Особливості механізму вчинення кримінальних правопорушень у сфері службової діяльності, працівниками правоохоронних органів

Автор(и)

  • В.В. Кононова аспірант кафедри кримінального права та процесу Академії праці, соціальних відносин і туризму, Україна https://orcid.org/0009-0002-9585-4991

DOI:

https://doi.org/10.24144/2788-6018.2023.03.66

Ключові слова:

механізм вчинення, спосіб вчинення кримінального правопорушення, початковий етап, завершальна стадія, протидія, службові повноваження, працівник правоохоронного органу, нормативно-правові акти, службове середовище

Анотація

У статті розглянуто особливості механізму вчинення кримінальних правопорушень, скоєних працівниками правоохоронних органів у сфері службової діяльності. Акцентовано увагу на тому, що кримінальні правопорушення, скоєні працівниками правоохоронних органів у сфері службової діяльності, як і будь які інші кримінальні правопорушення, вчиняються у часі, тому протиправні діяння проходять три основні стадії або етапи: початок – підготовка до вчинення кримінального правопорушення; основний етап – безпосереднє вчинення протиправного діяння; закінчення – пасивна або активна поведінка суб’єкта кримінального правопорушення, спрямована, на приховування кримінального правопорушення та протидію його розслідуванню. Вказано, що у криміналістиці така послідовність етапів протиправного діяння має назву – механізм вчинення кримінального правопорушення.
Зазначено, що механізм вчинення кримінального правопорушення має індивідуальну цінність для розкриття й розслідування кримінальних правопорушень, вчинених працівниками правоохоронного органу у сфері службової діяльності, тому він має розглядатись в динамічному ракурсі підготовки до таких кримінальних правопорушень, способу їх вчинення та постзлочинної поведінки працівника правоохоронного органу – суб’єкта протиправної дії.
Окреслено загальні складові механізму вчинення кримінальних правопорушень, скоєних працівниками правоохоронних органів у сфері службової діяльності, які дозволяють простежити кореляційні зв’язки елементів криміналістичної характеристики таких кримінальних правопорушень.
Охарактеризовано кожен етап механізму вчинення кримінальних правопорушень даної категорії, а саме: початковий, основний та завершальний. Наголошено на тому, що вказані етапи є взаємопов’язаними ланками єдиної системи протиправних дій працівника правоохоронних органів.
Зазначено, що механізм вчинення кримінальних правопорушень у сфері службової діяльності, працівниками правоохоронних органів визначається, в першу чергу, дією нормативно-правових актів, які регулюють правовідносини у службовому середовищі правоохоронного органу. Поряд з цим, особливості механізму кримінальних правопорушень даної категорії визначаються рівнем службових повноважень працівника правоохоронного органу, які він використовує або порушує в процесі вчинення кримінальних правопорушень у сфері службової діяльності.

Посилання

Князєв С.В. Криміналістичне розуміння механізму вчинення злочину та його значення для розслідування кримінальних проваджень. Прикарпатський юридичний вісник. 2018. Вип. 1(22). Т. 3. С. 311–-315.

Салтевський М. В. Криміналістика (у сучасному викладі): підручник. К.: Кондор, 2005. 588 с., 32 іл.

Криміналістика: підручник / П.Д. Біленчук, В.К. Лисиченко, Н.І. Клименко та ін.; за ред. П.Д. Біленчука. 2-ге вид., випр. і допов. Київ: Атіка, 2001. 544 с.

Волобуєв А.Ф. Механізм злочину та його зв’язок з концептуальними положеннями криміналістики : монографія. Кривий Ріг: Вид. Р.А. Козлов, 2019. 122 с.

Проблеми методики розслідування кримінальних правопорушень, пов’язаних з ухиленням від сплати митних платежів : монографія / П.В. Цимбал, І.О. Завидняк, В.І. Завидняк, А.В. Тарасюк. Ірпінь: Державний податковий університет, 2022. 150 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-07-18

Номер

Розділ

Розділ 9. Кримінальний процес та криміналістика; судова експертиза; оперативно-розшукова діяльність