Корупційні прояви в оборонному секторі в умовах воєнного стану та післявоєнний період: характеристика та заходи нівелювання

Автор(и)

  • О.С. Бондаренко завідувач кафедри кримінально-правових дисциплін та судочинства, доктор юридичних наук, доцент, Навчально-наукового інституту права Сумського державного університету, Україна http://orcid.org/0000-0002-2288-1393

DOI:

https://doi.org/10.24144/2788-6018.2023.03.59

Ключові слова:

корупція, корупційні ризики, оборонний сектор, воєнний стан, післявоєнне відновлення

Анотація

Національна безпека держави завжди є пріоритетною сферою для кожної держави, особливо в умовах збройного конфлікту. Корупція в оборонному секторі є проблемою, яка становить серйозну загрозу національній безпеці, економічній стабільності та суспільній довірі. Оборонний сектор, який охоплює військову сферу, оборонні закупівлі та суміжні галузі, відіграє вирішальну роль у захисті суверенітету країни та її громадян, особливо в умовах воєнного стану. Однак, коли корупція проникає в цей сектор, це може мати далекосяжні негативні наслідки.
Однією з основних проблем, пов’язаних з корупцією в оборонному секторі, є компрометація національної безпеки. Такі корупційні дії, як підкуп та розкрадання можуть послабити обороноздатність країни через погіршення якості та ефективності військового обладнання та послуг. Це, у свою чергу, ставить під загрозу життя військовослужбовців та безпеку всієї нації.
Корупція також спотворює процеси оборонних закупівель, що призводить до завищених витрат, неякісного обладнання та обмеженої конкуренції. Неетичні практики, такі як «відкати» та фаворитизм, можуть підірвати справедливі та прозорі процедури торгів, перешкоджаючи вибору найбільш спроможних та економічно ефективних постачальників. У результаті обмежені ресурси розподіляються неправильно, а гроші платників податків витрачаються даремно, відволікаючи кошти від основних потреб оборони та підриваючи довіру суспільства до державних установ.
Для боротьби з корупцією в оборонному секторі вкрай важливо визначали пріоритетність антикорупційних заходів і впроваджували комплексні стратегії. Це включає створення міцної законодавчої бази та регуляторних механізмів, забезпечення прозорості та розвиток напрямів міжнародного співробітництва.
Доведено, що міжнародне співробітництво у сфері оборони є платформою для колективних дій, обміну знаннями та взаємної підтримки у боротьбі з корупцією. Це зміцнює доброчесність оборонних установ, сприяє прозорості процесів закупівель і створенню глобального середовища, у якому менша ймовірність процвітання корупції.
Обґрунтовано, що успішність антикорупційних заходів у будь-якій сфері суттєво залежить не тільки від уміння реагувати на поточні корупційні прояви та розробляти дієві заходи протидії, а й уміння прогнозувати перспективні зміни та трансформаційні процеси у корупції та розробляти заходи протидії. Саме тому, вже зараз важливо оцінити потенційний «розвиток» корупції в обраному секторі в умовах післявоєнної відбудови.

Посилання

Ніколов Ю. Тилові пацюки міноборони під час війни «пиляють» на харчах для ЗСУ більше, ніж за мирного життя. Джеркало тижня: вебсайт. URL: https://zn.ua/ukr/economic-security/tilovi-patsjukiminoboroni-pid-chas-vijni-piljajut-nakharchakh-dlja-zsu-bilshe-nizh-za-mirnohozhittja.html (дата звернення: 31.05.2023).

Сарат А.О., Бурак М.В. Корупція в оборонно-промисловому комплексі як загроза національним інтересам і національній безпеці України. Університетські кримінально-правові та кримінологічні читання : матер. наук.-прак. конф. (Харків, 28 травн. 2017). С. 131–135.

Будін А. Після «яєчного скандалу» Міноборони України створило департамент для боротьби з корупцією. УНІАН: вебсайт. URL: https://www.unian.ua/society/minoboroni-ukrajini-stvorilo-departament-zpitan-viyavlennya-korupciji-12180288.html (дата звернення: 31.05.2023).

Про утворення державного підприємства Міністерства оборони України «Агенія оборонних закупівль»: наказ Міністерства оборони України № 159 від 17 червн. 2022. URL: https://www.mil.gov.ua/content/mou_orders/mou_2022/159_nm.pdf (дата звернення: 31.05.2023).

Юрченко А. Нова «Агенція оборонних закупівель» стала постачальником Міноборони. Bihus: вебсайт. URL: https://www.unian.ua/society/minoboroni-ukrajinistvorilo-departament-z-pitan-viyavlennyakorupciji-12180288.html (дата звернення: 31.05.2023).

Деякі питання здійснення оборонних закупівель службою державного замовника : постанова Кабінету Міністрів України № 494 від 16 травн. 2023 р. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/494-2023-%D0%BF#Text (дата звернення: 31.05.2023).

Корогодський Ю. Озброєння для ЗСУ тепер купуватиме Агенція оборонних закупівель. LB: UA.:вебсайт. URL: https://lb.ua/society/2023/05/23/556742_ozbroiennya_zsu_teper_kupuvatime.html (дата звернення: 31.05.2023).

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-07-18

Номер

Розділ

Розділ 8. Кримінальне право та кримінологія; кримінально-виконавче право