Засоби та способи забезпечення економічної безпеки України: правові аспекти

Автор(и)

  • О.В. Ільченко кандидат юридичних наук, доцент, доцент кафедри адміністративного, господарського права та фінансово-економічної безпеки Сумського державного університету, Україна https://orcid.org/0000-0001-8453-8606
  • Б.О. Ільченко студент ІII курсу Навчально-наукового інституту права Сумського державного університету, Україна

DOI:

https://doi.org/10.24144/2788-6018.2023.03.50

Ключові слова:

національна безпека, економічна безпека, глобалізація, засоби забезпечення економічної безпеки, способи забезпечення економічної безпеки

Анотація

Економічна безпека України є головною складовою в системі забезпечення національної безпеки країни, враховуючи потенційні внутрішні та зовнішні загрози, які можуть негативно вплинути на публічні інтереси в Україні. Економічна безпека держави є основою для належного функціонування всіх підсистем національної безпеки: політичної, соціальної, військової, екологічної, технологічної, інформаційної безпеки. Це пов’язано із тим, що без ефективного функціонування економіки, держава не здатна проводити ефективну соціальну політику, забезпечувати військово-політичну стабільність, розширювати науково-технічний потенціал та забезпечувати загальний суспільний розвиток у всіх сферах.
Сучасні процеси, які відбуваються в національній та глобальній економіці зумовлюють державу формувати ефективну політику щодо забезпечення економічної безпеки. Суперечливі інтеграційні процеси, які впливають на обороноздатність, конкурентоспроможність держави, надають ще більш важливого значення у створені ефективних засобів забезпечення економічної безпеки України.
Дана стаття досліджує роль правових інструментів у забезпеченні економічної безпеки країни, проведено аналіз важливих аспектів правового регулювання, які сприяють зміцненню економічного потенціалу України та захисту її національних інтересів, детально розглядаються основні засоби та способи, що використовуються для забезпечення економічної безпеки.
Загалом, ми пропонуємо всебічний огляд правових аспектів, що стосуються забезпечення економічної безпеки України. Акцентуємо увагу на важливості ефективного правового регулювання, контролю та міжнародного співробітництва для зміцнення економічного становища країни та забезпечення її національних інтересів. Аналізуючи правові аспекти, стаття допомагає розуміти, які конкретні заходи можуть бути вжиті для забезпечення стійкого економічного розвитку та запобігання можливим загрозам. Акцентовано увагу на важливості додержання міжнародних стандартів та зобов’язань для забезпечення економічної безпеки.

Посилання

Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 11 серпня 2021 року «Про Стратегію економічної безпеки України на період до 2025 року»: Указ Президента України від 11.08.2021 р. № 347/2021. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/347/2021#Text (дата звернення: 25.05.2023 р.).

Клімова Г.П.. Економічна безпека: сутність та основні напрями забезпечення. Право та інновації. № 3 (19). 2017. С. 23−29.

Толуб’як В.С.. Політика економічної безпеки України в умовах глобальних загроз. Державне управління: удосконалення та розвиток. 2019. № 6. URL: http://www.dy.nayka.com.ua/?op=1&z=1448 (дата звернення: 26.05.2023 р.).

Поважний С.Ф. Державне управління національною економікою в умовах глобалізації. Збірник наукових праць Донецького державного університету управління. Серія “Державне управління”. 2010. № 151. С. 3–14.

Гбур В. Економічна безпека України в сучасних умовах. Інвестиції: практика та досвід. 2018. № 2. С. 97–101.

Левчук О.В. Економічна безпека України в контексті глобалізаційних викликів. Економіка і суспільство. 2017. № 8. С. 59–64.

Разумков центр. Оцінка громадянами ситуації в країні та діяльності влади: URL: https://razumkov.org.ua/napriamky/sotsiologichni-doslidzhennia/otsinka-gromadianamy-sytuatsii-v-kraini-ta-diialnosti-vlady (дата звернення: 26.05.2023 р.).

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-07-18

Номер

Розділ

Розділ 7. Адміністративне право і процес; фінансове право; інформаційне право