Місце та роль законності серед принципів застосування заходів адміністративного примусу

Автор(и)

  • О.М. Миргородська аспірант кафедри адміністративного права, процесу та адміністративної діяльності ДДУВС, Україна https://orcid.org/0000-0003-1172-957X

DOI:

https://doi.org/10.24144/2788-6018.2023.03.53

Ключові слова:

примус, адміністративний примус, принцип, законність, дотримання законності, принципи застосування заходів адміністративного примусу

Анотація

У статті на основі аналізу чинного законодавства, наявних наукових, публіцистичних та методичних джерел визначено місце та роль законності серед принципів застосування заходів адміністративного примусу. З’ясовано сутність принципів як особливої сукупності об’єктивних та суб’єктивних засад, керівних ідей та визнаних закономірностей, спрямованих на досягнення оптимальних варіантів будь-якої процесуальної діяльності, в тому числі й спрямованої на застосування заходів адміністративного примусу.
Виділено принципи застосування заходів адміністративного примусу, серед яких принципи: обґрунтованості; справедливості, що є вирішальним регулятором суспільних відносин, та полягає у рівному юридичному масштабі поведінки й у пропорційності юридичної відповідальності вчиненому правопорушенню; доцільності, тобто відповідності примусового заходу (у тому числі адміністративного покарання) цілям реалізації норм адміністративно-примусового законодавства; невідворотності застосування заходів примусу й насамперед покарання, що означає його неминучість; гуманного ставлення до людини незалежно від того чи є особа правопорушником, чи ні; рівного (недискримінаційного) ставлення до осіб, стосовно яких передбачається застосування примусових заходів; відкритості та прозорості застосування заходів примусу, що передбачає надання можливості всім зацікавленим особам отримувати достовірну інформацію про суб’єкта адміністративної юрисдикції, діяльність якого безпосередньо зачіпає права та законні інтереси фізичних або юридичних осіб; своєчасності застосування примусових заходів, що означає їх використання без затримок та відповідно до чинного законодавства задля забезпечення дотримання встановлених державою правил, норм і стандартів.
Підкреслено значення принципу законності як важливої та невід’ємної засади застосування заходів адміністративного примусу, що є фундаментальною основою правової держави, який гарантує рівність перед законом, справедливість та передбачуваність правових норм, служить керівним початком у процесі законотворчості та реалізації норм права; сприяє запобіганню зловживанням, захисту прав і свобод громадян і підтримки довіри до правової системи, дозволяє балансувати необхідність забезпечення безпеки суспільства та повагу до прав і свобод кожного індивідуума.
Визначено характерні ознаки принципу законності застосування заходів адміністративного примусу.

Посилання

Органи державної влади України : монографія / за ред. В.Ф. Погорілка. К.: Інститут держави і права ім. В.М. Корецького, 2002. 592 с.

Адміністративне право України: підручник / за заг. ред.. С.В. Ківалова. Одеса: Юридична література, 2003. 896 с.

Пугач А.В., Собакарь А.О. Теорія і практика застосування заходів забезпечення провадження у справах про адміністративні правопорушення: монографія. Дніпро: Дніпропетровський державний університет внутрішніх справ, 2020. 195 с.

Поліщук А.О. Забезпечення прав людини під час застосування заходів адміністративного примусу поліцією: дис. … канд. юрид наук. К., 2017. 178 с.

Мельник Р.С. Забезпечення законності застосування заходів адміністративного примусу, не пов’язаних з відповідальністю: дис. … канд. юрид. наук. Х., 2002. 211 с.

Гриценко І.В. Становлення і розвиток наукових поглядів на основні інститути вітчизняного адміністративного права: дис. … доктора юрид. наук: 12.00.07. Х., 2008. 428 с.

Татаров О. Безальтернативність тримання під вартою порушує презумпцію невинуватості та призводить до свавільного застосування заходів примусу URL: https://zib.com.ua/ua/137562.html.

Про Національну поліцію: закон України від 02.07.2015 № 580-VIII // База даних «Законодавство України» / Верховна Рада України. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/580-19.

Валєєв Р.Г., Жирко Н.С. Застосування поліцейських заходів примусу: проблеми унормування та правозастосування. Підготовка поліцейських в умовах реформування системи МВС України: зб. наук. пр. / МВС України, Харків. нац. ун-т внутр. справ, каф. тактич. та спец.-фіз. підгот. ф-ту № 2. Харків : ХНУВС, 2019. 364 с.

Савчук Д. Принципи застосування заходів примусу правоохоронними органами. Підприємництво, господарство і право. 2020. № 7. http://pgp-journal.kiev.ua/archive/2020/7/32.pdf.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-07-18

Номер

Розділ

Розділ 7. Адміністративне право і процес; фінансове право; інформаційне право