.

Посилання

Галич М.Ю. Особливості впливу умов професійної діяльності поліцейських на емоційну сферу особистості. Юридична психологія, 2021. № 2(29). С. 44−52.

Чухраєва Г.В. Стреси та дистреси в психологічній діяльності працівників поліції. Вісник Харківського національного університету, 2016. Вип. 59. С. 94−97.

Навроцька В. Окремі аспекти діяльності патрульної поліції у період воєнного стану. Молодий вчений. 2022. № 6. С. 121−136.

Казначеєв Д.Г., Лопаєва О.М. Особливості формування психологічної стійкості і готовності працівників поліції у процесі навчання з вогневої підготовки. Науковий вісник Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ. 2018. № 4 (97). С. 82–85.

Циганчук Т.В. Стрес у професійній діяльності. Проблеми сучасної психології. 2015. Вип. 30. С. 669−678.

Лопаєва О.М. Основні психологічні аспекти підготовки співробітників поліції до застосування та використання вогнепальної зброї. Актуальні питання протидії злочинності: вітчизняний та зарубіжний досвід: Міжнар. наук.-практ. конф. Дніпро: ДДУВ, 2017. С. 84–87.

Чухраєва Г.В. Стреси та дистреси в психологічній діяльності працівників поліції. Південноукраїнський правничий часопис.2015. Вип. 4. С. 174-175.

Євдокімова О.О. Специфіка формування психологічної стійкості у поліцейських у процесі професійної підготовки. Підготовка поліцейських в умовах реформування системи МВС України. Харків, 2018. С. 63−66.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-07-18

Номер

Розділ

Розділ 7. Адміністративне право і процес; фінансове право; інформаційне право